Milyonlarca insan tehlikede: Bu sivrisineklerle mücadelede ilaçlar yetersiz kalıyor! Araştırmacılar uyarıda bulundu...

Milyonlarca insan tehlikede: Bu sivrisineklerle mücadelede ilaçlar yetersiz kalıyor! Araştırmacılar uyarıda bulundu...

Araştırmacılar korkutan uyarıyı yaptı. Tanzanya'da ilaçlara karşı direnç geliştiren sıtma taşıyan sivrisinekler keşfetti.   

Dünya

08.10.2024, 18:38

Glasgow Üniversitesi ve Tanzanya'daki Sağlık Enstitüsü'nden bilim insanları tarafından yapılan çalışmada sivrisineklerin ilaçlara karşı dayanıklı olduğunu ve sıtma hastalığı ile mücadeleyi tehdit ettiğini açıkladı.

Tanzanya'daki 10 bölgede yapılan incelemelerde, bazı sivrisineklerin genetik bir mutasyon nedeniyle ilaçlara direnç kazandığı belirlendi. Molecular Ecology dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, ilaca maruz kalan sivrisineklerin ölüm oranı sadece yüzde 68, bazıları ise yüzde 100'e kadar direnç gösteriyor.

Çalışmanın başyazarı doktora öğrencisi Joel Odero, "Yeni direnç mekanizmalarının ortaya çıkması, sıtmanın bulaşmasını ve ölüm oranını azaltmada onlarca yıldır kaydedilen ilerlemeyi tehdit edebilir" dedi. 

İlk uçuş 2025'te! Elektrikli hava taksisi görücüye çıktı İlk uçuş 2025'te! Elektrikli hava taksisi görücüye çıktı Haberi Görüntüle

İLK KEZ RAPOR EDİLDİ 

Bu keşif, sıtma hastalığı taşıyan Anopheles funestus sivrisineklerinin herhangi bir kimyasal ilaca karşı direnç geliştirdiği ilk kez rapor ediliyor. 

Irkçı Wilders, yine İslam'a saldırdı: İsrail'i savundu, Hazreti Muhammed'i hedef aldı Irkçı Wilders, yine İslam'a saldırdı: İsrail'i savundu, Hazreti Muhammed'i hedef... Haberi Görüntüle

FELCE YOL AÇABİLİR 

Ayrıca, sağlık yetkilileri geçen yıl ölümcül Batı Nil virüsü taşıyan sivrisineklerin bazı kovuculara karşı bağışıklık geliştirdiğine de dikkat çekmişti. Culex sivrisineği tarafından yayılan bu virüs, ciddi vakalarda nöbetlere ve felce yol açabiliyor.

Askerler ve savaş teçhizatları peş peşe bombalandı! Rusya Savunma Bakanlığı 'Kimseye acımak yok' diyerek paylaştı! Askerler ve savaş teçhizatları peş peşe bombalandı! Rusya Savunma Bakanlığı... Haberi Görüntüle

MİLYONLARCA İNSANLAR RİSK ALTINDA 

Bilim insanları, bu yeni gelişmelerin halk sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirirken, ilaçların etkinliğini artıracak yeni stratejilerin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Milyonlarca insanın risk altında olduğu bu durum, küresel sağlık sistemlerini yeniden gözden geçirmeye zorlayabilir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Hüseyin Can Yosuntaş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading