Yandex Metrica

Ölü şehirler: NASA felaketi duyurdu: 2050 yılında o yerler yaşanmaz hala gelecek: Türkiye'den 4 il var

Ölü şehirler: NASA felaketi duyurdu: 2050 yılında o yerler yaşanmaz hala gelecek: Türkiye'den 4 il var

Küresel sıcaklıktaki artış, insanlığın hayatta kalması için en endişe verici olaylardan biri olarak dikkat çekiyor. Dünya ısındıkça sonuçlar giderek daha şiddetli hale geliyor, hatta birçok insanın hayatı riske giriyor. Öyle ki bilim insanları aşırı sıcakların birçok ülkede önde gelen ölüm nedeni olarak belirlendi.

Dünya

10.07.2024, 10:17

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, 1990 ile 2019 yılları arasında dünya çapında yıllık 153.000'den fazla ölümün sıcak hava dalgalarıyla ilişkili olduğunu ortaya çıkardı. Mutlak anlamda en çok etkilenen bölge Asya olurken, nüfusu dikkate alındığında göreli ölüm oranının en yüksek olduğu bölge Avrupa oldu.

Avustralya'daki Monash Üniversitesi'nden Yumung Guo liderliğinde ve İspanyol işbirliğiyle yürütülen araştırmada, Çok Ülkeli Çok Şehirli İşbirliğine Dayalı Araştırma Ağı'ndan (MCC) elde edilen veriler kullanıldı. Bu çalışma 43 ülkedeki 750 lokasyondaki günlük ölümleri ve sıcaklıkları analiz etti. Latin Amerika ve Karayipler'de her yıl sıcaktan kaynaklanan 3.405 ölüm kaydediliyor; bu da on milyon kişi başına 62'ye denk geliyor.

Ateşkes olsa bile saldırıya devam edecekler: MOSSAD direktöründen çarpıcı açıklama! Ateşkes olsa bile saldırıya devam edecekler: MOSSAD direktöründen çarpıcı açıklama! Haberi Görüntüle

YAŞAM O BÖLGELERDE DURACAK

NASA, aşırı hava koşulları nedeniyle Dünya'nın belirli bölgelerinin yaşanmaz hale gelme riski konusunda uyardı. Bilim insanları "ıslak ampul" adı verilen bir termal indeks kullanarak insan vücudunun iklim değişikliğiyle nasıl başa çıkabileceğini tahmin ediyor.

NASA'dan yapılan açıklamada "Islak termometre, bir nesnenin içindeki nem buharlaştığında soğuyabileceği en düşük sıcaklıktır. Bu endeks, sıcak ve nemli koşullarda terleyerek kendimizi serinletme yeteneğimizi ölçer ve bu koşulların sağlığımız için tehlikeli veya ölümcül olup olmayacağını tahmin eder." ifadeleri kullandıldı.

NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'ndan Colin Raymond, 2020 yılında yapılan bir araştırmada, ıslak termometre endeksinin uzun süre 35°C'nin üzerinde olmasının insan hayatı için önemli bir risk oluşturduğunu vurguladı. Raymond, "35 santigrat dereceden başlayarak, hiçbir terleme vücudu güvenli bir sıcaklığa soğutamaz" dedi.

Dört NCCS uydusundan (NASA İklim Simülasyon Merkezi) alınan verilerden hazırlanan İstemediğimiz Gelecek raporuna göre, Valensiya Topluluğu'nun bir parçası olan Madrid ve Endülüs, 2015'te art arda 3 ay boyunca 35° C veya daha yüksek sıcaklıklarla karşılaşacak. 2050. Olumlu tarafı ise bu bölgelerin tropik bölgeler kadar nemli olmaması.

Zürafa Adası Türkiye'nin mi sorusuna emekli paşa Lozan maddeleriyle cevap verdi: En ufak bir şüphe yok! Zürafa Adası Türkiye'nin mi sorusuna emekli paşa Lozan maddeleriyle cevap... Haberi Görüntüle

AKDENİZ'DE ALARM

Öte yandan hazırlanan raporda Türkiye'nin Akdeniz böldesinde yer alan illerinde büyük tehlike altında olduğu aktarıldı. 2050 yılında Adana, Antalya, Mersin, Şanlıurfa gibi illerin aşırı sıcaklar nedeniyle yaşanmaz hale gelebileceği aktarıldı.

Habere Tepki Ver

0

4

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading