Yandex Metrica

Pandemiden sonraki en büyük küresel kriz! Microsoft çöktü! Çoğu sektörde işlem durdu: Bankacılık, havacılık...

Pandemiden sonraki en büyük küresel kriz! Microsoft çöktü! Çoğu sektörde işlem durdu: Bankacılık, havacılık...

Dünya genelinde bilgisayar yazılım sistemlerinde sorun yaşanıyor, birçok sektörde işlemler durdu. Microsoft'taki Crowdstrike problemi tüm sektörleri etkisi altına aldı.  

Dünya

19.07.2024, 15:14

ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft’un sisteminde yaşanan arıza pek çok sektörü etkiledi. Türk Hava Yolları, bankalar, hastaneler gibi çok sayıda şirketin internet üzerinden sunduğu hizmetlerde kesinti yaşanıyor.

Kan donduran kareler! ABD'nin yıllardır sakladığı Hadisa katliamının fotoğrafları ortaya çıktı! Kan donduran kareler! ABD'nin yıllardır sakladığı Hadisa katliamının fotoğrafları ortaya... Haberi Görüntüle

TRHABER AYLAR ÖNCESİNDEN DUYURMUŞTU

TRHaber editörü Serra Güven, 2023 Aralık ayında tüm dünyayı etkisini altına alacak 'Dijital felaketi' anlatmıştı.

Tüm dünyayı bekleyen dijital kaos, İngiltere Başbakan Yardımcısı Oliver Dowden'dan geldi.

Dowden,  'Olası bir felaket sonrası dijital cihazların kullanım dışı kalabilir, önlem alın' çağrısında bulundu. 

TRHaber ekibi, insanlığın yapay zekanın kontrolünü kaybedebileceğini, internet güç sistemlerinin çökebileceğini aylar öncesinden duyurmuştu.

Bu konunun yaşanmasının 'Mümkün' olduğunu düşünen İngilizler ise hazırlık için ulusal bir 'Dayanıklılık akademisi' de başlatmıştı.

14:10

Kanser aşısında çığır açan gelişme! Biontech insanlı deneylere başladı! Kanser aşısında çığır açan gelişme! Biontech insanlı deneylere başladı! Haberi Görüntüle

SORUN GİDERİLDİ

Microsoft, yazılımsal problemin giderildiğini açıkladı.

Hamas'tan ateşkes için Netanyahu'ya baskı çağrısı: 'BMGK'nın kararına bağlılığımızı teyit ediyoruz' Hamas'tan ateşkes için Netanyahu'ya baskı çağrısı: 'BMGK'nın kararına bağlılığımızı teyit... Haberi Görüntüle

13:36

CrowdStrike CEO'su: 

Küresel çapta meydana gelen arıza tanımlandı ve düzeltiliyor.

Ukrayna'da bir F-16 düştü: ABD'den alınan savaş uçakları ilk kez bu hafta kullanılmıştı Ukrayna'da bir F-16 düştü: ABD'den alınan savaş uçakları ilk kez... Haberi Görüntüle

13:03 THY: 84 SEFER İPTAL EDİLDİ 

THY Basın Müşavirliğinden konuya ilişkin yapılan açıklamada, havacılık sektörü de dahil olmak üzere farklı sektörleri etkileyen ve küresel çapta hizmet veren bir tedarikçi kaynaklı teknik aksaklık meydana geldiği belirtildi.

Bu aksaklık neticesinde bazı seferlerin iptal edildiği aktarılan açıklamada, "Uçuşunuzun durumunu mobil uygulamamızda yer alan 'Uçuş durumu' sekmesinden görüntüleyebilirsiniz. Seferi iptal olmayan yolcularımız için de yaşanılan aksaklık nedeniyle ek haklar tanımlanmıştır." ifadeleri kullanıldı.

Sistemsel aksaklık giderildikten sonra belirtilen şartları sağlayan yolcuların satış kanallarından işlem yapabileceğine dikkatin çekildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"19 Temmuz 2024 ve öncesinde düzenlenmiş biletler için 19 Temmuz 2024 tarihindeki seferlerimize kayıtlı tüm Türk Hava Yolları yolcularımızın, 25 Temmuz 2024 (dahil) tarihine kadar işlem yaptırmaları kaydıyla ilave haklar tanımlanmıştır. Rezervasyon değişiklikleri ücretsiz yapılacaktır. Uçuş saati geçmiş olmasına rağmen henüz işlem yaptırmayan ve uçuşlarına katılamayan yolcularımız hak kaybı yaşamayacaklardır. Hiç kullanılmamış biletler için kesintisiz iade yapılacaktır. Kısmi olarak kullanılmış, seyahatin tamamlanmamış olduğu biletlerde, biletin kullanılmayan uçuşlarına ait iade işlemi kesintisiz yapılacaktır. İlgili uygulamalar sadece Türk Hava Yolları tarafından icra edilen seferlerde kayıtlı grup ve münferit yolcular için geçerli olacaktır. Güncel gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğiz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.".

Kiev'de kabus var! JASSM'ler Ukrayna'ya çok yakın ama... İşte işleri topyekûn karıştıracak iddia Kiev'de kabus var! JASSM'ler Ukrayna'ya çok yakın ama... İşte işleri... Haberi Görüntüle

11:51 BAKAN URALOĞLU: SİBER SALDIRI SÖZ KONUSU DEĞİL

Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu, uluslararası kaynaklı yaşanan yazılım kriziyle ilgili açıklama yaptı."Bir siber saldırı söz konusu değil." diyen Bakan Uraloğlu, sorunun kısa sürede çözüleceğini belirtti. Bakan Uraloğlu, "İlgili kurumlarla derhal irtibata geçtik. Buradaki aksaklıkların önemli bir bölümünü atlattığımızı söyleyebilirim. Birkaç saat içerisinde sistem artık vatandaşı etkiler durumdan çıkarılmış olur. Bunun tekerrür etmemesi için gerekli önlemleri planladık. İlgili kurumlarımızla özel sektör ve kamu ile iletişim halindeyiz. Bir siber saldırı söz konusu değildir." dedi.

Öğretmenin bahçesinden hazine çıktı! 1.600 yıllık kutu arkeologları hayrete düşürdü Öğretmenin bahçesinden hazine çıktı! 1.600 yıllık kutu arkeologları hayrete düşürdü Haberi Görüntüle

11:24 HİNDİSTAN: ÇEVRİMİÇİ HİZMETLER YOK

Hindistan merkezli Akasa Air “Hizmet sağlayıcımızla yaşanan altyapı sorunları nedeniyle rezervasyon, check-in ve rezervasyon yönetimi hizmetleri de dahil olmak üzere bazı çevrimiçi hizmetlerimiz geçici olarak kullanılamayacaktır. Şu anda havalimanlarında manuel check-in ve uçağa biniş süreçlerini takip ediyoruz ve bu nedenle acil seyahat planı olan yolcularımızdan havalimanına erken gelerek kontuarlarımızda check-in yapmalarını talep ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Spice Jet ise “Şu anda uçuş kesintileriyle ilgili güncellemeleri sağlama konusunda teknik bir sorunla karşı karşıyayız. Ekibimiz bu sorunu çözmek için aktif olarak çalışıyor” açıklamasını yaptı.

İran'da üst düzey emniyet yetkilisine suikast! Hüseyin Ali Piri 'Ceyşül Adl' grubu tarafından öldürüldü! İran'da üst düzey emniyet yetkilisine suikast! Hüseyin Ali Piri 'Ceyşül... Haberi Görüntüle

AVUSTRALYA: ACİL DURUM PLANLARI DEVREDE

Avustralya merkezli Telekom şirketi Telstra “Bu öğleden sonra bize ulaşmaya çalışırken kesinti yaşıyorsanız bunun nedeni hem Microsoft'u hem de CrowdStrike'ı etkileyen küresel bir sorundur. Triple Zero çağrı merkezlerimize veya sabit ve mobil ağımıza yapılan çağrıların hiçbir etkisi yoktur. Etkilenenlerin çoğu gibi biz de her şeyi en kısa sürede tekrar çevrimiçi hale getirmek için her iki kuruluşla birlikte çalışıyoruz. Sizi bilgilendireceğiz. Papua Yeni Gine’ye yapılacak aramaları ücretsiz yapıyoruz” dedi.

Avustralya’daki Sydney Havalimanı olayla ilgili “Küresel bir teknik kesinti, bazı havayolu operasyonlarını ve terminal hizmetlerini etkiledi. Uçuşlar şu anda iniş ve kalkış yapıyor ancak akşam saatlerinde bazı gecikmeler yaşanabilir. Acil durum planlarımızı devreye aldık ve terminallerimize ilave personel görevlendirdik. Bugün seyahat ediyorsanız, havalimanına gelmek için bolca zaman ayırdığınızdan emin olun ve uçuşunuzun durumu hakkında havayolu şirketinize danışın” açıklamasını yaptı.

Tek fotoğraf korkutmaya yetti! Pirireis, Yunan basınında gündem oldu! Tek fotoğraf korkutmaya yetti! Pirireis, Yunan basınında gündem oldu! Haberi Görüntüle

11:04 UÇUŞLAR DURDU, CHECK-IN YAPILAMIYOR

Amsterdam Schiphol Havalimanı sözcüsü, küresel siber kesintiden etkilendiklerini söyledi. Sözcü, kaç uçuşun etkilendiğinin henüz belli olmadığını sözlerine ekledi.

Hong Kong Havalimanında arıza nedeniyle check-in işlemlerinin online olarak değil elle yapıldığı belirtildi.

Federal Havacılık Yönetimi (FAA) ABD'nin önde gelen havayolu şirketlerinin "iletişim sorunu" nedeniyle tüm uçuşları durdurduğunu açıkladı

İrlanda'da Ryanair, kesinti nedeniyle küresel çapta aksama yaşandığını duyurdu.

Alman havayolu şirketi Lufthansa, "Şu anda profı̇l ve rezervasyon alma ı̇şlevsellı̇ğı̇ sınırlı olabı̇lı̇r. Bır çözüm üzerınde çalışıyoruz" açıklamasını yaptı.

Çocukluğa veda! Bu kampta savaşa hazırlanıyorlar: Silahlar sahte, planlar gerçek Çocukluğa veda! Bu kampta savaşa hazırlanıyorlar: Silahlar sahte, planlar gerçek Haberi Görüntüle

MICROSOFT YETKİLİSİNDEN AÇIKLAMA: ÇOK TUHAF BİR ŞEY OLUYOR

Microsoft yetkilisi Troy Hunt: 

"Şu anda çok tuhaf bir şey oluyor. Son birkaç dakika içinde farklı birkaç medya kuruluşu tarafından aradılar, hepsi Windows makinelerinde aniden mavi ekran aldıklarını söylüyor."

 

Türkiye'ye ihtiyacımız var! Avrupa Politika Analizi Merkezi'nde çarpıcı yorum: Ankara'nın NATO'daki rolü tartışılmaz Türkiye'ye ihtiyacımız var! Avrupa Politika Analizi Merkezi'nde çarpıcı yorum: Ankara'nın... Haberi Görüntüle

ÇOK SAYIDA BANKA, HAVAALANI VE ŞİRKETTE İŞLEM YAPILAMIYOR

Küresel çapta yaşanan sorunlar nedeniyle çok sayıda banka, havaalanı ve şirketler çalışmalarını durdurdu.

Lapid'den soykırım ortakları Netanyahu ve Ben-Gvir'e sert tepki! 'Terör destekçileriyle el sıkışmam' Lapid'den soykırım ortakları Netanyahu ve Ben-Gvir'e sert tepki! 'Terör destekçileriyle... Haberi Görüntüle

10:54 MICROSOFT'TAN AÇIKLAMA: HAFİFLETİCİ ÖNLEMLER ALDIK

ABD'li teknoloji devi Microsoft da hizmet kesintilerinin ardından “hafifletici önlemler” aldığını açıkladı.

Şirket, sosyal medya platformu X'te yayınladığı bir gönderide “Biz hafifletici önlemler almaya devam ederken hizmetlerimizde sürekli iyileştirmeler görülüyor” dedi.

“Hizmet Bozulması” başlıklı bir bildiride Microsoft, kullanıcıların çeşitli Microsoft 365 uygulamalarına ve hizmetlerine erişemeyeceğini bildirdi.

Microsoft, sorunu çözmeye çalışırken bazı kullanıcıların Microsoft 365'e yalnızca salt okunur modda erişebildiği için erişimin sınırlı olduğunu aktardı.

Açıklamada, “Bu olayı en yüksek öncelik ve aciliyetle ele almaya devam ederken, bozulmuş durumda olan kalan Microsoft 365 uygulamaları için kalıcı etkiyi ele almaya devam ediyoruz” denildi.

120 milyon dolarlık zarar! Libya'da petrol ve gaz üretimi durdu 120 milyon dolarlık zarar! Libya'da petrol ve gaz üretimi durdu Haberi Görüntüle

10:52 CROWDSTRİKE ŞİRKETİ: "HABERDARIZ"

Bilgi teknoloji firması Crowdstrike, Microsoft'un Windows işletim sisteminde Falcon sensörüyle ilgili çökme raporlarından haberdar olduğunu belirten bir telefon mesajı yayınladı.

Mesajda şöyle denildi: “Crowdstrike destek birimiyle iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz. Crowdstrike, Windows'ta Falcon sensörüyle ilgili çökme raporlarının farkındadır” denildi. 

İsrail askerinden olay itiraf: Onlar olmasaydı Gazze'deki savaş çoktan bitmişti İsrail askerinden olay itiraf: Onlar olmasaydı Gazze'deki savaş çoktan bitmişti Haberi Görüntüle

10:35 İNGİLTERE SAĞLIK SİSTEMİ DURDU

İngı̇ltere'nı̇n sağlık rezervasyon sı̇stemı̇ sosyal medyada açıklama yapan sağlık yetkı̇lı̇lerı̇ne göre şu an "çevrımdışı."

Son dakika... İran-Irak sınırında şiddetli patlama Son dakika... İran-Irak sınırında şiddetli patlama Haberi Görüntüle

10:29 CANLI YAYINLAR DURDU

İngiltere'nin önemli televizyon haber kanallarından Sky News Cuma günü yayın yapmadı. Yayıncı kuruluşun icra kurulu başkanı David Rhodes X'te yaptığı açıklamada, “Sky News bu sabah canlı yayın yapamadı, şu anda izleyicilere kesinti için özür dilediğimizi söylüyoruz” dedi.

Avusturalya'nın başkenti Sdney'in havalı̇manı sözcüsü, "Uçuşlar gelı̇yor ve gı̇dı̇yor ancak akşam boyunca bazı gecı̇kmeler olabı̇lı̇r" dedi.

 

Avrupa'da PKK propagandası! Fransız ve Alman televizyonları teröristlere söz hakkı verdi Avrupa'da PKK propagandası! Fransız ve Alman televizyonları teröristlere söz hakkı... Haberi Görüntüle

DÜNYANIN EN BÜYÜK SİBER SALDIRISI

Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, CNN Türk canlı yayınında konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:“Özellikle dünya genelinde ciddi bir siber saldırı riski ile karşı karşıyayız. Belki kişisel veri güvenliği açısından ciddi problemleri getirecek potansiyele sahip. Belki de dünyanın görmüş olduğu en büyük siber saldırıdan bahsediyoruz.THY’den açıklama yapıldı. Geçici süreçte bilgi servislerinde yaşanan problemler nedeniyle biletleme işlemlerinde sorunlar yaşandığını açıkladı. Bugün ilk açıklama siber saldırı ile ilgili Avustralya’dan geldi. Avustralya’da bankacılık işlemlerinin yapılamadığı noktasında ciddi açıklamalar gerçekleştirildi.İngiltere’nin en büyük yayın kuruluşlarında yayın gerçekleştirilememesi ABD’de bankaların hizmet verememesi dünya çapında siber saldırı olabileceği riskini beraberinde getirmeye başladı.”

İsrail, yeni katliamlara hazırlanıyor: Gazze'nin orta kesimi için tahliye kararı çıkarıldı İsrail, yeni katliamlara hazırlanıyor: Gazze'nin orta kesimi için tahliye kararı... Haberi Görüntüle

HAYAT DURMA NOKTASINA GELDİ

İngiltere'nin önemli televizyon haber kanallarından Sky News Cuma günü yayın yapamadı.

Yayıncı kuruluşun icra kurulu başkanı David Rhodes X'te yaptığı açıklamada, “Sky News bu sabah canlı yayın yapamadı, şu anda izleyicilere kesinti için özür dilediğimizi söylüyoruz” dedi.

Küresel bir teknoloji kesintisi, İspanyol havaalanları, bir Türk havayolu şirketi ve Avustralya medyası ve bankaları da dahil olmak üzere farklı ülkelerdeki operasyonları etkiliyordu.

Avusturalya'nın başkenti Sdney'in havalı̇manı sözcüsü, "Uçuşlar gelı̇yor ve gı̇dı̇yor ancak akşam boyunca bazı gecı̇kmeler olabı̇lır.'' ifadelerini kullandı.

İsrail Sağlık Bakanlığı da şu açıklamayı yaptı: "Bilgisayar sunucularındaki küresel arıza hastaneleri ve sağlık hizmetlerini etkiliyor."

İngı̇ltere'nı̇n sağlık rezervasyon sı̇stemı̇ sosyal medyada açıklama yapan sağlık yetkı̇lı̇lerı̇ne göre şu an "çevrımdışı."

Son dakika... Soykırımcı İsrail'den TRT ekibine bombalı saldırı: Birçok basın mensubu yaralandı Son dakika... Soykırımcı İsrail'den TRT ekibine bombalı saldırı: Birçok basın... Haberi Görüntüle

DENİZBANK'TAN AÇIKLAMA

Bankadan yapılan açıklamada, ''Kullandığımız global yazılım sisteminin dünya genelinde yaşadığı teknik aksaklık nedeniyle ülkemizde de birçok kurumu etkileyen kesintiler yaşanmaktadır. Bankamız, söz konusu aksaklığın giderilmesi ve tüm kanallarımızın en kısa sürede hizmete açılması için çalışmaktadır. Anlayışınız için teşekkür ederiz.'' denildi.

İngilizler harita çizip burada petrol var demişlerdi! O ilimizde petrol arama çalışmaları başlayacak İngilizler harita çizip burada petrol var demişlerdi! O ilimizde petrol... Haberi Görüntüle

THY'DEN AÇIKLAMA: GEREKLİ AKSİYONLAR ALINIYOR

Türk Hava Yolları da yaşanan arızadan etkilenen şirketler arasında yer aldı. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, bilgi sistemlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksamalar yaşandığını belirtti.

Üstün, “Sorunun giderilmesi ve yolcularımızın mağdur olmaması adına gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Söz konusu aksaklık için özür dileriz. En kısa sürede sizlere bilgi vereceğiz.” ifadelerini kullandı.

Dünya genelinde birçok şirketi etkileyen yazılım kaynaklı bir problem yaşandığını anlatan Üstün, “Kısmi olarak etkilenen operasyonlarımızdaki bu sorunun giderilmesi için gerekli aksiyonlar alınmaktadır. Operasyonlarımız kademeli olarak normal seyrine dönmektedir. Yaşanan aksaklıktan dolayı siz değerli misafirlerimizden özür dileriz” ifadelerini kullandı.

Huron Gölü'ne düşen uçağın enkazı 17 yıl sonra bulundu! İskelet kalıntıları ise yakınında çıktı Huron Gölü'ne düşen uçağın enkazı 17 yıl sonra bulundu! İskelet... Haberi Görüntüle

USOM'DAN AÇIKLAMA

Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM):

“Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda global çapta meydana gelen kesintiye ilişkin yapılan inceleme neticesinde yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı tespiti yapılmıştır.

Söz konusu kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit edilmekle birlikte çözüm önerileri SİP platformu üzerinden tüm SOME’lerimiz ile paylaşılmıştır.

Ülkemizin siber sınırlarını korumak için yerli ve milli ürünlerimizle 7 gün 24 saat aralıksız çalışmaya devam ediyoruz.”

Habere Tepki Ver

2

1

2

0

0

0

0

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading