Yandex Metrica

Meclis alevler içinde! Hükümet geri adım attı: Vergi reform paketi iptal edildi

23 kişinin ölümü bir çok sayıda kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan protestolarda Kenya Devlet Başkanı William Ruto, vergilerin arttırılmasını öngören finans yasasını geri çektiğini açıkladı.  

Dünya

26.06.2024, 22:38

Nairobi'deki Parlamento binasının bir kısmı, öfkeli bir kalabalığın polis hatlarını aşıp binaya saldırmayı başarması sonrasında alevler içinde kalmış polisin sert müdahalesinde en az 23 kişi ölmüş 30 kişi de yaralanmıştı. Kenya Devlet Başkanı William Ruto, ölümcül protestolar nedeniyle vergilerin arttırılmasını öngören finans yasasını geri çektiğini açıkladı. 

"Şiddet ve anarşi" olarak tanımladığı protestolara sert yanıt veren Kenya Devlet Başkanı William Ruto Salı günü öğleden sonra yaptığı bir konuşmada, tehlikeli suçluların ülkenin güvenlik ve istikrarını baltalamaya yönelik her türlü girişimini durdurmak için tüm yolların kullanılması gerektiğini söyledi ve protestoları bastırmak için ordu güçlerini harekete geçirmişti.

Çeşitli vergi artışlarını da içeren vergi tedbirlerine karşı protestolar birkaç gündür devam ediyor. Fakat salı günü milletvekillerinin değiştirilmiş bir tasarıyı kabul etmesiyle gerilim önemli ölçüde arttı. Protestocular, tasarının halihazırda yüksek yaşam pahalılığından olumsuz etkilenen sıradan vatandaşlar ve işletmeler üzerinde büyük vergi artışlarına yol açacağını savunuyor.

Husiler'den katil İsrail'e ders: Gemileri balistik füzeyle vuruldu Husiler'den katil İsrail'e ders: Gemileri balistik füzeyle vuruldu Haberi Görüntüle

PLASTİK MERMİ KULLANILDI

BBC'ye konuşan 24 yaşındaki Derrick Mwatu, “Anlaşılması zor şeyler var; mesela ekmeğe yüzde 16 vergi nasıl konuluyor? Hijyenik pedlere nasıl vergi koyuyorsunuz?" dedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise aralarında gazetecilerin ve sağlık çalışanlarının da bulunduğu protestolar sırasında meydana gelen ölüm ve yaralanma haberlerinden derin üzüntü duyduğunu söyledi. Ayrıca Kenyalı yetkilileri barışçıl protestolar çağrısında bulunurken "itidal göstermeye" çağırdı.

Edinilen bilgiye göre yüzlerce kişi plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla yaralandı. Yaralı protestocuların bakımı için tıbbi çadırların kurulduğu Nairobi'deki bir katedralde, bir BBC muhabiri doktorların askerler tarafından zorla binadan çıkarıldığını gördüğünü bildirdi.

Türkiye'nin doğu sınırına İsrail füzesi getirecekler: Çarpıcı gelişmeyi Hint medyası duyurdu Türkiye'nin doğu sınırına İsrail füzesi getirecekler: Çarpıcı gelişmeyi Hint medyası... Haberi Görüntüle

"SESİMİZİ DUYUN, BİZ GELECEK NESİLİZ"

Kenyatta Ulusal Hastanesi'ndeki acil servisin dışında başka bir geçici ünite kuruldu.

Eski cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, ülke liderlerinin "güç ve otoritenin kendilerine halk tarafından verildiğini bilmeleri gerektiğini" söyleyerek diyalog çağrısında bulundu.

Her ne kadar hükümet orijinal tasarıda yer alan bazı önerilerden geri adım atsa da, protestocular tasarının tamamen geri çekilmesini talep ediyor.

23 yaşındaki Maureen Aguor şunları söyledi:

"Sesimizin duyulması gerekiyor... Biz gelecek nesliz ve bu yüzden duyulmaya ihtiyacımız var."

Afrika'nın önde gelen düzen karşıtı isimlerinden ikisi, Ugandalı muhalefet lideri Bobby Wine ve Güney Afrikalı politikacı Julius Malema, protestoculara desteklerini ifade ettiler. Batılı ülkeler ise gerginliklerden duydukları endişeyi dile getirerek sükunetin sağlanması çağrısında bulundu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading