Le Figaro'dan şok bilgiler: Kıbrıs'ta Mossad üssü var, tatbikatla işgali çalıştılar! Türkiye saldırırsa...

Le Figaro'dan şok bilgiler: Kıbrıs'ta Mossad üssü var, tatbikatla işgali çalıştılar! Türkiye saldırırsa...

Soykırımcıların arka bahçesi haline gelen Güney Kıbrıs, İsrail'le ittifakı daha önce görülmemiş bir boyuta taşıdı. Le Figaro'ya konuşan Fransız istihbarat kaynakları, Rumların durumuna dair çarpıcı bilgiler verdi: Ada'da Mossad üssü kuran İsrail, Ateş Arabaları tatbikatıyla da Lübnan işgalini çalışmış!

Dünya

06.07.2024, 18:15

Gazze soykırımında İsrail'e destek vererek havaalanlarını siyonistlere açan Güney Kıbrıs yönetiminin Ada'da bir Mossad üssü kurulmasına da izin verdiği ortaya çıktı. 

19 Haziran'da Lübnan'daki Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın net ifadelerle uyardığı Kıbrıs Rumları, İsrail ordusundan askerî destek de alıyor. 

Paris merkezli Le Figaro gazetesine konuşan bir Fransız istihbarat kaynağı, Mossad'ın Güney Kıbrıs'ta üslenmeden önce Rum güvenlik güçleriyle zaten içli dışlı olduğuna vurgu yaptı. 

Fransız ajan, "İsrail, birkaç düzine personelin görev yaptığı en az bir Mossad üssü kurmadan önce Güney Kıbrıs istihbaratıyla işbirliği içindeydi" dedi. 

Filistin düşmanı yeni kabine halkı sokaklara döktü: Fransa'da ayaklanma Filistin düşmanı yeni kabine halkı sokaklara döktü: Fransa'da ayaklanma Haberi Görüntüle

ADA'DAKİ TATBİKAT LÜBNAN İŞGALİNE HAZIRLIKTI 

Gazeteye göre, Rumların Kıbrıs hava sahasını İsrail savaş uçaklarına açması hava savunma sisteminden kaçınmak için jetlere geniş manevra alanı sağlıyor. 

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni (GKRY) Hizbullah tehditlerine karşı dikkatli olması yönünde uyaran Fransız kaynak, şunu da ekliyor: "Nasrallah suçlamalarında büyük ölçüde haklı."

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah

Le Figaro'ya konuşan bir diplomat ise İsrail ordusunun 2022 yılından beri Güney Kıbrıs'ta yaptığı tatbikatlarda 'Lübnan işgalini çalıştığını' öne sürüyor. 

Özellikle 2020 yılı sonrasındaki dönemde Rum yönetimiyle ilişkileri en üst düzeye çıkaran İsrail, 2022 Mayıs'ında Güney Kıbrıs'a asker çıkarmış ve Rumlarla birlikte 'Ateş Arabaları' (Chariots of Fire) adı altında tatbikat gerçekleştirmişti. 

Geçmişte Lefkoşa'da görev yapmış Fransız diplomat, "Kıbrıs'ın İsrail için bir tür hinterland olarak görüldüğünü aklımızda tutmalıyız. İsrail, Lübnan'a benzediği için Kıbrıs topraklarında işgal tatbikatları yapmıştı" diyor. 

İsrail'in Vietnam'ı! Financial Times'tan dikkat çeken analiz: Son 3 Lübnan işgali nasıl sona erdi? İsrail'in Vietnam'ı! Financial Times'tan dikkat çeken analiz: Son 3 Lübnan... Haberi Görüntüle

"KIBRIS'A DOKUNAN BİZE DOKUNMUŞ OLUR"

Yine de Nasrallah'ı Ada'ya saldırmaması yönünde uyaran Fransız diplomat, "Bir savaş durumunda İngiltere ve hatta Fransa'nın devreye gireceğini biliyorlar. Çünkü bizim (Güney) Kıbrıs ordusuyla işbirliğimiz güçlü. Kıbrıs'a dokunan bize dokunmuş olur" şeklinde mesaj verdi. 

Şii Hizbullah lideri Nasrallah, Güney Kıbrıs'ın Yahudilerin arka bahçesi haline geldiğini belirtmiş, "Lefkoşa'yı uyarıyoruz. Kıbrıs'ın havalimanlarını ve üslerini Lübnan'ı hedef alacak uçaklara açmak, Rum yönetiminin savaşa dahil olduğu anlamına gelir. İsrail'le topyekûn bir savaşa girmemiz halinde bu savaşın bizim için herhangi bir kuralı ve sınırı olmaz" demişti. 

Fransız istihbarat kaynağının açıklamaları, İsrail'in Güney Kıbrıs'taki varlığının ne denli güçlü olduğunu gözler önüne serdi. Tel Aviv yönetimi, Kıbrıs Rumlarına Demir Kubbe hava savunma sistemi ve Merkava tanklarını sağlama sözü de vermişti. Ancak şimdiye dek buna ilişkin sevkiyatın gerçekleştiği konusunda bir işaret görülmedi. 

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda gizemli tehlike! NASA güvenlik riskini duyurdu: Yüksek tehdit seviyesine ulaştı! Uluslararası Uzay İstasyonu'nda gizemli tehlike! NASA güvenlik riskini duyurdu: Yüksek... Haberi Görüntüle

RUM YAZAR: SALDIRI TÜRKİYE'DEN GELİRSE...

Son gelişmeleri yazdığı makalede yorumlayan Güney Kıbrıs merkezli Simerini gazetesi yazarı Yannos Charalambidis, Hizbullah'ın Ada'ya yönelik muhtemel saldırılarına Türkiye'nin yardımcı olacağını ileri sürdü. 

Hedef ve koordinat konusunda yardım iletilecek Lübnan Hizbullah'ının Güney Kıbrıs'ı öncelikle füzelerle vurabileceğini yazan Charalambidis, Şii örgütün elinde hem İran hem de Rus sistemleri bulunduğunu hatırlatıyor. 

Rum Simerini gazetesi, Lübnan'dan Güney Kıbrıs'a ateşlenebilecek füzelere dikkat çekti.

Ankara'nın Hizbullah'ın yanında pozisyon almakla Doğu Akdeniz'deki Yunanistan-Güney Kıbrıs-İsrail ittifakını parçalamayı hedeflediğini kaydeden Rum yazar, Rumların envanterinde Rus yapımı BUK ve TOR-M1 gibi hava savunma sistemleri bulunduğunu, bunların Türk SİHA'larını önlemek için görevlendirildiğini, Hizbullah tehdidini karşılamak için pozisyonlarının değiştirilmesi halinde savunmada büyük zafiyet oluşacağını yazdı. 

Rum yönetimine, "ABD, İsrail ve İngiltere gizli servisleriyle işbirliği yapın. (Güney) Kıbrıs limanları, havaalanları ve askeri tesislerinin korunması için caydırıcı şemsiyeyi etkinleştirin" diye seslenen Yannos Charalambidis şu ifadeleri kullandı:

"İngiliz üsleri, Eisenhower savaş gemisiyle birlikte tüm Kıbrıs'ı kapsayacak güvenlik ağı oluşturabilir. Saldırı Hizbullah'tan geliyorsa önleyici cevap verilmeli. Ancak saldırı Türkiye'den geliyorsa böyle bir gelişmenin daha başlamadan önlenmesi gerekir."

 

Habere Tepki Ver

2

0

1

0

1

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading