Yandex Metrica

NATO ülkesi Putin'in fişini çekti: Rus ekonomisine acı darbe

NATO ülkesi Putin'in fişini çekti: Rus ekonomisine acı darbe

Yeni AB yaptırımları, Rusya için çok önemli bir ihraç ürünü olan LNG'yi hedef alıyor. Son olarak Fin gaz şirketi Moskova'ya tepki gösterdi. Artık Rusya'dan LNG ithal etmekmeyecekler.

Dünya

28.06.2024, 18:45

Yeni AB yaptırımları, Rusya için çok önemli bir ihraç ürünü olan LNG'yi hedef alıyor. Şimdi bir Fin gaz şirketi tepki gösteriyor. Artık Rusya'dan LNG ithal etmek istemiyor.

Uzun yıllardır gaz, petrol ve sıvı doğalgazı (LNG) Avrupa'ya pazarlayan Rusya, Ukrayna savaşından bu yana yaptırımlarla zor durumda kaldı. Bu yaptırımlara son örnek ise Finlandiyalı bir şirketten geldi. 

AB'nin Rusya'dan LNG ithalatını zorlaştırma kararsından kısa bir süre sonra Finlandiya devlet şirketi Gasum, Rusya'dan LNG ithalarını tamamen yasaklamayı planladığını bildirdi.

Şirketten yapılan açıklamada, "Gasum, AB tarafından uygulanan tüm yaptırımlara uyuyor ve 26 Temmuz'dan itibaren Rus LNG'sini ne satın alacak ne de ithal edecek" dedi. Yaptırımlar Gasum'un Gazprom ile önceki anlaşmasını feshetmesine izin vermese de "Rus LNG'sinin şebekeden bağımsız terminallere satın alınması veya ithal edilmesinde mücbir sebep durumu" teşil ediyor.

Dışişleri Bakanı Fidan'dan Lübnan diplomasisi: Irak ve Suriye uyarısı Dışişleri Bakanı Fidan'dan Lübnan diplomasisi: Irak ve Suriye uyarısı Haberi Görüntüle

RUSYA'YA ACI DARBE

Gasum kendisni İskandinav enerji uzmanı olarak tanımlanıyor. Şirket, işletmeler için daha temiz enerji ve enerji piyasası hizmetlerinin yanı sıra ulaşım için temiz yakıt çözümleri sunma becerisini öne çıkarıyor. Gasum, Finlandiya'nın yanı sıra öncelikle Norveç ve İsveç'te de faaliyet göstermektedir.

AB ülkeleri Rusya'ya karşı 14'üncü yaptırım paketini ancak 24 Haziran Pazartesi günü başlattı. Bu paket, diğer şeylerin yanı sıra, Rus sıvılaştırma, doğalgazının (LNG) Avrupa limanlarında elleçlenmesini yasakladı. Uzun vadede bu yeni yaptırımların LNG ihracatından elde edilen geliri azaltarak Rusya ekonomisine zarar vermesi amaçlanıyor . Pakette 116 kişi ve kuruma yönelik yaptırımlar da yer aldı.

Reuters haber ajansının haberine göre, başlangıçta yaptırımların Avrupa'dan ihraç edilen malların üçüncü ülkeler aracılığıyla Rusya'ya ulaşmayacağının garantisini de içermesi gerekiyordu.

Firmaların bu garantiyi vermesi gerekirdi. Almanya bu protesto etti ve öncelikle bu adımın etki değerlendirmesinin yapılmasını tavsiye etti. Ve son olarak AB, dondurulmuş Rus mali kaynaklarından elde edilen gelirleri Ukrayna'yı desteklemek için kullanmak istiyor. Bu adım da uzun süredir biliyordu ve kapsamlı bir şekilde tartışılıyordu. 

İşgal altındaki Golan Tepeleri'ne İHA saldırısı: İsrail ordusu ağır kayıplar verdi İşgal altındaki Golan Tepeleri'ne İHA saldırısı: İsrail ordusu ağır kayıplar... Haberi Görüntüle

YAPTIRIMLAR ETKİLİ OLDU MU?

Şu ana kadar Rusya Devlet Başkanı Putin, bazı Batı yaptırımlarını hilelerle atlamayı başardı. Örneğin, istekli suç ortağı ülkelerin yardımıyla, örneğin Çin'e veya Hindistan'a petrol satarak, petrol fiyatı tavanını aşmayı başardı. Yeni yaptırımların Rusya ekonomisine etkisi ne olacak?

Enerji uzmanı Prof. Dr. Münih Teknik Üniversitesi'nden Svetlana Ikonnikova, "Eğer Rusya, Rus LNG'sini Avrupa'ya aktaramazsa, bu teslimat süresini uzatacak , bu da gemilerin optimum şekilde kullanılamamasına ve dolayısıyla ihracat hacminin artmasına neden olacaktır." dedi.

Yeni yasak nedeniyle Avrupa üzerinden geçiş daha da karmaşık hale gelirken, Rusya ya Asya ülkelerine yönelik fiyatları artırabilir ya da Asya ülkeleri Rusya'dan LNG alımlarını azaltabilir diyerek devam eden Ikonnikova, "Bunun yerine daha çok uluslararası doğal gaz piyasasına, örneğin ABD'ye yönelebilirler." şeklinde konuştu.

Ancak aynı zamanda Batı'nın yaptırımlarının Rusya'dan çok Batı'ya zarar vereceğini söyleyen sesler de yükselmeye devam ediyor. Ikonnikova durumu farklı değerlendirdi; ona göre "Avrupa pazarlarının oldukça iyi bir şekilde başa çıktığı" açıktı. Öte yandan Rusya giderek kenarda kalıyor; Giderek daha fazla uzman Rusya ekonomisinde ortaya çıkan bir krizden bahsediyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading