Yandex Metrica

Sitede Ara

NATO'dan İsveç ve Finlandiya'ya teklif: Putin'in tepkisi merak ediliyor

NATO'dan İsveç ve Finlandiya'ya teklif: Putin'in tepkisi merak ediliyor

NATO, Finlandiya'ya kurulacak karargah için İsveç ve Finlandiya'ya liderlik teklif etti. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson,  "NATO'nun, Finlandiya'da yeni kurulacak karargaha İsveç ve Finlandiya'nın liderlik etmesi konusundaki teklifini memnuniyetle karşılıyoruz. Ortak amacımız, NATO çerçevesinde Baltık Denizi'nden Arktika bölgesine kadar Kuzey Avrupa'nın güvenliğine destek sağlamak." dedi.

Dünya

17.09.2024, 15:06

Rusya-Ukrayna Savaşı, özellikle Ukrayna'nın Rus toprağı Kursk'a yaptığı ani saldırı ve burada önemli ölçüde ilerlemesinin ardından yeni bir ivme kazanmıştı. Saldırıdan önce Finlandiya basınında Rusya sınırında bir NATO karargahı kurulacağı ve buraya yaklaşık 5 bin civarında asker konuşlandırılacağı duyurulmuştu. Kurulacak birlikte başta tanklar olmak üzere çeşitli zırhlı araçlar olacak ve birlik, NATO'nun ABD'nin Virginia eyaletinde bulunan Norfolk'taki karargahına rapor verecekti. Bu plan yavaş yavaş ete kemiğe bürünüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i çıldırtacak bu planla ilgili bugün önemli bir gelişme yaşandı. 

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, başkent Stockholm'de Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo ile görüştü. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Kristersson,  Finlandiya'nın kuzeyinde NATO kara kuvvetleri için yeni kurulacak karargaha Finlandiya ile birlikte liderlik etme teklifi aldıklarını duyurdu. Karargahın tüm NATO yeteneklerini hgüçlendireceğini savunan İsveç Başbakanı, "NATO'nun, Finlandiya'da yeni kurulacak karargaha İsveç ve Finlandiya'nın liderlik etmesi konusundaki teklifini memnuniyetle karşılıyoruz. Ortak amacımız, NATO çerçevesinde Baltık Denizi'nden Arktika bölgesine kadar Kuzey Avrupa'nın güvenliğine destek sağlamak." ifadelerini kullandı.

Finlandiya Başbakanı Orpo ise Rusya karşısında Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceklerini vurgulayarak "Rusya'nın, Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı ve 2022'deki tam ölçekli işgali, uluslararası hukuku ve Birleşmiş Milletler Şartı'nı açıkça ihlal etmektedir. (Rusya) Ukrayna halkına büyük acılar getirdi. Avrupa ve küresel güvenliği tehdit ediyor. Ukrayna'nın Rusya'nın acımasız ve yasa dışı saldırı savaşına karşı kendini savunmasını desteklemek en büyük önceliğimizdir." diye konuştu.

ABD'li dev firmada kriz! İşçiler maaşı beğenmedi, grev kararı aldı ABD'li dev firmada kriz! İşçiler maaşı beğenmedi, grev kararı aldı Haberi Görüntüle

FİNLANDİYA'DAKİ KARARGAH

Finlandiya'da karargah kurma kararı bahar aylarının başında alınmış, kararın alınmasında Rusya-Ukrayna Savaşı ve olası bir göçmen krizi etkili olmuştu. Karagahta ittifak üyelerinden 375 subayın bulunacağı, bu subayların  kara kuvvetleri operasyonlarını koordine etmek ve İsveç ve Finlandiya’yı da kapsayan olası askeri angajmanlara hazırlanmak üzere görevlendirileceği öğrenildi. Finlandiya Savunma Bakanı Anti Hakkanen, söz konusu karargahta asker konuşlandırılması için üye ülkelerle görüşmelerin devam ettiğini duyurmuştu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading