Yandex Metrica

Nazilerin ayak sesleri! Seçimin favorisi aşırı sağcılar

Nazilerin ayak sesleri! Seçimin favorisi aşırı sağcılar

Avusturya’da yapılan son anketler, aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi'nin (FPÖ) genel seçimlerde galip geleceğini öngörüyor. Parti, Nazi geçmişine rağmen büyük bir destek topluyor.

Dünya

24.09.2024, 16:05

Avusturya’da 29 Eylül’de yapılacak genel seçimler öncesinde kamuoyu yoklamaları, aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) seçimden birinci parti olarak çıkacağını gösteriyor. Özellikle Haziran 2024’teki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde elde edilen zafer, FPÖ’nün halk nezdindeki desteğini artırdı.

Milyonları ekrana kitleyecek büyük gün! Trump ve Harris karşı karşıya geliyor Milyonları ekrana kitleyecek büyük gün! Trump ve Harris karşı karşıya... Haberi Görüntüle

TARİHİ BİR İLK

İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde ilk kez bir aşırı sağcı parti, Avusturya'daki genel seçimlerde birinci sıraya yerleşti. Yapılan tüm anktler, FPÖ’nün yüzde 28'in üzerinde oy alacağını ve Avusturya siyasi sahnesinde lider parti olacağını öngörüyor.

SİDA Karadeniz'de savaş uçağı düşürdü! İşte R-73 füzesinin son kurbanı SİDA Karadeniz'de savaş uçağı düşürdü! İşte R-73 füzesinin son kurbanı Haberi Görüntüle

TARİHTEN GELEN BAĞLAR

Nazi ideolojisi, Adolf Hitler’in 1933'te Almanya’da iktidarı ele geçirmesinden kısa bir süre sonra Avusturya’da da etkisini göstermeye başladı. 1938'de Avusturya, Nazi Almanyası ile birleşerek bu imparatorluğun bir parçası halşine geldi. Nazi Almanyası'nın “Büyük Alman İmparatorluğu” ideali, Avusturya üzerinde uzun süre etkili oldu.

Çin'den ateşlenen süpersonik füze bir gemiyi batırdı: 30 saniyede sulara gömüldü! Çin'den ateşlenen süpersonik füze bir gemiyi batırdı: 30 saniyede sulara... Haberi Görüntüle

FPÖ'NÜN NAZİ GEÇMİŞİ

Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ), Nazi ideolojisinin izlerini taşıyan bir geçmişe sahip. 1956 yılında kurulan parti, kurucusu Anton Reinthaller’in Nazi geçmişiyle biliniyor. Reinthaller, Nazi Almanyası’nın sivillerden oluşan silahlı gücü SS içinde tümgeneral olarak görev yapmış ve Nazi parlamentosunda yer almış bir isimdi. Savaş sonrasında hapis cezası alan Reinthaller, 1956’da FPÖ’yü kurdu ve partinin ilk genel başkanı oldu. Reinthaller ve diğer Nazi yoldaşları, FPÖ’yü aşırı sağın temsilcisi olarak Avusturya siyaset sahnesine taşıdı.

FPÖ’nün tarihsel bağları ve Nazi geçmişi, Soğuk Savaş döneminde Avrupa'da aşırı sağın yükselişini engelleyen faktörlerden biriydi. Yahudi soykırımına dair ortaya çıkan yeni gerçekler ve bu trajedinin hafızalarda bıraktığı derin izleer, FPÖ’nün siyasetteki varlığını zayıf bir şekilde sürdürmesine neden oldu. Ancak günümüzde, Avrupa’da aşırı sağın yeniden yükselişiyle birlikte, FPÖ'nün bu tarihi geçmişi seçmenler nezdinde büyük bir engel teşkil etmiyor gibi görünüyor.

Paşinyan'dan 'Barış Kavşağı' açıklaması: 'Anlaşmaya hazırız' Paşinyan'dan 'Barış Kavşağı' açıklaması: 'Anlaşmaya hazırız' Haberi Görüntüle

PARTİNİN YÜKSELİŞİ VE SİYASİ ETKİSİ

FPÖ'nün liderliğinde yükselen aşırı sağın, Avusturya'da geniş bir seçmen kitlesine hitap etmesi, yalnızca Avusturya’nın değil, tüm Avrupa’nın siyasi dengelerini değiştirebilecek nitelikte. Partinin Nazi kökenli geçmişine rağmen halktan bu denli geniş bir destek alması, Avrupa’daki aşırı sağ eğilimlerin yeniden güçlendiğini gözler önüne seriyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading