Sitede Ara

Kritik açıklama geldi: Lübnan'da ölü sayısı 700'ü geçti! Hasan Nasrallah öldü mü?

Kritik açıklama geldi: Lübnan'da ölü sayısı 700'ü geçti! Hasan Nasrallah öldü mü?

İşgalci İsrail ordusu Şii Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Beyrut bombardımanında öldürüldüğünü duyurdu. Saatler sonra açıklama yapan İran dinî lideri Ali Hamaney, saldırıların Hizbullah'ın sağlam yapısına hiçbir zarar veremeyeceğini ileri sürdü. Lübnan'a yönelik bombardımanda hayatını kaybeden kişi sayısı 700'ü aştı. 

Dünya

28.09.2024, 13:31

7 Ekim 2023 tarihinden buyana Gazze'de en az 41 bin 500 kişiyi öldüren, 100 bin sivili de yaralayan İsrail, katliam dalgasını Lübnan'a taşıdı. Beyrut ve çevre illerde İsrail saldırıları sonucu ölen insan sayısı son 5 günde 700'ü aştı. 

Cuma akşamı başkent Beyrut başta olmak üzere Lübnan-İsrail sınır bölgesi, hatta kuzey bölgelerini de savaş uçaklarıyla bombalayan İsrail, İran destekli Şii Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve ekibinin Beyrut'taki bombardımanda 'öldürüldüğünü' ileri sürdü. 

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, Nasrallah ile birlikte Hizbullah'ın güney cephesi komutanı Ali Karaki'nin de öldürüldüğü iddia edildi. 

İsrail medyası dün akşam Beyrut'a düzenlenen saldırıda 6 binanın yıkıldığını hatırlatarak enkaz altında Nasrallah ve ekibinin de bulunduğunu kaydetmişti.

Kanal 12 televizyonu Hasan Nasrallah'ın, kızı Zeynep Nasrallah ile birlikte enkaz altında can verdiğini ileri sürmüştü. 

İsrail uçakları, bina altındaki yeraltı sığınaklarını tahrip etmek için 10-12 adet sığınak delici bomba kullanmış, bu füzeler hem konutların yıkılmasına hem de yeraltındaki tesislerin tahrip olmasına neden olmuştu.  

Bakanların uçağı arızalandı: Ankara'daki toplantı iptal edildi Bakanların uçağı arızalandı: Ankara'daki toplantı iptal edildi Haberi Görüntüle

SOYKIRIM ORDUSUNUN KOMUTANI: HERKESE ULAŞABİLİRİZ

Nasrallah'ın öldürüldüğünün duyurulmasının ardından İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi kendinden emin konuştu.

"Bu bizim yeteneğimizin son sınırı değil, bu yalnızca elimizdeki araçlardan biri" diyen Halevi, İsrail devletini tehdit eden herkese ulaşabileceklerini ileri sürdü. 

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant (solda) ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi (ortada)

Bu arada İsrail ordusu, Nasrallah'ın öldürüldüğü son operasyonlara 'Yeni Düzen' (New Order) adının verildiğini duyurdu. 

Nasrallah'ın akıbetine ilişkin ne Hizbullah ne de Tahran'dan net bir açıklama yapılmazken soykırımcı İsrail, saldırılarına 28 Eylül'ün ilk saatlerinde de devam etti. 

Gece saat 03:00'da başlayan füze yağmuru özellikle Beyrut'un güney banliyölerini hedef aldı. Yerel medya, saldırıların yoğunluğu nedeniyle ambulansların Dahiye ilçesindeki enkaz noktalarına ulaşamadığını aktarırken ölü sayısı henüz netleşmedi. 

İsrail, Hizbullah lideri Nasrallah ve ekibinin durumuna ilişkin bu raporu paylaştı.

Son bombardımanın ardından Lübnan'da toplam ölü sayısının 1000'i aşmış olabileceğinden endişe ediliyor. Tel Aviv yönetimi, Hizbullah'ın komuta merkezi ile silah depolarını hedef aldıklarını ileri sürüyor. 

Dahiye bölgesinden kaçan siviller ise Beyrut'taki halk plajı Ramlet el-Bayda ve başkentin ortasındaki Şehitler Meydanı'nda sabahladı.

Hizbullah'ın karşı saldırıları kapsamında ateşlenen füzelerin ise Ramat David Hava Üssü ile Hayfa ve Tel Aviv'in bazı bölgelerine düştüğü iddia edildi. Ancak bu roketler hiçbir İsrailliyi öldürmedi. 

Lübnan'a kara saldırısına hazırlanan İsrail, özellikle Litani Nehri'nin güney kısmını ilhak etmeyi amaçlıyor. 

Katliam bildirisi! Katil İsrail'den Lübnanlı vatandaşlara soykırım mesajı: Bölgeyi derhal terk edin Katliam bildirisi! Katil İsrail'den Lübnanlı vatandaşlara soykırım mesajı: Bölgeyi derhal... Haberi Görüntüle

ALİ HAMANEY'DEN İLK AÇIKLAMA

Hasan Nasrallah'ın öldürüldüğü açıklamasının ardından İran dinî lideri Ali Hamaney ilk açıklamasını öğle saatlerinde yaptı. 

"Tüm Müslümanlar, gaspçı, zalim ve şeytanî rejime karşı Lübnan halkının ve Hizbullah'ın yanında durmalı" diyen Hamaney, İsrail saldırılarının Hizbullah'ın 'sağlam yapısına hiçbir zarar veremeyeceğini' ileri sürdü. 

Ali Hamaney, Hasan Nasrallah ve KasimSuleymani

Hamaney şu ifadeleri kullandı:

"Siyonist rejimi yöneten terörist çete, Gazze'deki bir yıllık suç savaşından ders çıkarmamış ve kadınların, çocukların ve sivillerin toplu katliamının direnişin sağlam yapısını zayıflatamayacağını veya onu yıkamayacağını fark edememiştir. 

Şimdi, aynı aptalca politikayı Lübnan'da deniyorlar. Bu bölgenin kaderini direniş güçleri belirleyecektir. Onların başında da onurlu Hizbullah vardır."

Beyrut bombardımanı sonrası İran Dışişleri Sözcülüğü ise Hasan Nasrallah'ın ölümüne değinmeden yaptığı ilk açıklamada 'dünyayı harekete geçmeye' çağırdı. 

ABD'yi İsrail rejimine verdiği destekten ötürü eleştiren Tahran yönetimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin siyonist rejimin işlediği suçlara karşı hiçbir şey yapmadığını kaydetti. 

İran Dışişleri Sözcülüğü, "Korkunç ve asî İsrail rejiminin suçlarına karşı dünyanın tepkisizliğinin dumanı yakın gelecekte tüm dünya tarafından görülecektir" ifadesini kullandı. 

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading