Yandex Metrica

Mega-tsunami şoku! 90 saniyede bir beşik gibi sallandı: 9 gün durmadan devam eden sarsıntının gizemi çözüldü

Mega-tsunami şoku! 90 saniyede bir beşik gibi sallandı: 9 gün durmadan devam eden sarsıntının gizemi çözüldü

Tarihler geçen yılın Eylül ayını gösterdiğinde dünyanın dört bir yanındaki sensörler tarafından kaydedilen ve 9 gün boyunca devam eden sismik sinyallerin gizemi çözüldü. Beyaz karlar ile kaplı Grönland'daki bir dağın zirvesinin denize çökmesiyle oluşan 'mega-tsunami', bilim insanlarını şoke etti. 

Dünya

13.09.2024, 14:57

Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde bulunan Grönland'daki bir dağın zirvesinin denize çökmesiyle 'mega-tsunami' oluştu. Dünyayı 9 gün boyunca beşik gibi sallayan bu doğa olayı, geçen yılın Eylül ayında, dünyanın dört bir yanındaki sismik sensörler tarafından kaydedildi. Fakat gizemli sinyallerin kaynağı çok uzun süre tespit edilemedi. 

Mars yolcusu kalmasın! Elon Musk hazırlıkları tamamladı! Mürettebatsız Starship uçuşları başlıyor! Mars yolcusu kalmasın! Elon Musk hazırlıkları tamamladı! Mürettebatsız Starship uçuşları... Haberi Görüntüle

GRONLAND'DAKİ SİSMİK GİZEM

Uzun süren araştırmalar sonuncunda tespit edilen sinyallerin izleri Grönland'ın doğusunda bulunan Dickson Fiyordu'ndaki devasa bir heyelana işaret etti. Dağın zirvesindeki buzulun erimesi, yamaçtaki ağırlığın daha fazla taşınamamasına ve zirvenin çökmesine neden oldu. Bu büyük kütlenin yer değiştirmesiyle 200 metre yüksekliğinde bir dalga oluştu.

Grönland'ın karlı dağlarından süzülen ve devasa dalgalara neden olan erimiş buzul parçaları, dar fiyordun içinde sıkıştı. Söz konusu doğa olayı sonrası 200 metrelik devasa dalga, ileri geri gelgit hareketi sonucu 9 gün boyunca süren gizemli sarsıntılara neden oldu. 

Gizemi araştıran bilim insanları iklim değişikliği nedeniyle Grönland'da buzul erimelerinin benzer heyelanları daha sık hale getirdiğini düşünüyor.

Hamas'tan Arap Birliği'ne kritik çağrı! 'Baskı kurulmalı' Hamas'tan Arap Birliği'ne kritik çağrı! 'Baskı kurulmalı' Haberi Görüntüle

DEVASA DALGALAR TSUNAMİ OLUŞTURDU

Grönland'daki gizemi çözmek için uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekip ve Danimarka Donanması iş birliği yaptı. 9 gün süren sismik gizeminin detayları Science dergisinde yayımlandı. Londra Üniversitesi Akademisi'nden Dr. Stephen Hicks, ilk olarak sismik sinyallerin bir depreme benzemediğini ve bu yüzden 'tanımlanamayan sismik cisim' olarak adlandırıldığını belirtti.

İnternette bu gizemli sinyal hakkında tartışma başlatan bilim insanları, her 90 saniyede bir kaydedilen bu sinyaller, sonunda Grönland'daki heyelan ve tsunami ile bağlantılandırıldı. Uydu görüntüleri ve olay öncesi çekilen fotoğraflar dağ çökmeleriyle ilişkili ipuçlarını ortaya koydu.

Sonuç olarak bilim insanları 25 milyon metreküplük kaya kütlesinin suya çarpması sonucu 200 metre yüksekliğinde bir "mega-tsunami" meydana geldiği hesaplandı. Bu devasa dalga, dar fiyorda sıkışarak enerjisini dışarı atamadı ve 9 gün boyunca fiyord içinde gelgit şeklinde hareket etti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading