Kuzey Kutbu ısınıyor! ABD Ruslarla yeni bir cephe mi açıyor?

Kuzey Kutbu ısınıyor! ABD Ruslarla yeni bir cephe mi açıyor?

Rusya Çarşamba günü Washington'u Kuzey Kutbu'nda gerilimi artırmakla suçladı ve ABD Savunma Bakanlığı'nın hazırladığı bir strateji raporu aracılığıyla ABD ordusunun bölgede Rusya ile Çin arasındaki iş birliğinin artmasının bölgesel istikrarı etkileyebileceği yönündeki iddialarını reddetti.

Dünya

25.07.2024, 02:23

ABD Pentagon'u bu ayın başlarında yayınladığı bir raporda, Rusya ve Çin'in Kuzey Kutbu'ndaki iş birliğini artırdığını belirterek, Rusya'nın Sovyet döneminden kalma yüzlerce üs ve hava sahasını yeniden açtığını, Çin'in ise maden kaynakları ve yeni deniz yollarını izlediğini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova Moskova'da gazetecilere verdiği demeçte, "Belge açıkça bölgedeki askeri ve siyasi gerilimi artırmayı hedefliyor." dedi.

Sözlerine devam eden Zakharova, "Pentagon'un Washington'daki NATO zirvesinden kısa bir süre sonra kabul edilen güncellenmiş stratejisi, ABD'nin Kuzey Kutbu'na yönelik yaklaşımlarının, çıkarlarını güvence altına almaya yönelik dinamik senaryolar tarafından belirlendiğinin bir göstergesidir." ifadelerini kullandı.

Slovakya Başbakanı Fico'dan çarpıcı uyarı: Ukrayna'nın NATO üyeliği 3. dünya şavaşı'nın başlangıcı olur! Slovakya Başbakanı Fico'dan çarpıcı uyarı: Ukrayna'nın NATO üyeliği 3. dünya... Haberi Görüntüle

KUZEY KUTBU ISINIYOR

Zakharova, Rusya-Çin işbirliğinin herhangi bir üçüncü ülkeyi hedef almadığını, bu raporun ABD'nin Arktik devletlerin işlerine "utanmaz müdahale" politikasının bir parçası olduğunu belirtti.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning ise gazetecilere verdiği demeçte, Pekin'in Kuzey Kutup meselelerindeki faaliyetlerinin "iş birliğine ve sürdürülebilir kalkınmaya saygı duymanın temel ilkelerine uygun" olduğunu söyledi.

Mao, "ABD, Çin'in Kuzey Kutbu politikasını çarpıtıyor ve Çin'in Kuzey Kutbu'ndaki uluslararası hukuka uygun normal faaliyetleri hakkında düşüncesizce açıklamalarda bulunuyor." diye ekledi.

Rusya, Çar Büyük Petro'nun yönetimi altında, ilk deniz üssünü 1733'te Arkhangelsk'te kurarak donmuş kuzeyin sularına akın etmeye başladı. Filonun modern biçimi, 1 Haziran 1933'te Kuzey Askeri Filosu olarak oluşturuldu ve resmi olarak Kuzey Askeri Filosu statüsünü aldı. 1937'de filo.

Yaklaşık 300 yıllık varlığı boyunca Kuzey Filosu, Rusya'nın savunmasında kritik bir rol oynamış, I. ve II. Dünya Savaşları sırasındaki düşmanlıklara katılmış, Soğuk Savaş sırasında Amerikan donanmalarına karşı durmuş ve bugün aynısını ikinci kez yapıyor. Ukrayna'da devam eden vekalet çatışması.

Kuzey Filosu, en güçlü Rus deniz oluşumunun ödülünü Pasifik Filosu ile paylaşıyor. Her ikisi de yalnızca korumakla görevlendirildikleri sularda geleneksel savunma yapmakla değil, aynı zamanda kargolarını fırlatmadan önce tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması neredeyse imkansız olan nükleer denizaltı filolarıyla, düşmanın nükleer saldırısına karşı garantili caydırıcılık sağlamakla da görevlidir!

Jetler Çin uçak gemisinden böyle havalandı: Dünya bir kez daha nefesini tuttu Jetler Çin uçak gemisinden böyle havalandı: Dünya bir kez daha... Haberi Görüntüle

YENİ BİR CEPHE AÇILACAK MI?

Filo, Rusya'nın tek uçak gemisi Amiral Kuznetsov, füze kruvazörleri, muhripler, fırkateynler, mayın tarama gemileri, büyük ve küçük çıkarma gemileri, devriye botları, stratejik füze ve seyir füzesi denizaltıları - silahlı denizaltılar da dahil olmak üzere 70'in üzerinde savaş gemisi ve yüzey denizaltısına sahiptir.  Nükleer ve dizel motorlu. Buna ek olarak filoda, tankerlerden yüzer onarım üslerine, arama kurtarma gemilerine, hastane gemilerine ve keşif gemilerine kadar bir düzineden fazla destek gemisinin yanı sıra 6.000 tonluk ağır buz kırıcı Ilya Muromets bulunuyor.

Kuzey Denizi Rotası'nın oluşturulması sırasında Rus devletinin son yirmi yılda Kuzey Kutbu'na gösterdiği ilginin artması doğrultusunda, Kuzey Filosu, Rusya'nın en yeni savaş gemilerinin ve yüzey denizaltılarının çoğunun kabulüne öncelik verdi.

Aralık 2023'ün sonlarında, 5.400 tonluk Amiral Golovko sınıfı firkateyni Amiral Gorshkov, Oniks, Zircon ve Kalibr gemisavar seyir füzelerini, Redut hava savunmasını, Palash yakın silah sistemlerini fırlatabilen dikey fırlatma hücreleriyle dolu olan Kuzey Filosuna katıldı. ve Rusya'nın yeni Paket-E/NK torpidosu için 330 tüp mm.

2022 yılında, Project 949A Antey seyir füzesi gemileri serisinden yeni bir özel ana gemi olan Belgorod, 4-6 Poseidon tsunamisine neden olan sınırsız menzilli nükleer drone ile Kuzey Filosuna eklendi.

Bu yılın sonlarında Borei-A sınıfı stratejik füze denizaltısı Knyaz Pozharskiy'in Kuzey Filosuna katılması ve böylece Bulava füze fırlatan gemilerin toplam sayısını üçe çıkarması bekleniyor!

Emekli Rus Donanması Kaptanı Vasily Dadikin, Kuzey Filosunun "operasyonel-stratejik" bir filo olduğunu söyleyerek, deniz savaşı oluşumuna verilen birçok görev hakkında yorum yaptı.

“Kola Yarımadası'ndan Pasifik Filosunun devraldığı Bering Boğazı'na kadar tüm Kuzey Kutup bölgemizin güvenliğinden sorumludur. Kendisi de Sovyet döneminde Kuzey Filosunda görev yapan Dandykin, Sputnik'e şöyle konuştu: "Bu çok uzun bir kıyı şeridi.

Dandykin, Rusya'nın modern tarihinde daha önce hiç olmadığı kadar, ABD ve NATO'nun Kuzey Kutbu'ndaki entrikalarının üstesinden gelebilecek güçlü bir kuzey filosuna ihtiyacımız olduğunu söylüyor.

"Bugün Kuzey Kutbu'ndaki durum gergin. ABD, Kuzey Denizi'ni ve Kuzey Kutbu'nun Rus kesimlerini "uluslararası sular", yani Amerika suları olarak görüyor. Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasıyla durum daha da kötüleşti. Bu nedenle Kuzey Filosu denizcilerinin yapacak çok işi var" diye vurguladı gözlemci.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading