Yandex Metrica

Önce hava sahası şimdi de kara suları ihlali: Japonya ile Çin arasındaki gerilim artarak devam ediyor

Önce hava sahası şimdi de kara suları ihlali: Japonya ile Çin arasındaki gerilim artarak devam ediyor

Japonya ile Çin arasında sınır ihlali gerilimi yaşanıyor. Çin'in daha önce hava sahasını ihlal ettiğini duyuran Japonya, bu kez de kara sularının bir Çin gemisi tarafından ihlal edildiğini bildirdi.

Dünya

01.09.2024, 02:09

Japonya Savunma Bakanlığı, Çin'e ait bir araştırma gemisinin kara sularını ihlal ettiğini duyurdu. Yerel saatle 06.00 sularında Çin'e ait bir geminin ülke kara sularına girdiğinin belirtildiği açıklamada "Japonya, toprak ve sularını savunacaktır." denildi.

Japonya Dışişleri Bakanlığı ise olay sonrası Çin'in Tokyo Büyükelçiliğine "protesto ve güçlü endişelerinin iletildiği" bildirildi. 

200 zırhlı yok edildi! Son 24 saate rekor kayıp! Moskova kan kaybediyor 200 zırhlı yok edildi! Son 24 saate rekor kayıp! Moskova... Haberi Görüntüle

DAHA ÖNCE DE HAVA SAHASI İHLAL EDİLMİŞTİ

Japonya, 26 Ağustos'ta Çin'e ait bir askeri uçağın ülke hava sahasına girdiğini açıklamıştı. Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada Çin ordusuna ait Y-9 tipi askeri uçağın Doğu Çin Denizi'ndeki Danjo Adaları açıklarında Japonya hava sahasına girdiği bildirilmişti. Japonya ilke kez bir Çin askeri uçağının hava sahasını ihlal ettiğini duyurmuştu. Olayın ardından Japon savaş uçakları havalanmış ancak Çin uçağı hava sahasını terk etmişti.

Kilit nokta Türkiye! İspanyol medyası Türk boğazlarının jeopolitik yapısını analiz etti: Asya ile Avrupa arasındaki tek köprü Kilit nokta Türkiye! İspanyol medyası Türk boğazlarının jeopolitik yapısını analiz... Haberi Görüntüle

ABD VE JAPONYA ÇİN'E KARŞI ANLAŞMIŞTI

Nisan ayında ABD'ye giden Japonya Başbakanı Fumido Kişida, Başkan Joe Biden'la Beyaz Saray'da bir araya gelmişti. Görüşmede iki ülkenin Çin'le yaşanan gerilime karşı savunma alanında ilişkileri güçlendirme konusunda anlaştıkları duyurulmuştu.

Japon Başbakan'ın onuruna verilen yemekte konuşan ABD Başkanı Biden, iki ülke arasında savunma alanındaki iş birliğinde şu ana kadarki "en büyük gelişmeye" imza atıldığını ifade etmişti. Biden, Japonya'nın Asya-Pasifik bölgesinde Pekin'e karşı "kilit bir müttefik" olduğunun altını çizerek ir Japon astronotun "Ay'da yürüyen ilk Amerikalı olmayan kişi" olması konusunda anlaştıklarını da sözlerine eklemişti. Çin'in Tayvan'ı işgali gibi tehditler karşısında ABD ve Japon askeri kuvvetlerini daha çevik hale getirmeyi amaçladıklarını belirten iki lider, ABD'nin Japonya'daki askeri komutanlığının yeniden yapılandırılacağını açıklamıştı. Bu anlaşmanın Çin'i kızdırıp kızdırmayacağına yönelik de değerlendirmede bulunan Biden, bu adımın "tamamen savunma amaçlı" olduğunu vurgulamış ve "herhangi bir ulus ya da bölgenin hedef alınmadığını"n altını çizmişti.

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading