Yandex Metrica

NATO savaşa hazırlanıyor: O bölgeye Avrupa'nın en büyük hava üssü kurulacak!

NATO savaşa hazırlanıyor: O bölgeye Avrupa'nın en büyük hava üssü kurulacak!

Karadeniz'de 2 yılı aşkındır devam eden Rusya-Ukrayna savaşı Batı'yı tedirgin etmeye devam ediyor. Rusya'nın NATO'ya karşı tehtitkar açıklamalarından sonra, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü Avrupa'nın en büyük hava üssünü kurmaya hazırlanıyor.

Dünya

24.06.2024, 12:06

NATO, Romanya'da adını 19. yüzyılın liberal bir politikacısından alan Mihai Kogalniceanu köyüne Avrupa'nın en büyük hava üssünü inşa etmeyi planlıyor. Söz konusu üs Almanya'daki Ramstein'dan da büyük olacak. 

Ukrayna ile sınır komşusu olan Romanya, Rus baskısını da yakından hisseden ülkeler arasında yer alıyor. Kogalniceanu üssü yakında Norveç'ten yakın zamanda satın alınan Romanya F-16'larının yanı sıra MQ-9 Reaper insansız hava araçlarından oluşan bir filoya ev sahipliği yapacak ve yanında ordu, hava kuvvetleri ve donanma kuvvetlerinin dönüşümlü olarak yer alacağı bir askeri şehir olacak.

Karadeniz kıyısına sadece 20 kilometre uzaklıkta olan üs, Odessa'ya 300 kilometre, Rusya'nın elindeki Kırım'daki Sevastopol'a ise 400 kilometre uzaklıkta bulunuyorİngiliz ve Amerikan birlikleri uzun süredir bulunduğu üsse yakın zamanda Fin askerleri de dahil oldu.

İnsanlardan 10.000 kat daha akıllı olacak: SoftBank CEO'ndan dikkat çeken yorum: Yapay zeka 10 yılda süper zeka olacak İnsanlardan 10.000 kat daha akıllı olacak: SoftBank CEO'ndan dikkat çeken... Haberi Görüntüle

"ABD VARLIĞI ÇOK BÜYÜK"

İngiliz RAF pilotu Charlie Tug, üste neler olup bittiğini BBC'ye anlattı. Tug, "Burada çok büyük bir ABD varlığı var; altyapı, konaklama, insan ve ekipman açısından büyük bir takviye var." ifadelerini kullandı.

Ayrıca pilot Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin hem uçtuğu bölgeleri hem de NATO hava misyonlarının stratejik duruşunu değiştirdiğini ifade etti. 

2021 yılında Romanya'yı yeniden bulduğunda NATO savaş pilotları Karadeniz'de uluslararası suların oldukça dışında uçuyorlardı. Ancak artık "Ruslarla bölgesel bir gerilime yol açabilecek yanlış anlaşılmaları önlemek için" Romanya ve Bulgar karasuları üzerindeki 12 deniz mili bölgesinde çok yakın uçuyorlar.

Sözlerine devam eedn Charlie Tug, "Daha önce herhangi bir Rus saldırganlığına karşı caydırıcı olmak için buradaydık. Şimdi ise Romanya gibi diğer NATO ülkelerine burada olduğumuza ve savunmaya hazır olduğumuza dair güvence vermek için buradayız." şeklinde konuştu.

BM Daimi Temsilcisi Yıldız, Suriye rejimi temsilcisine haddini bildirdi: 'Türkiye'ye ders verecek durumda değilsiniz' BM Daimi Temsilcisi Yıldız, Suriye rejimi temsilcisine haddini bildirdi: 'Türkiye'ye... Haberi Görüntüle

KARADENİZ'DE İKİ OLAY YAŞANDI

Baltık üzerinde daha önceki görevlerde bulunulmasına rağmen, Rus uçağına vardığından beri müdahale çağrısı yapılmadığını belirten Tug şu ifadeleri kullandı;

"Kışkırtan Ruslar değil. Ama biz her düşman uçağının yanına bir uçak göndermek için buradayız. Duruşsal olarak bu, Ruslara bizim aktif olduğumuzu gösteriyor. Silahlı uçaklar uçuruyoruz, dolayısıyla açık bir mesaj veriyor. Ve o Bize değerli bilgiler veriyor, uçakların ve taşıdıkları silahların seri numaralarını kaydediyoruz, bu şekilde bilgi topluyoruz."

NATO uçakları Ruslarla gereksiz karşılaşmalardan kaçınırken, Karadeniz'de iki olay yaşandı.

Eylül 2022'de bir Rus pilot, yer kontrolden gelen emri yanlış anladı ve 30 kişilik mürettebatı olan bir İngiliz istihbarat toplama uçağını neredeyse düşürüyordu.

Mart 2023'te, Romanya'dan uçan bir ABD MQ-9 Reaper uçağı, uluslararası sular üzerinde bir Rus SU-27 "Flanker" uçağı tarafından düşürüldü.

Habere Tepki Ver

2

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading