Sitede Ara

Philadelphia Koridoru nedir, neden önemli? İsrail neden Philadelphia Koridoru'nu geri almak istiyor?

Philadelphia Koridoru nedir, neden önemli? İsrail neden Philadelphia Koridoru'nu geri almak istiyor?

İsrail'in Gazze Şeridi ve Mısır sınırını oluşturan Philadelphia Koridoru'nu ele geçirmeyi hedeflediği söyleniyor. Peki Philadelphia Koridoru nedir, neden önemli? İsrail neden Philadelphia Koridoru'nu geri almak istiyor?

Dünya

18.02.2024, 21:05

Netanyahu, ilk kez 10 Aralık'ta "Gazze'de savaştan sonraki dönemle" ilgili planında Philadelphia Koridoru'nda kontrolü sağlama niyetini açıklarken, 15 Aralık'ta bu konuyu tekrarlamıştı. En son 30 Aralık 2023'te düzenlediği basın toplantısında Savunma Bakanı Yoav Galant ve Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz'ın katılmayı reddettiği bir toplantıda Netanyahu, yine Philadelphia Koridoru'na vurgu yapmıştı.

Netanyahu, Gazze'nin herhangi bir tehdit oluşturmamasını sağlamak istediklerini belirterek, Philadelphia Koridoru'nun sadece İsrail'in kontrolünde olması gerektiğini ve başka herhangi bir düzenlemeyi kabul etmeyeceklerini ifade etmişti. Peki Philadelphia Koridoru nedir, neden önemli? İsrail neden Philadelphia Koridoru'nu geri almak istiyor?

İsrailli gazeteciden itiraf gibi açıklama: 'Gazze'de sıkışıp kaldık, aynı şey Lübnan'da bizi bekliyor' İsrailli gazeteciden itiraf gibi açıklama: 'Gazze'de sıkışıp kaldık, aynı şey... Haberi Görüntüle

PHİLADELPHİA KORİDORU NEDİR, NEDEN ÖNEMLİ?

Philadelphia Koridoru, Gazze ile Mısır arasındaki sınırları oluşturan 14 kilometre uzunluğundaki kara şeridi olarak da bilinir. Bu koridor, Mısır'ın İsrail ile 1979'da imzalanan tartışmalı barış anlaşmasının bir parçası olarak oluşturulmuştur ve tampon bölge olarak işlev görmektedir. İsrail, bu koridorun Gazze'deki Filistinlilere silah ve diğer malzemelerin ulaşmasını engelleyerek, aynı zamanda Filistinlilerin dışarı çıkmasını kontrol altında tutmak için gerekliliğini savunmaktadır.

İsrail, 2005 yılında Gazze'den askeri güçlerini çektiğinde, Philadelphi Koridoru'nun denetiminden tamamen çekilerek, bu sorumluluğu Mısır'a bırakmıştır. Mısır, bölgede devriye gezmek üzere 750 asker ve ağır silah bulundurma hakkına sahiptir. Aynı dönemde Gazze'nin sorumluluğu ise Filistin Yönetimi'ne devredilmiştir.

Fakat, 2007'de seçimleri kazanan ve Başkan Mahmud Abbas'ın El Fetih hareketiyle sert bir çatışmaya giren Hamas'ın Gazze'nin tam kontrolünü ele geçirmesiyle durum değişti. İsrail, Filistin bölgesine sıkı bir abluka uyguladı, bu da koridorun Gazze'nin dış dünyayla bağlantısının kesilmesi anlamına geliyordu.

Bu durumda, Filistinliler tarafından koridor bölgesinde kazılan tüneller, Gazze için hayati öneme sahip hale geldi. Mısır, yıllar boyunca bu tünelleri sürekli olarak imha ettiğini iddia etse de İsrail, Kahire'nin koridoru Filistinliler için hayati bir ikmal yolu olmaktan çıkarmak için yeterince çaba göstermediğini iddia etti.

İsrail, İran'ın nükleer tesislerine saldıracak mı? Amerikalı yetkili açıkladı İsrail, İran'ın nükleer tesislerine saldıracak mı? Amerikalı yetkili açıkladı Haberi Görüntüle

İSRAİL NEDEN PHİLADELPHİA KORİDORU'NU GERİ ALMAK İSTİYOR?

İsrail, Gazze'nin tüm sınırlarını tam olarak kontrol etme amacı güdüyor ve Philadelphi Koridoru, İsrail'in erişiminin dışında kalmaktadır. İsrail, güvenlik kaygıları nedeniyle bu kontrolün gerekli olduğunu iddia ederken, uzmanlar bunun aslında İsrail'in Gazze'yi yeniden işgal etme ve nüfusun hareketi üzerinde tam kontrol sağlama çabası olduğunu savunuyor.

Bu çabanın, İsrail'in Gazzelileri Mısır'a sürme planının bir parçası olabileceği endişeleri de bulunmaktadır. İsrail daha önce Filistinlileri Gazze'den Sina Yarımadası'na nakletme planını gündeme getirmiş, ancak bu plana ABD, Mısır ve tüm Arap devletleri karşı çıkmıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

1

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading