Yandex Metrica

Sitede Ara

Lityum, nikel, kobalt ne ararsan var! Denizin 4000 metre altında gizemli kaynak: Bu keşif her şeyi altüst eder

Uluslararası araştırma ekibi, Pasifik'in dibinde yaklaşık 4.000 metre derinlikte daha önce tamamen bilinmeyen bir oksijen kaynağı keşfetti. Bu keşif birçok şeyi tamamen değiştirebilir.

Dünya

24.07.2024, 12:24

Pasifik'in yaklaşık 4 bin metre altında daha önce tamamen bilinmeyen bir oksijen kaynağı keşfetti ve aynı zamanda arkasında yatan şüpheli mekanizmayı da çözdü. 

Araştırmada yer almayan Alfred Wegener Enstitüsü'nden (AWI) derin deniz araştırmacısı Felix Janben, "Bu heyecan verici bir gözlem. Bu, daha önce olduğu gibi kabul ettiğimiz her şeyi altüst eder." ifadelerini kullandı. 

Fransa'ya Türk düşmanı Başbakan! Ankara Ermeni soykırımını tanımalı demişti! Fransa'ya Türk düşmanı Başbakan! Ankara Ermeni soykırımını tanımalı demişti! Haberi Görüntüle

NİKEL, KOBALT, LİTYUM, BAKIR...

İskoç Deniz Bilimleri Derneği'nden (SAMS) Andrew Sweetman liderliğindeki araştırma ekibi, Clarion-Clipperton Bölgesi (CCZ) olarak adlandırılan derin deniz madenciliğinin olası etkilerini inceledi. Meksika ve Hawaii arasındaki bu bölge, 10. derece kuzey enlemi boyunca birkaç bin kilometreye kadar uzanıyor ve derinlerde nikel, kobalt, lityum ve bakır dahil olmak üzere değerli hammaddeler içeriyor.

Ham maddeler, örneğin pil ve cep telefonu üretiminde kullanılıyor. Burada bol miktarda yetişen ve patates gibi çamurlu deniz dibinde yatan manganez yumruları özellikle iyi bilinmektedir.

Araştırmacılar deniz tabanına indirdikleri küçük ölçüm odalarında alışılmadık oksijen seviyeleri buldular. Konsantrasyonlar litre su başına 180 mikromol (μmol) iken, bölmelerde 800 mikromole kadar ulaştı.

Uzayda ilk sivil yürüyüşü başlıyor! Polaris Dawn'ın bu hafta fırlatılması bekleniyor Uzayda ilk sivil yürüyüşü başlıyor! Polaris Dawn'ın bu hafta fırlatılması... Haberi Görüntüle

DOĞAL JEOBATARYA KEŞFİ

Diğer yöntemler sonuçları doğruladığında ekip, Illinois'deki Northwestern Üniversitesi'nden kimyager Franz Geiger'ı çağırdı. 2019 yılında “PNAS” dergisinde  pasın tuzlu su ile birleşiminin elektrik üretebileceğini bildirdi. Oksijen üretiminde de benzer bir sürecin söz konusu olabileceği varsayılmaktadır, çünkü deniz suyu elektrolizi olarak adlandırılan, yani suyun hidrojen ve oksijene ayrılması için 1,5 voltluk bir voltajın yeterli olduğu biliniyordu.

Ekip, Geiger'in laboratuvarında deniz tabanından toplanan manganez yumrularını inceledi. Araştırmacılar deniz suyunda tek tek yumru köklerde 0,95 volta kadar voltaj ölçtüler. Birkaç nodül birlikte elektroliz için gerekenden daha fazla voltaj üretebilir. Geiger, "Doğal bir 'jeobatarya' keşfetmiş gibiyiz" ifadelerini kullandı.

Habere Tepki Ver

1

0

2

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading