Yandex Metrica

Rafale yerine Su-30SM! Kardeş ülkeden Fransa'ya tarihi çalım: Savaş uçakları filoya dahil oldu

Rafale yerine Su-30SM! Kardeş ülkeden Fransa'ya tarihi çalım: Savaş uçakları filoya dahil oldu

Rusya, Ukrayna'daki savaşın başlangıcından bu yana ilk kez yepyeni Su-30SM'leri ihraç ediyor: iki koltuklu Sukhoi uçaklarından altısı Kazakistan Hava Kuvvetlerine gitti. Kazakistan daha önce olası bir Rafale müşterisi olarak görülüyordu ancak Rusya'nın kanat oyuncusunu tercih ettiler.

Dünya

04.09.2024, 15:04

Su-30SM teslimatı muhtemelen Ağustos ortasında gerçekleşti. Savaş uçaklarının yerel hava kuvvetlerine devredilmesinden farklı olarak, Rus devletine ait silah şirketi Rostec'ten resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak gerçek şu ki, Kazak Hava Kuvvetleri yakın zamanda altı yeni Sukhoi Su-30SM'yi saflarına ekledi.

51'den 56'ya kadar kurul numaraları var ve gelecekte görevlerini Çimkent'ten uçuracaklar. Hava Üssü 602'de konuşlu olan filo daha önce Mikoyan-Gurevich MiG-29'larla donatılmıştı ancak bunlar çoktan kullanımdan kaldırıldı.

Halka giderek genişliyor: Bir ülke daha İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahil olma bildiriminde bulundu Halka giderek genişliyor: Bir ülke daha İsrail aleyhine açılan soykırım... Haberi Görüntüle

FİLO GENİŞLİYOR

Yeni partiyle Kazakistan, Su-30SM envanterini daha da artırıyor. Su-27'den geliştirilen çok rollü savaş uçağının yaklaşık 30 örneğinin artık Kazak Hava Kuvvetleri'nde hizmete girmesi bekleniyor. Aynı zamanda, son teslimat, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Rusya'dan bilinen ilk yepyeni Su-30SM ihracatını temsil ediyor. 

Ocak 2024'te Rusya zaten (muhtemelen) iki Su-30'u Türkiye'ye teslim etmişti. Etiyopya, ancak Su-30K'nın erken üretim versiyonunun kullanılmış jetlerini tamamen elden geçirdiler. Buna karşılık Kazakistan'ın sipariş ettiği Su-30SM önemli ölçüde daha modern ve daha güçlü.

Sonsuza kadar bulunamayacak denmişti! Titanik enkazındaki o hazine bulundu: Paha biçilemiyor Sonsuza kadar bulunamayacak denmişti! Titanik enkazındaki o hazine bulundu: Paha... Haberi Görüntüle

FRANSIZLARA TARİHİ ÇALIM

Geçtiğimiz yıl Batı medyası, Kazakistan'ın savaş uçakları konusunda taraf değiştirebileceğini ve gelecekte Fransa'nın Dassault Rafale'sine güvenebileceğini öne sürmüştü. Fransız La Tribune gazetesi, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un 2023 sonbaharında Kazakistan'a yaptığı ziyaretle ilgili olarak benzer söylentiler yamıştı. 

Ancak bu tür simülasyonlar Kazak tarafı tarafından sürekli olarak reddedildi. Aralık 2023'te, silah konularından müştereken sorumlu olan Kazak Hava Kuvvetleri'ndeki üst düzey bir subay, ülkesinin kesinlikle Rafales almayacağını söylemişti : "Güzel uçak, iyi uçak ama çok pahalı." Buna karşılık Su-30SM, fiyat-performans oranı açısından önemli ölçüde daha iyi performans gösteriyor.

Habere Tepki Ver

2

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading