Sitede Ara

Rafale balon avında! Çin casusları Asya ülkesini kızdırdı: ABD saflarına geçecekler!

Rafale balon avında! Çin casusları Asya ülkesini kızdırdı: ABD saflarına geçecekler!

Çin'den havalanan casus balonlar Hindistan hava sahasını ihlal etti. Yasa dışı eylem sonrası harekete geçen Hindistan Hava Kuvvetleri, Rafale F3-R jeti kullanılarak Çin balonlarını düşürdü. Hatırlacağı üzere geçen yıl da Amerikan F-22'leri Çin balonlarını indirmişti.

Dünya

08.10.2024, 00:29

Tarihler 4 Şubat 2023 gösterdiğinde Amerikan F-22 Raptor, Güney Carolina kıyılarında beliren bir Çin balonunu etkisiz hale getirmişti. 

Bu olay, balonun stratejik öneme sahip Montana da dahil olmak üzere çeşitli ABD eyaletlerinin üzerinden geçişini takip etti. ABD yetkilileri balonu bir gözetleme cihazı olarak tanımlarken, Çin bunun rotasından çıkan bir hava balonu olduğunda ısrar etti. Balon, F-22'den gelen bir AIM-9X füzesiyle yaklaşık 60.000 fit yükseklikte düşürüldü.

Son raporlara göre, Hindistan Hava Kuvvetleri [IAF] Çin gözetleme balonlarına benzer yüksek irtifa hedeflerine müdahale etme yeteneğini gösterdi. Birkaç ay önce Doğu Hava Komutanlığı'ndan bir Rafale jeti tarafından gerçekleştirilen bu görev, 55.000 fitin üzerinde bir balonu başarıyla durdurdu. ABD F-22'sinin hedef aldığı balondan daha küçük olmasına rağmen, bir yük taşıyordu ve Rafale, hava tehdidini başarıyla ele geçirmek ve etkisiz hale getirmek için bir füze kullandı. 

Bu çaba muhtemelen Çin balonlarının Hindistan hava sahasına yakın bir yerde gözetleme yapmasıyla ilgili artan endişelerden kaynaklanıyor ve bu durum geçen yıl ABD ile yaşanan olayı yansıtıyor. Hindistan Hava Kuvvetleri, ABD Hava Kuvvetleri ile iş birliği yaparak bu tür yüksek irtifa tehditlerine karşı koyma stratejilerini aktif olarak tartışıyor.

Hizbullah savaşmadan kaçıyor: Suriye'nin nüfus yapısı bir kez daha değişiyor Hizbullah savaşmadan kaçıyor: Suriye'nin nüfus yapısı bir kez daha değişiyor Haberi Görüntüle

ÇİN'İN CASUS BALONLARI

Çin, stratejik faydaları nedeniyle casusluk için muhtemelen balonlara yöneliyor. Bu platformlar basit olsa da, genellikle 60.000 fitin üzerinde aşırı yüksek irtifalarda uçuyor ve bu da onları geleneksel radar sistemleriyle tespit etmeyi ve takip etmeyi zorlaştırıyor. Bu tutum, özellikle nüfuslu bölgelerden uzakta uçtuklarında, rakiplerin onları tehdit olarak belirlemesini zorlaştırıyor. 

Ayrıca, balonlar havada uzun süre kalma avantajına sahiptir. Her yörünge sırasında sınırlı gözlem pencereleri olan uyduların aksine, balonlar belirli bir alanın üzerinde uzun süreler boyunca asılı kalabilir. Bu kalıcı varlık, askeri tesisler veya endüstriyel kompleksler gibi stratejik konumların gerçek zamanlı izlenmesini sağlayarak Çin'in hayati istihbarat toplamasını sağlar.

Ayrıca balonlar, uydular veya keşif uçakları gibi daha pahalı teknolojilere kıyasla daha uygun maliyetli bir seçenek sunar. İstihbarat toplama için ekonomik ancak etkili bir araç sağlarlar ve Çin'in askeri bütçesini zorlamadan yaygın gözetleme operasyonları yürütmesini sağlarlar. 

Balonların uyarlanabilirliği keşif amaçları için cazibesini artırır. Optik, kızılötesi ve radar gibi çeşitli sensörlerle donatılmışlardır ve çeşitli veri türleri toplayabilirler. Bu sensörler iletişimleri izleme, birlik hareketlerini takip etme veya uyduların kaçırabileceği aktiviteleri tespit etme yeteneğine sahiptir.

Nasrallah'ın hedef alındığı saldırı sonrası ABD'de panik: Beyrut'taki büyükelçilik binasına askerler sevk edildi Nasrallah'ın hedef alındığı saldırı sonrası ABD'de panik: Beyrut'taki büyükelçilik binasına... Haberi Görüntüle

RAFELE BALON AVINDA

Balonlar ayrıca uluslararası standartlardan ve normlardan sapan bir şekilde konuşlandırılabilir. İstihbarat ağlarına ve iletişim sistemlerine iyi entegre edilmiş uyduların aksine, balonlar alışılmadık olarak kabul edilir ve bu da diğer ulusların kullanımlarını öngörmesini ve etkili bir şekilde karşı koymasını zorlaştırır. 

Hint Rafale F3-R, çeşitli görevleri yerine getirmek için son teknoloji sistemlerle donatılmış dördüncü nesil çok amaçlı bir avcı uçağı olarak ünlüdür. 15,3 metre uzunluğunda, 10,9 metre kanat açıklığına ve 5,3 metre yüksekliğe sahip olan uçak, iki Snecma M88-2 jet motoruyla çalıştırılır ve toplamda 150 kN itme gücü üretir. Bu, Mach 1,8 azami hız ve 50.000 fitlik bir operasyonel tavan sağlar. Fly-by-wire kontrol sistemi, savaş sırasında hassas kullanım ve olağanüstü manevra kabiliyeti sağlar.

Aviyonik açıdan Rafale F3-R, gelişmiş yeteneklerle hem hava hem de kara tehditlerini tespit etme ve izleme yeteneğiyle tanınan Thales RBE2-AESA çok modlu radar gibi son teknoloji özelliklere sahiptir. Ek olarak, OSF [Optik Arama ve İzleme] kızılötesi izleme sistemi ve düşman radar ve füze tehditlerine karşı koruma sağlayan elektronik karşı önlemler sunan gelişmiş bir kendini savunma paketi olan SPECTRA içerir. Bu sistemler toplu olarak zorlu muharebe senaryolarında en üst düzey koruma ve olağanüstü durum farkındalığı sağlar. 

Hint Rafale F3-R'nin taşıdığı silahlanma dikkat çekici derecede kapsamlıdır. Uzun menzilli hava angajmanları için Meteor füzeleri, kısa ila orta menzilli karşılaşmalar için MICA füzeleri ve uzun mesafeli kara saldırıları için tasarlanmış SCALP seyir füzeleri içerir. Dahası, yer pozisyonlarını hedeflemek için hassas güdümlü AASM [Armement Air-Sol Modulaire] gibi geniş bir akıllı bombalar dizisi konuşlandırma kapasitesine sahiptir. Ayrıca yakın hava angajmanları için 30 mm'lik bir GIAT topuna sahiptir.

Rafale F3-R, tam yüklendiğinde yaklaşık 3.700 km'lik bir operasyonel menzile sahiptir ve bu da ona uzun görevler üstlenme olanağı sağlar. Havada yakıt ikmali yapabilme yeteneğiyle menzil önemli ölçüde artırılabilir ve uçağı stratejik görevler için oldukça etkili bir konuma getirir. Tüm bu yetenekler, Hindistan Rafale F3-R'nin dünyanın en gelişmiş çok rollü savaş uçaklarından biri olarak konumunu sağlamlaştırır. 

 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading