Yandex Metrica

Libya'da 'Hafter' alarmı: İki bölgede seferberlik ilan edildi

Hafter güçlerinin ülkenin güneybatısında komşu ülkelerle stratejik öneme sahip bölgelerde kontrolünü genişletmeye çalışması Libya ordusunu alarma geçirdi. Libya Devlet Yüksek Konseyi, Hafter güçlerinin ülkenin güneybatısındaki hareketliliğinden endişeli. Libya Genelkurmay Başkanlığı, ülkenin güneyindeki Şuveyrif bölgesinde olası bir saldırının püskürtülmesi için hazırlık seviyesinin artırılması kararı aldı. Öte yandan Libya Ulusal Birlik Hükümeti, Misrata ve Trablus'ta seferberlik ilan etti.

Dünya

10.08.2024, 08:37

Bazı kaynaklara göre Hafter liderliğindeki Tobruk ordusu, Libya’nın batısındaki Gadames sınırına büyük yığınak yaptı. Hafter güçlerinin ülkenin güneybatısında komşu ülkelerle stratejik öneme sahip bölgelerde kontrolünü genişletmeye çalışıyor.

Halife Hafter'e bağlı güçlerden oluşan dev askeri konvoylar, Rusya, Mısır ve BAE'nin desteğiyle Libya'nın en batı bölgesi Ghadames'i kontrol etmeye hazırlanıyor. Hafter'e bağlı güçlerin güneybatı Libya'ya doğru ilerlediği bildirildi. Sosyal medyada yer alan görüntülerde uzun araç konvoyunun oluştuğu görüldü.

Afganistan ile Pakistan arasında sınır çatışması: Ağır silahlar devrede! Afganistan ile Pakistan arasında sınır çatışması: Ağır silahlar devrede! Haberi Görüntüle

LİBYA'DA 'HAFTER' ALARMI

Libya'nın uluslararası alanda tanınan hükümetine bağlı silahlı kuvvetler, Hafter güçlerinin olası saldırısına karşı tedbir almaya başladı. Libya Devlet Yüksek Konseyi, Hafter güçlerinin ülkenin güneybatısındaki hareketliliğinden endişeli. Libya Genelkurmay Başkanlığı, ülkenin güneyindeki Şuveyrif bölgesinde olası bir saldırının püskürtülmesi için hazırlık seviyesinin artırılması kararı aldı.

Konuya ilişkin yapılan açıklamada "Bu hareketliliklerin, ateşkes anlaşmasını ve askeri kurumları birleştirme çabalarını tehdit eden silahlı çatışmaya dönüşebileceğini ve siyasi sürecin çökmesine yol açabileceğini düşünüyoruz." ifadeleri kullanıldı.

ABD, kediye ciğer emanet etti! Gazze'ye gönderilecek yardımlar İsrailli yetkililere teslim edildi ABD, kediye ciğer emanet etti! Gazze'ye gönderilecek yardımlar İsrailli yetkililere... Haberi Görüntüle

SEFERBERLİK İLAN EDİLDİ

Libya ordusu başkomutanı sıfatıyla Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi, Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı ve Savunma Bakanı Abdulhamid Dibeybe ve Genelkurmay Başkanlığına güvenlik tedbirlerini artırma çağrısı yapıldı. BM ve uluslararası topluma da bu tür yasa dışı askeri hareketliliklere karşı net tavır sergilemesi çağrısında bulunuldu.

Öte yandan Libya Ulusal Birlik Hükümeti, Misrata ve Trablus'ta seferberlik ilan etti.

Libya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Selahaddin en-Nemruş'un ülkenin güneyindeki Şuveyrif bölgesinde olası bir saldırının püskürtülmesi için hazırlık seviyesinin artırılması talimatı verdi. Başkent Trablus'un 420 kilometre güneyinde bulunan Şuveyrif bölgesinde Hamada el-Hamra petrol sahası bulunuyor.

ABD, kediye ciğer emanet etti! Gazze'ye gönderilecek yardımlar İsrailli yetkililere teslim edildi ABD, kediye ciğer emanet etti! Gazze'ye gönderilecek yardımlar İsrailli yetkililere... Haberi Görüntüle

TRABLUS'U ELE GEÇİRMEYE ÇALIŞTILAR

Hatırlanacağı üzere 2019-2020 yıllarında Hafter güçleri Trablus'u ele geçirmeye çalışmış ancak BAE, Mısır, Rusya ve bazı Batılı güçlerin desteğine rağmen başarısız olmuştu.

Önce hava sahası şimdi de kara suları ihlali: Japonya ile Çin arasındaki gerilim artarak devam ediyor Önce hava sahası şimdi de kara suları ihlali: Japonya ile... Haberi Görüntüle

ÖLÜ SAYISI 9'A YÜKSELDİ

Libya İlk Yardım ve Ambulans Servisi'nden yapılan yazılı açıklamada, Trablus'un doğusundaki Tacura bölgesinde milis gruplar arasında çıkan çatışmada 2 kişinin öldüğü, aralarında sivillerin de bulunduğu 16 kişinin yaralandığı aktarıldı.

Yaralananlar arasında 1 çocuğun da bulunduğu ve yaralı çocuğun ailesine ulaşmaya çalıştığı belirtildi. Libya İlk Yardım ve Ambulans Servisi'den ilerleyen saatlerde yapılan ikinci açıklamada, çatışmanın devam ettiği, ölü sayısının 9'a yükseldiği kaydedildi. Açıklamada, halktan Tacura bölgesindeki sahil yolunu zorunlu durumlar dışında kullanmamaları istendi.

Yahudi yönetmenden Venedik’te alkış toplayan hareket: Friedland ödülünü Filistinlilere adadı Yahudi yönetmenden Venedik’te alkış toplayan hareket: Friedland ödülünü Filistinlilere adadı Haberi Görüntüle

BM'DEN LİBYA'DAKİ BAŞKANLIK SEÇİMİ KRİZİNE ÇÖZÜM ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL), Libya Devlet Yüksek Konseyi başkanlık seçimi krizine dair önemli açıklamalarda bulundu. Misyon, bu krizin bir iç mesele olduğunu vurgulayarak, sorunun bir an önce çözülmesi için tüm tarafların sorumlu davranmalarını istedi.

UNSMIL, 6 Ağustos'ta gerçekleştirilen başkanlık seçimlerinin sonuçlarına ilişkin tartışmaları dikkatle izlediğini belirtti. Açıklamada, başkanlık seçiminde ortaya çıkan sorunların acil bir şekilde giderilmesi gerektiği ifade edildi.

Film setinde dehşet! Facianın eşiğinden dönüldü: Kontrollü patlama kontrolden çıktı Film setinde dehşet! Facianın eşiğinden dönüldü: Kontrollü patlama kontrolden çıktı Haberi Görüntüle

ABD, ALMANYA, İNGİLTERE, İTALYA, FRANSA'DAN PEŞ PEŞE AÇIKLAMA

ABD'nin Libya'daki Büyükelçiliği, sosyal medya hesabından, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere'nin Libya'daki büyükelçilikleri ile ülkenin güneybatısındaki askeri hareketliliğe ilişkin yapılan ortak açıklamayı paylaştı.

İsrail'den Philadelphia Koridoru kararı: Soykırım ortağı ABD haritayı onayladı İsrail'den Philadelphia Koridoru kararı: Soykırım ortağı ABD haritayı onayladı Haberi Görüntüle

'ATEŞKES ANLAŞMASINI TEHDİT EDİYOR'

"Siyasi süreçteki çıkmaz göz önünde bulundurulduğunda bu tür hareketlilikler durumun tırmanması ve şiddetli çatışma riski taşıyor ve 2020 ateşkes anlaşmasını tehdit ediyor." ifadelerinin yer aldığı açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Misyonunun taraflara yaptığı azami itidal çağrısının desteklendiği belirtildi.

Ankara-Washington hattında pazarlık: Fetullah Gülen'i ver, papaz Brunson'ı al! Ankara-Washington hattında pazarlık: Fetullah Gülen'i ver, papaz Brunson'ı al! Haberi Görüntüle

GENELKURMAY BAŞKANI TALİMAT VERMİŞTİ

Libya Devlet Yüksek Konseyi, 8 Ağustos'ta, Halife Hafter'e bağlı güçlerin son iki gündür ülkenin güneybatısındaki hareketliliğini endişeyle takip ettiğini duyurmuştu.

Libya medyasında da Libya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Selahaddin en-Nemruş'un ülkenin güneyindeki Şuveyrif bölgesinde olası bir saldırının püskürtülmesi için hazırlık seviyesinin artırılması talimatı verdiği yönünde haberler yer almıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

1

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading