Ortadoğu'daki çatışma fiyatları körükledi! Petrol piyasası tedirgin! İsrail, İran'ın 'Petrol Adası' Kharg'ı mı vuracak?

Ortadoğu'daki çatışma fiyatları körükledi! Petrol piyasası tedirgin!  İsrail, İran'ın 'Petrol Adası' Kharg'ı mı vuracak?

Ortadoğu'da başlayan ve  İran’ın İsrail’e saldırıları ile tırmanmaya başlanan çatışmalar sonrası petrol fiyatları yükselmeye başladı. İsrail'in İran petrol ihracat üssü Kharg Adası'nı vurma ihtimali şu anda petrol piyasasında en çok konuşulan konuların başında yer alıyor.   

Dünya

04.10.2024, 16:04

Ortadoğu’da başlayan ve sürekli artan gerginlikler petrol​ fiyatlarını yükseltikçe yükseltti.  Dünyanın önemli petrol üreticilerinden Suudi Arabistan geçtiğimiz günlerde üretim kotasını aştıkları gerekçesiyle ​ kendisinin de üye olduğu OPEC​ ülkelerini sert bir dille uyardı. Petrol piyasasında uyarının yankıları devam ederken  İsrail'in İran petrol ihracat üssü Kharg Adası'nı vurma ihtimali de piyasaları tedirgin etti. 

Kaçak altın madeninde felaket: 15 kişi feci şekilde öldü Kaçak altın madeninde felaket: 15 kişi feci şekilde öldü Haberi Görüntüle

İSRAİL'İN İRAN'IN PETROL ÜSSÜNÜ VURMA ENDİŞESİ 

İsrail'in Lübnan saldırıları sonrası İran'ın İsrail'e füze yollaması petrol piyasalarını hareketlendirdi. Bölgede yaşanacak üretim ya da tedarik kesintileri petrol fiyatlarını etkileyecek. İsrail'in İran petrol ihracat üssü Kharg Adası'nı vurma ihtimali de piyasaları hareketlendirdi. Dünyanın önemli finans kurumlarından Goldman Sachs petrol fiyatlarının 20 dolar birden artabileceğini vurguladı. 

İntikam yemini etme sırası İsrail'e geçti! Sivil nüfusu öne sürdü İntikam yemini etme sırası İsrail'e geçti! Sivil nüfusu öne sürdü Haberi Görüntüle

PETROL FİYATLARI ÇATIŞMALARDAN SONRA DORUKLARA ULAŞTI 

İsrail-İran arasındaki karşılıklı çatışmalar İran​ füze saldırıları ile doruk noktasına ulaştı. Petrol fiyatları​ geçtiğimiz haftalarda 70 doların altına kadar gerilerken çatışmalardan sonra 77 dolar bandını kırdı. Goldman Sach petrol fiyatları konusunda uyarırken uzmanlar, Hürmüz Boğazı​'daki petrol taşımacılığının tehlikeye düşeceği konusuna da vurgu yaptı. Petrol Orta Doğu'da yaşanan gelişmelerin ardından Ocak 2023'den bu yana en yüksek haftalık kazancını kaydetmeye hazırlanıyor.

Çaresiz kalan Yunanistan bir kez daha Fransa'nın kapısını çaldı: Fırkateyn isteyecekler Çaresiz kalan Yunanistan bir kez daha Fransa'nın kapısını çaldı: Fırkateyn... Haberi Görüntüle

İSRAİL PETROL ÜRETİM TESİSLERİNE SALDIRIR MI? 

Petrolün hız kesmeden yükselmesiyle ilgili  Beyaz Saray'dan herhangi bir açıklama gelmemesi de petrol tesisleriyle ilgili endişeleri artırdı. Öte yandan İsrail'den sürekli gerginlikleri yükselten açıklamalar geliyor. İsrail, Beyrut'taki faaliyetlerini artırırken bu hafta İran'a misilleme yapacağını açıkladı. 

Soykırımcı İsrail destekçisi Steinmeier Nazi katliamı için özür diledi: 'Acı ve utanç hissediyorum' Soykırımcı İsrail destekçisi Steinmeier Nazi katliamı için özür diledi: 'Acı... Haberi Görüntüle

KHARG ADASI HEDEF ALINIR MI? 

Struyven, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi önemli OPEC+ üyeleri, üretim kayıplarını telafi ederse, artışın varil başına 10 dolar civarında kalabileceğini ihtimalini de dillendirdi. MST Marquee enerji analisti Saul Kavonic İran'ın petrol ihracatının yüzde 90’ını gerçekleştirdiği Kharg Adası’nın, olası bir misilleme durumunda hedef haline gelebileceğini ifade ederek yeni tehlikenin sinyalini verdi. 

Beyrut'ta gerilim tırmanıyor: İsrail’in hava saldırısında 6 can kaybı Beyrut'ta gerilim tırmanıyor: İsrail’in hava saldırısında 6 can kaybı Haberi Görüntüle

HÜRMÜZ BOĞAZI'NDAKİ PETROL TAŞIMACILIĞI SEKTEYE UĞRAYABİLİR 

Uzmanlar Hürmüz Boğazı üzerinden yapılan petrol taşımacılığının sekteye uğraması halinde petrol fiyatlarının etkilenebileceğini de ifade ediyor. Hürmüz Boğazı dünya petrol taşımacılığının büyük bir kısmını gerçekleştiriyor. İran daha önceki açıklamalarında petrol sektörünün zarar görmesi durumunda Hürmüz Boğazı’ndan geçişleri aksatma tehdidinde bulundu.

Kuzey Kore’den işgalci İsrail'e sert tepki: Savaş suçu ve ahlaksızlık! Kuzey Kore’den işgalci İsrail'e sert tepki: Savaş suçu ve ahlaksızlık! Haberi Görüntüle

KHARG ADASI'NIN ÖNEMİ NEDİR? 

İran'ın petrol adası olarak bilinen Kharg Adası, Basra Körfezi'nde ülkenin kuzey kıyılarına sadece 24 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Ülkenin petrol ihracatının yüzde 90'ı buradan yapılıyor. İsrail tarafından adaya yapılacak bir saldırının petrol fiyatlarını yüzde 5 yükseltebileceği iddia ediliyor. Böyle bir durum İran'ın Çin'e yapacağı ihracatı da büyük oranda etkileyebilir. 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading