Kuyruksuz jet gökyüzünde! Gizemli savaş uçağı spekülasyonları körüklüyor

Dünya havacılık tarihinde peş peşe tarihi adımlar atan Çin, geçtiğimiz günlerde iki adet altıncı nesil gizli savaş uçağı prototipini tanıttı. Dünyanın gökyüzüne yükselen ilk 6. nesil savaş uçağı olarak bilinen J-36, kuyruksuz bir tasarıma ve nadir bulunan üç motorlu bir konfigürasyona sahip.
3 Dünya savaşı hazırlıklarına devam eden Asya ülkesi Çin, basında J-36 ve J-50 modeli olarak adlandırılan 6. nesil savaş uçağı geliştirme programı üzerinde yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor.

6. NESİL SAVAŞ JETLERİ GÖKYÜZÜNDE
Chengdu Aircraft Corporation tarafından geliştirilen 6. nesil savaş uçağı j-36, 26 Aralık'ta Chengdu üzerinde uçarken görüldü. Kuyruksuz bir tasarıma sahip olan j-36, nadir bulunan üç motorlu bir konfigürasyona sahip.
Aynı gün, muhtemelen J-50 olarak adlandırılan başka bir prototip, kuzey Çin'deki bir Shenyang Aircraft Corporation tesisinin yakınında görüldü. Bu jet ise, belirgin V şeklinde kanatlara ve ikiz motorlara sahip.
Analistler, Çin'in son dönemde gerçekleştirdiği hayalet savaş uçağı test uçuşlarının, ülkenin ABD ile teknoloji farkını hızla kapattığı yönünde güçlü bir mesaj verdiğine inanıyor.

ÇİN'İN 6. NESİL SAVAŞ JETLERİNİN TEMEK ÖZELLİKLERİ
- Gelişmiş Gizlilik Yetenekleri: Tespit edilmekten kaçınmak için azaltılmış radar ve kızılötesi imzalar
- Yapay Zeka Entegrasyonu: Gelişmiş pilot yardımı veya otonom operasyonlar için AI destekli sistemler
- İnsanlı-İnsansız Ekip Çalışması: İşbirlikçi görevler için drone sürüleriyle koordinasyon
- Gelişmiş Menzil ve Yük: Uzun görevler ve ağır yükler için değişken çevrimli motorlar
- Elektronik Harp Hakimiyeti: Düşman sistemlerini bozmak için üstün yetenekler
Eski bir İtalyan Hava Kuvvetleri subayı olan askeri havacılık uzmanı David Cenciotti, Çin'in yeni gizli savaş uçağı prototipinin, muhtemelen J-36'nın altı saniyelik bir videosunu analiz etti. Cenciotti, The Aviationist adlı web sitesinde, kısa görüntülerin uçağın tasarımına dair ayrıntılı bir bakış sağladığını ve Çin'in gizli teknolojideki ilerlemelerine dair değerli içgörüler sunduğunu belirtti.
"TRUMP'A KARŞI GÜÇ GÖSTERİSİ"
Cenciotti, "Kanatların altında iki motor girişi ve kokpitin arkasında sırta monte edilmiş bir giriş bulunan üçlü jet motor düzenlemesi, birçok çağdaş savaş uçağında görülen geleneksel çift motorlu düzeneklerden bir sapmadır. Bu yapılandırma, itme ve yedeklilik açısından avantajlar sunabilir" yorumunu yaptı.
Analizine devam eden İtalyan uzman, "Belki de daha ilgi çekici olan, Çin'in bu test uçuşlarını kamuoyuna duyurmaya karar vermesi ve bu duyuruların zamanlamasıdır" dedi
Stimson Merkezi'nde kıdemli bir üye olan Kelly Grieco ise, South China Morning Post'a. "Donald Trump'ın yeniden seçilmesinin hemen ardından gelen bu kamuoyu gösterileri, Washington'a Çin'in modern bir askeri güç olduğunu işaret etme girişimi gibi görünüyor." yorumunda bulundu.
