Yandex Metrica

Miçotakis'in paçaları tutuştu! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM'deki konuşması Yunan'ı hoplattı: Türkiye ile çalışmamız şart

Miçotakis'in paçaları tutuştu! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM'deki konuşması Yunan'ı hoplattı: Türkiye ile çalışmamız şart

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BM Genel Kurulu'ndaki tarihi konuşması Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'i korkuttu. Erdoğan'ın Doğu Akdeniz ve Kıbrıs sözleri sonrası iki ülke arasındaki geirlimi yumuşatmak isteyen Miçotakis, "Türkiye ile beraber çalışmak zorundayız" ifadelerini kullandı. 

Dünya

25.09.2024, 18:49

BM Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Türk-Yunan ilişkilerinde önemli ilerlemeler kaydedildiğini ifade eden Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, göç konusundaki işbirliğinin önemine dikkat çekerek, Türkiye ile birlikte çalışmanın şart olduğunu vurguladı.

Sözlerine devam eden Yunan lider, Schengen kurallarını tek taraflı olarak ihlal etmenin bir çözüm olmadığını söyleyerek, göç politikalarının yasal kanallar üzerinden düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

ABD merkezli CNN'nin sorularını yanıtlayan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesine değinerek, Türk-Yunan ilişkilerinde önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirtti.

Asırlık insan sayısında dikkat çeken rekor! O ülkede 95 binden fazla kişi 100 yaş ve üzerinde! Asırlık insan sayısında dikkat çeken rekor! O ülkede 95 binden... Haberi Görüntüle

"TÜRKİYE İLE BERABER ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ"

Program sunucusu Amanpour, Ortadoğu'daki son gelişmelerin Avrupa'ya yeni bir göç dalgası başlattığını belirterek, Yunan lidere, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile tüm bunlar nedeniyle şu anda karşı karşıya olduğunuz zorluklar hakkında konuştunuz. Bize ne konuştuğunuzu ve bunu nasıl çözeceğinizi anlatabilir misiniz?" diye sordu.

Geçtiğimiz yıllarda sürtüşmelerimiz oldu diyerek sunucunun sorusuna cevap veren Miçotakis, "Anlaşamadığımız noktalarda açık iletişim kanallarına sahip olmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Deniz alanlarının sınırlandırılması gibi konularda anlaşamıyoruz. Bu konunun sadece uluslararası hukuka atıfta bulunularak çözülebileceği konusunda mutabık kalmalıyız. Aynı zamanda da göç gibi konularda birlikte çalışmalıyız" şeklinde konuştu.

Sözlerine devam eden Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, "Türk makamlarının iş birliğine ihtiyacımız var istediğimiz şey tekneleri karasularımıza girmeden durdurmak. Türkiye ile göç gibi konularda işbirliği yapıyoruz ve sorunları ele alma konusunda ilerleme kaydettik" ifadelerini kullandı.

Göç çok büyük bir mesele ve Avrupa Birliği'ne kimin gireceğine karar vermeyi ya da masum hayatları riske atmayı kaçakçılara bırakmak istemiyoruz diyen Yunan Başbakan, "Dolayısıyla bu konuda Türkiye ile birlikte çalışmak çok önemli" açıklamasında bulundu.

Program sunucusu Amanpour, Yunan Sahil Güvenlik güçlerinin göçmen teknelerini zorla geri çevirdiğine işaret ederek, bu durumun endişe verici olduğunu ve Miçotakis hükümetinin bu sorunu nasıl ele alacağını sordu.

Deniz sınırında tekneleri durdurma hakkını kendilerinde saklı tuttuğunu söyleyen Miçotakis, Ege Denizi'nde sınırların yakın olduğuna değinerek, teknelerdeki göçmenleri güvenli bir şekilde Türkiye'ye geri göndermek için Türk Sahil Güvenliği ile birlikte çalıştıklarını ifade etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan Erdoğan'a teşekkür: 'Kıbrıs Türk halkının sesi ve soluğu oldunuz' KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan Erdoğan'a teşekkür: 'Kıbrıs Türk halkının sesi ve... Haberi Görüntüle

"SCHENGEN'İ TEK TARAFLI OLARAK İHLAL ETMEK..."

Amanpour, Yunan lidere, kuzey sınırınız boyunca çimento ve dikenli tellerden oluşan bir bariyer inşa ediyorsunuz. Göç ve mülteciler konusuna bakış açınızda bir çelişki var mı?" sorusunu yöneltti.

Bu soruya cevap veren Miçotakis ise, "Avrupa Birliği'nin dış sınırlarını koruması önemlidir. Hem büyük bir çite hem de büyük bir kapıya ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Sözlerine devam eden Miçotakis, "Aynı zamanda, hem insani nedenlerle hem de ekonomik nedenlerle göçten organize bir şekilde faydalanmak için yasal kanallar olmalıdır" dedi.

Ayrıca Yunan lider, "Yunanistan, ABD'nin apar topar terk etmesinin ardından çöküşün eşiğine gelen Afganistan'dan yüzlerce kadını kabul eden tek ülkeydi" şeklinde konuştu.

Hem insani hassasiyetlerimiz var hem de örneğin Mısır gibi ülkelere işçileri Yunanistan'a kabul edebileceğimiz mesajını vermek istiyoruz diyen Miçotakis, "Yasal ve güvenli bir şekilde gelip kalabilirler. Bunun AB'de modern bir politikanın temel taşı olması gerektiğine inanıyorum" açıklaması yaptı.

Çözüm Schengen kurallarını tek taraflı olarak ihlal etmek değildir diyerek sözlerini sürdüren Yunan lider, "Bizim bir İltica ve Göç Paktı'mız var. Bu kimseyi tamamen mutlu etmiyor ama Avrupa uzlaşısının doğası bu ve bunu uygulamamız gerekiyor" dedi.

BM raportöründen katil Netanyahu'ya tepki: 'Yalancı olduğunuzu biliyorlar' BM raportöründen katil Netanyahu'ya tepki: 'Yalancı olduğunuzu biliyorlar' Haberi Görüntüle

İSRAİL DOSTUMUZ AMA...

Ortadoğu'daki gelişmeleri de değerlendiren Miçotakis, “İsrailli dostlarımıza ateşkes için fırsatlar olduğunu açıkça belirttik. Ve bu fırsatlar yeterince kullanılmadı" ifadelerini kullandı.

Sözlerine devam eden Miçotakis, eğer ateşkes olmazsa rehinelerin serbest kalmayacağını ve Hizbullah ile İsrail arasındaki gerilimin bitmesi için ateşkesin çok önemli olduğunu vurguladı.

Biz İsrail'in iyi bir dostuyuz ancak konuşulması gereken acı bir gerçek olsa bile dostların açıkça konuşması gerektiğini düşünüyorum diyen Yunan lider, "Aynı zamanda BMGK'daki oyumuzu da buna göre tercih ediyoruz" yorumu yaptı.

Miçotakis, ABD'nin bile ateşkes sağlanması için etkili bir nüfuza sahip olamamasından endişe duyup duymadığı konusunda ise, "Biden'ın görev süresi sona eriyor. Belki de bu savaşı durdurmak için elinden gelen her şeyi yapmak için bir fırsattır" ifadelerini kullandı.

Yunanistan dünyanın en büyük denizci ülkesi diyeren savaşın ekonomik etkilerine değinen Yunan lider, "Ancak açıkça endişe duyuyoruz. Husiler tarafından saldırıya uğrayan bir Yunan tankerimiz var. Dolayısıyla bu krizin, tüm Batılı ülkeler için bir numaralı öncelik olan hayat pahalılığı üzerindeki etkisi de dahil olmak üzere pek çok sonucu var. Bu küresel boyutları olan bölgesel bir çatışma” ifadelerini kullandı.

Esed ve İran destekli gruplar boş durmuyor: İdlib'e düzenlenen saldırıda 4 sivil öldü, 11 sivil yaralandı Esed ve İran destekli gruplar boş durmuyor: İdlib'e düzenlenen saldırıda... Haberi Görüntüle

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Hatırlacağı üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan BM'deki tarihi konuşmasında, "Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin anahtar rolü yadsınamaz. Kıbrıs Adası'nın kuzeyi ve batısında ilan edilmiş kıta sahanlığında Kıbrıs Türklerinin hakları vardır. Kıbrıs meselesine adil, kalıcı ve sürdürebilir bir çözüm getirilmesi için samimi irade ortaya koyan taraf Kıbrıs Türkleri ve Türkiye'dir. 

Kıbrıs Türklerinin müktesep hakları olan egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüleri yeniden tescil edilmeli, tecrit artık son bulmalıdır. Bugün uluslararası toplumu bir kez daha KKTC'yi tanımaya davet ediyorum." ifadlerini kullanmıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading