Mısır'dan yürek hoplatan doğalgaz teklifi! Türkiye'nin kapısını çaldılar: O gemiyi bize verin!

Mısır'dan yürek hoplatan doğalgaz teklifi! Türkiye'nin kapısını çaldılar: O gemiyi bize verin!

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sisi arasında eriyen buzlar iki ülke arasındaki ilişkilere doğrudan etki etti. Türkiye'nin kapısını doğalgaz iş birliği için çalan Kahire hükümeti, Türkiye'den SRU gemisi Ertuğrul Gazi'yi istedi.

Dünya

11.10.2024, 13:38

Ankara ve Kahire arasındaki normalleşme adımları enerji iş birliğini beraberinde getirdi. Öyle ki Türkiye ve Mısır arasında imzalanan mutabakat zaptı, iki ülkenin enerjide iş birliğini içeriyor.

Söz konusu mutabakat kapsamında iki ülke elektrik, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, doğalgaz, hidrojen ve nükleer enerji başlıklarında ortak çalışma gerçekleştirecek. 

Tüm bunların yanı sıra Kahire hükümeti Türkiye'nin kapısını özel bir istek ile çaldı. Edinilen bilgiye göre, Mısır, Türkiye’nin yüzer doğalgaz depolama ve gazlaştırma ünitesini yaz döneminde kiralamak ve kullanmak istiyor.

İran, İsrail’e balistik füze yağdırdı İsrailliler sığınaklara kaçıp dua etti İran, İsrail’e balistik füze yağdırdı İsrailliler sığınaklara kaçıp dua etti Haberi Görüntüle

MISIR ERTUĞRUL'U İSTİYOR

Bu gelişme kapsamında Türkiye, Hatay Dörtyol’da çalışan FSRU’nun Mısır’a kiralanmasına sıcak bakıyor. FSRU gemisi Ertuğrul Gazi, tek başına kış aylarında Türkiye’nin günlük doğal gaz tüketiminin yaklaşık yüzde 10’unu karşılayabiliyor.

Mısır sınırları içerisinde sıvılaştırma tesisleri var. Fakat sistem ihracat odaklı. Ülkenin gaz tüketimi artınca gazın depolanmasına ihtiyaç duyuldu ancak ülkede böyle bir kapasiteleri bulunmuyor.

Türkiye ise FSRU gemisi Ertuğrul Gazi gemisini kış döneminde yoğun olarak kullanıyor ancak yaz aylarında doğalgaz ihtiyacı ve tüketimi düştüğü için Mısır’ın talebine sıcak bakılıyor.

Kahire hükümeti Ertuğrul Gazi gemisini kiralayarak ellerindeki doğalgazı, Türkiye’ye ait gemide gazlaştırmak ve ülke içerisinde kullanmak istiyor. Hatırlanacağı üzere Türkiye daha önce Fas ile bu şekilde bir proje geliştirmişti.

İranlı gazeteciden çarpıcı tespitler! 'İran zor durumda diyerek duyurdu: 'Hamaney'i bir yerde saklıyorlar' İranlı gazeteciden çarpıcı tespitler! 'İran zor durumda diyerek duyurdu: 'Hamaney'i... Haberi Görüntüle

ZİRVEDE TÜRKİYE VAR

3 FSRU gemisi ile dünyada 3. sırada yer alıyor Türkiye, FSRU’lar ile gazlaştırma kapasitesi açısından ise dünyada ilk sıralarda yer alıyor. 

İlk FSRU terminalini 2016’da İzmir’de devreye alan Türkiye`nin Dörtyol FSRU ve Saros FSRU olmak üzere BOTAŞ’ın işlettiği iki tesisi daha bulunuyor. Hatay’ın Dörtyol ilçesinde bulunan Ertuğrul Gazi FSRU, 25 Haziran 2021’de işletmeye alındı. Gemide gaz fazında yaklaşık 110 milyon metreküp doğal gaza eşdeğer 170 bin metreküp LNG depolanabiliyor. Bu LNG’nin yaklaşık günlük 28 milyon metreküpü gazlaştırıp ana iletim hattına sevk edilme kapasitesi bulunuyor.

Habere Tepki Ver

7

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading