Yandex Metrica

DOLAR

34.08

%0.01 expand_less

EURO

38.02

%0.29 expand_less

ALTIN

2802.30

%-0 expand_less

BIST

9774.49

%0.17 expand_less

BTC ($)

60560.12

%0.31 expand_less

Ne Çin, ne ABD! Bu gurur Türkiye'nin: Dünyanın en büyük SİHA tedarikçisi olduk!

Ne Çin, ne ABD! Bu gurur Türkiye'nin: Dünyanın en büyük SİHA tedarikçisi olduk!

Askeri drone teknolojisinin küresel yayılımını ve kullanımını detaylı bir şekilde incelemeye alan Center for a New American Security (CNAS) 1995-2023 yılları arasında gerçekleşen askeri drone transferlerini analiz etti. Türkiye ve Çin'in son yıllardaki atağına dikkat çeken CNAS, ABD ve Batı'nın sınıfta kaldığını duyurdu.

Dünya

15.09.2024, 15:27

Türkiye’nin 2018’den itibaren drone pazarına girmesiyle birlikte dünya çapında silahlı drone satışlarının önemli ölçüde arttığı belirten CNAS, 2022 yılı itibarıyla Türkiye, altı yeni ülkeye Bayraktar TB2 satışını gerçekleştirerek liderliğini pekiştirdi dedi.

Ambalajlı gıdalardan insan vücuduna geçiyor! 3 bin 600'den fazla kimyasal tespit edildi Ambalajlı gıdalardan insan vücuduna geçiyor! 3 bin 600'den fazla kimyasal... Haberi Görüntüle

ZİRVE TÜRKİYE'NİN

2022 yılında, altı yeni ülkenin askeri drone satın aldığı ve bu droneların tamamının Türkiye’den silahlı Bayraktar TB2 drone’ları olduğunu belirten Campbell’in raporunda;

"Çin’in drone satışları 2014 yılında zirve yaptı, ancak 2021 itibarıyla Türkiye, dünyanın en büyük tedarikçisi olarak Çin’i geride bıraktı" ifadeleri dikkat çekti.

Libya, Dağlık Karabağ ve Ukrayna’daki savaş alanlarından gelen olumlu geri bildirimler ve Türkiye’nin kısa teslimat süreleri, Türkiye’yi askeri drone pazarında zirveye taşıdı denilen raporda, "İlk dönemlerde daha büyük, pahalı ve tekrar kullanılabilir askeri sınıf drone’lar piyasaya hakimken, loitering mühimmatların (kamikaze drone’lar) satışı hız kazandı ve muhtemelen büyümeye devam edecek.” ifadeleri kullanıldı.

Dev havayolu şirketi iflas bayrağını çekti! Kriz onları da yaktı Dev havayolu şirketi iflas bayrağını çekti! Kriz onları da yaktı Haberi Görüntüle

EN ÇOK AVRUPA VE AFRİKA'YA TRANSFER YAPILDI

Öte yandan veri setinde 1995-2023 yılları arasında toplam 633 drone transferi gerçekleştiği ve bu transferlerin %40’ının Avrupa kıtasına yapıldığı belirtildi. 

Bu dönemde Ortadoğu’ya da 134 transfer gerçekleştirilirken, Afrika’da 2020’den itibaren askeri drone transferlerinde ciddi bir artış yaşandı. Afrika kıtasına yapılan toplam 84 drone transferinin 51’i, Türkiye’nin ürettiği Bayraktar TB2’lerden oluşuyor.​

Son yıllarda askeri alanda kullanımı artan kamikaze drone’lar (loitering munitions), 2020 Nagorno-Karabağ Savaşı’ndan sonra uluslararası ilgi görmeye başladı. Raporda, Türkiye’nin yanı sıra İsrail, İran ve ABD’nin de kamikaze drone ihracatında önemli rol oynadığı belirtiliyor. Özellikle Azerbaycan’ın bu tür mühimmatları kullanması, kamikaze drone’ların yaygınlaşmasını hızlandırdı​.

Fransa'da PKK konseri! Festival adı altında terör propagandası yaptılar! Fransa'da PKK konseri! Festival adı altında terör propagandası yaptılar! Haberi Görüntüle

BOŞLUĞU ÇİN VE TÜRKİYE DOLDURDU

ABD’nin kendi koyduğu Missile Technology Control Regime (MTCR) kısıtlamaları, Washington’un drone diplomasisi üzerindeki etkisini sınırlamış durumda. Türkiye ve Çin ise bu boşluğu doldurarak daha esnek satış politikalarıyla pazar paylarını hızla artırdı. 2018’den itibaren gerçekleşen 69 silahlı drone satışının %65’ini Türkiye, %26’sını ise Çin gerçekleştirdi​.

Rapor, CNAS Savunma Programı araştırma asistanı Molly Campbell tarafından hazırlanmış olup, dünya çapındaki askeri drone transferlerinin derinlemesine analizini sunuyor. Raporda, drone teknolojisinin gelecekteki savaşlarda belirleyici bir unsur olacağına dikkat çekiliyor. Molly Campbell, Stanford Üniversitesi’nden mezun olup, özellikle askeri tarih ve uluslararası güvenlik konularında çalışmalar yapmaktadır.

Habere Tepki Ver

9

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading