Koronavirüs salgını Ay'ı da vurdu: Sıcaklık düşüşünün nedeni belli oldu!

Koronavirüs salgını Ay'ı da vurdu: Sıcaklık düşüşünün nedeni belli oldu!

Tüm dünya'yı kasıp kavuran Koranavirüsü yalnızca Dünya'yı değil, Ay yüzeyini de etkiledi. Bilim İnsanları yaptığı araştırmada, 2020 Nisan-Mayıs aylarında Ay'ın gece sıcaklıklarının 8-10 kelvin (yaklaşık 14-18 Fahrenheit) düştüğünü tespit etti 

Dünya

03.10.2024, 17:06

Kovid-19 salgını, dünya çapında büyük bir kaos yaratırken, bu etkinin gezegenimizin dağılımının uzandığını ortaya koydu. Araştırmacılar, küresel karantina döneminde Ay yüzeyinin dolaylı olarak etkilendiğini keşfetti. 

Ekip yaptığı araştırmada, Nisan-Mayıs 2020 tarihleri ​​arasında uygulanan sıkı karantina önlemleri sırasında Ayın taşınabilirki gece sıcaklıklarının önemli ölçüde düştüğünü tespit etti. Yapılan ölçümler, bu dönem sıcaklıklarının 8-10 Kelvin (yaklaşık 14-18 Fahrenheit) düştüğünü ortaya çıkardı. 

Hindistan'ın Ahmedabad'daki Fizik Araştırma Laboratuvarı'ndan iki araştırmacı, Ay'ın Dünya'ya değişken yer alan altı farklı bölgedeki gece sıcaklıklarını ayrıntılı bir şekilde analiz etti. Sıcaklık verileri, NASA'nın 2009 yılında fırlatılan Ay Keşif Yörünge Aracı (LRO) tarafından incelenmesiyle elde edilen verilerle sağlandı. LRO, Ay katmanının boyutunun kullanılması için yedi termal koruyucu kameradan oluşan bir ekipmanla donatıldı. 

BİLİM İNSANLARI SICAKLIK DÜŞÜŞLERİNDE ANORMALLİK FARK ETTİ 

Araştırma ekibi, 2017-2023 yılları arasında yaygın sıcaklık sistemlerine odaklandı ve Nisan-Mayıs 2020 döneminde dikkat çekici bir anormallik fark etti. İncelenen altı bölgenin tamamında sıcaklıkların 8-10 kelvin ( 14 ila 18 Fahrenheit derece) arasında sıcaklık düşüşleri bulgularına ulaştı. 

ATMOSFERDE ISI MİKTARI BOZULDU

En düşük sıcaklıkta, Ay'ın Dünya'ya bakan tarafında geniş, karanlık ova olan Oceanus Procellarum'daki iki bölgede olduğu kaydedildi. Araştırmacılar, bu sıcaklığın düşüşünün, pandeminin başlangıcı sırasında karantina önlemleri nedeniyle insani ısı kullanımının bir sonucu olarak, Dünya'dan yayılan radyasyondaki ani düşüşle yağış olduğunu düşünüyor. Bu durumun, atmosferden kaçan ısı miktarının bozulması ve sonuç olarak ay sıcaklıklarının düşmesine yol açtığı belirtiliyor.

Bu bulgular, pandeminin etkilerinin yalnızca Dünya ile sınırlı olarak özetlenip, uzaydaki önemli değişikliklerin neden olabileceğini göstermektedir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Hüseyin Can Yosuntaş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading