Macron duyurdu: Yunanistan 3 fırkateyn alacak

Macron duyurdu: Yunanistan 3 fırkateyn alacak

ABD, İngiltere ve Avustralya'nın 'AUKUS' hamlesi sonrası Fransa yeni ittifak arayışında. Bir süredir Yunanistan'la savunmada iş birliği yapan Paris yönetimi, bu kez de Atina ile fırkateyn satışı anlaşması ile savunma paktı imzaladı. Macron anlaşmayı 'Avrupa'nın stratejik özerkliğine doğru cüretkar bir ilk adım' sözleriyle selamladı.

Dünya

23.01.2024, 18:02

Doğu Akdeniz'deki krizde Türkiye'ye karşı Yunanistan'a destek vererek cephe kurmaya çalışan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yeni hamleler peşinde. Avustralya'nın Fransa ile 66 milyar dolarlık denizaltı anlaşmasını iptal ederek, İngiltere ve  ABD ile AUKUS askeri ittifakı kurması sonrası büyük kriz yaşayan Fransa, Yunanistan'la silah satışı ve askeri pakt anlaşmaları imzaladı.

Birçok ülkede Filistin ve Lübnan için destek gösterisi: Alman polisi göstericilere tahammül edemedi! Çok sayıda gözaltı var Birçok ülkede Filistin ve Lübnan için destek gösterisi: Alman polisi... Haberi Görüntüle

JETLERİN ARDINDAN GEMİ ALIŞVERİŞİ

Anlaşma,  Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'in Fransa ziyaretinde sağlandı. Elysee Sarayı'nda gerçekleşen Macron-Miçotakis görüşmesinde, Paris'in Atina'ya Rafale jetleri ile üç yeni fırkateyn satışı ve dördüncüsünü de satması seçeneğini içeren anlaşmaya imza atıldı. İmzalanan bir diğer anlaşma, iki ülke arasında stratejik savunma-güvenlik işbirliği paktı. Bu pakt taraflardan birinin saldırıya uğraması halinde diğerinin savunma desteği vermesini içeriyor. 

İngiliz müzisyen George Roger Waters'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Filistin teşekkürü: Batı'nın tek sesi İngiliz müzisyen George Roger Waters'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Filistin teşekkürü: Batı'nın... Haberi Görüntüle

'AVRUPA'NIN STRATEJİK ÖZERKLİĞİNE DOĞRU BİR ADIM''

Miçotakis'le ortak basın toplantısı düzenleyen Macron, 'Yunanistan'ı saldırı ya da saldırganlık karşısında korumak için işbirliği yapmaları gerektiğini' ifade etti. 
Fransa Cumhurbaşkanı, Yunanistan'la stratejik savunma ve güvenlik işbirliği anlaşmasını "Avrupa güvenliğine ve egemenliğinin güçlendirilmesine ve dolayısıyla uluslararası barış ve güvenliğe katkıda bulunuyor" sözleriyle değerlendirdi. Macron anlaşmayı 'Avrupa'nın stratejik özerkliğine doğru cüretkar bir ilk adım' olarak niteledi. 

fransa yunanistan

Son dakika... İşgalci İsrail'den açıklama: Hizbullah'ın yeni lideri olması beklenen isim öldürüldü Son dakika... İşgalci İsrail'den açıklama: Hizbullah'ın yeni lideri olması beklenen... Haberi Görüntüle

ÖNCE RAFALE, ŞİMDİ GEMİ ANLAŞMASI

Fransa, ABD'nin öncülüğündeki NATO'dan bağımsız Avrupa Ordusu kurulması projesinde başı çekiyor. Macron'un 'stratejik özerklik' olarak tanımladığı şey de bu hedef. Paris yönetimi, son dönemde özellikle Yunanistan'la işbirliği adımlarını hızlandırmış durumda. 

Yunanistan, bu yıl Dassault yapımı yaklaşık 24 Rafale sipariş ederek, bu savaş uçağını satın alan ilk Avrupa Birliği ülkesi olmuştu. Yunanistan, yeni anlaşmayla Fransa’dan 3 adet gemi alacak. Yunanistan'ın üç yeni Belharra fırkateynine ek, fazladan bir tane satın alma opsiyonu da bulunacak. Yunanistan bu paket için Fransa'ya 5 milyar avro ödeyecek.

Son dakika... İşgalci İsrail'den açıklama: Hizbullah'ın yeni lideri olması beklenen isim öldürüldü Son dakika... İşgalci İsrail'den açıklama: Hizbullah'ın yeni lideri olması beklenen... Haberi Görüntüle

AVRUPA'DA YENİ İTTİFAKLAR DÖNEMİ Mİ?

Söz konusu anlaşma, Avustralya'nın Fransa ile daha önce imzalanan 55 milyar euroluk devasa denizaltı sözleşmesini iptal ederek ABD ve İngiltere'yle ittifak kurduğunu duyurmasının hemen ardından geldi. Kendisini Avrupa’nın başat askeri gücü olarak gören Fransa, saf dışı bırakılması sonrası kendi stratejik planlarını devreye aldı. “AUKUS” operasyonuyla Fransız ekonomisi için kritik önemdeki projeyi iptal eden ABD'nin öncülüğünü yaptığı Anglo-Sakson cepheye karşı Fransa'nın yeni ittifak arayışlarının Avrupa'da ve dahası NATO içinde hayati değişikliklere neden olabileceği ifade ediliyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading