Yandex Metrica

Ormanın içinde kayıp şehir keşfedildi! Antik kent piramitlerle dolu: İçinde ise bambaşka bir gizem var

Ormanın içinde kayıp şehir keşfedildi! Antik kent piramitlerle dolu: İçinde ise bambaşka bir gizem var

Arkeologlar, LIDAR (Işık Algılama ve Uzaklık Belirleme) tekniğini kullanarak, yoğun bir ormanın içinde antik bir kayıp şehir keşfettiler. Gizemli kentin içinde ise yok yok...

Dünya

26.06.2024, 18:23

Arkeolojinin kullandığı yeni lazer teknolojileri, kazı alanlarındaki buluntuların ayrıntılı analizi ve anlaşılması için benzersiz olanaklar sunmaktadır. LiDAR teknolojisi artık önemli bulguların analizinde yaygın olarak kullanılıyor ve teknolojisi, 3 boyutlu dijital temsiller oluşturmak için darbeli lazer radyasyonuna dayanıyor. Her çığır açan teknoloji gibi, LiDAR'ın kullanımı da önceden tutulan veri veya algıların sorgulanmasına veya tersine çevrilmesine yol açtı.

Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü'nden (INAH) arkeologlar, gelişmiş LiDAR teknolojisini kullanarak Meksika'nın Cabece eyaletinin yoğun ormanlarında antik Maya yerleşimlerini ortaya çıkardılar.

"Orta Maya Ovalarının Arkeolojik Panoramasının Genişletilmesi" başlıklı proje , ekibin orta büyüklükte yerleşimler keşfettiği Calakmul belediyesindeki bir alana odaklandı.

Son dakika... Mısır, birliklerini Gazze sınırına kaydırıyor Son dakika... Mısır, birliklerini Gazze sınırına kaydırıyor Haberi Görüntüle

GİZEMLİ ŞEHİR GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Slovenya Bilim ve Sanat Akademisi Araştırma Merkezi'nden Ivan Šprajc liderliğindeki ekip, yerel olarak "bajos" olarak bilinen sulak alanlar ve kayalık arazilerle karakterize edilen geniş, ıssız bir alanı keşfetti.

Aralıklı su kanalları ve ince toprak katmanları ile karakterize edilen zorlu çevrenin yoğun tarımsal ekim için uygun olmadığı düşünülüyordu ve bu da muhtemelen seyrek nüfusa ve mütevazı yerleşim boyutuna katkıda bulunuyordu.

Šprajc, "Bajosları ve kayalık topoğrafyası ile bu bölgenin özellikleri tarıma elverişli değildir ve çevredeki alanlarla karşılaştırıldığında eski, seyrek yerleşim yerlerinin sorumlusudur" diye açıkladı.

Sözlerine devam eden Šprajc, "Bajolarda neredeyse hiç ekili arazi terası veya kanal yok, bulunan yerleşim yerleri ise birkaç önemli bina ile mütevazı" ifadelerini kullandı.

Koruma altındaki yaşam alanı "Balam Kú" içerisinde yaklaşık 140 kilometrekarelik bir alanı kapsayan arkeolojik araştırma, Geç ve Geç Klasik Dönem'e (600-1000 KE) tarihlenen yerleşimleri gün ışığına çıkardı.

İsrail ordusundan tarihi itiraf: 'Hamas'ı ortadan kaldırabileceğimizi düşünenler yanılıyor' İsrail ordusundan tarihi itiraf: 'Hamas'ı ortadan kaldırabileceğimizi düşünenler yanılıyor' Haberi Görüntüle

PİRAMİT YAPILAR DİKKAT ÇEKTİ

Fiziksel araştırmalarda geriye kalan çok az sayıda duvar veya mimari dekorasyon ortaya çıktı; bu durum, güneydeki Petén ve kuzey ve doğudaki Chenes ve Chattun bölgeleri gibi diğer Maya bölgelerine kıyasla kültürel gelişimin daha az ayrıntılı olduğu izlenimini güçlendiriyor.

LiDAR araştırması, büyük kent merkezlerinin olmamasına rağmen, düzleşmenin yanı sıra plazaların ve piramit yapıların varlığı da dahil olmak üzere ilginç özellikler buldu.

İlk olarak 1990'larda keşfedilen dikkate değer alanlardan biri, bir plaza ve piramidal bir yapıyı içeriyordu; yakınında plazada biriken suyu tahliye eden bir kanal vardı.

Diğer bir alan, yüksekliği 13 metreye varan binaların bulunduğu bir politik-ritüel merkezi ve doğu kesiminde muhtemelen Erken Klasik dönemden (MS 200-600) kalma bir avluyu içeriyordu.

Araştırma, Slovenya Araştırma ve Yenilik Ajansı ve Milwaukee Audubon Topluluğu'nun yanı sıra çeşitli şirket ve bireylerin katkılarıyla finanse edildi. Ekip, arkeologlar Octavio Esparza Olguín, Atasta Flores Esquivel, Quintín Hernández Gómez, Vitan Vujanović ve danışman Aleš Marsetič'ten oluşuyor.

İnsan aklına meydan okuyan keşif: Gizemli mağaranın gizli dünyası! İnsan aklına meydan okuyan keşif: Gizemli mağaranın gizli dünyası! Haberi Görüntüle

AYRINTILI ANALİZ YAPILACAK

Šprajc sözlerini şöyle tamamladı: 

"Kaçınılmaz izlenim, bu yeni keşfedilen bölgedeki Maya kültürünün güneydeki Petén'deki ve kuzey ve doğudaki Chenes ve Chactún bölgelerindeki kültürden açıkça daha az ayrıntılı olduğudur. "

Buluntular, Klasik dönemin (MS 200-600) sonlarına doğru Central Plains'in siyasi parçalanması ve demografik gerilemesinden çok sonra, İspanyolların gelişinden önceki son birkaç yüzyılda insan gruplarının varlığına tanıklık ediyor.

Bölgedeki yerleşim dinamiklerinin ve kültürel gelişmelerin daha iyi anlaşılabilmesi için toplanan seramik malzemenin hâlâ ayrıntılı analizlere ihtiyacı var.

Habere Tepki Ver

63

5

21

2

0

2

0

1

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading