Yandex Metrica

Rus uydusu parçalandı: ISS astronotları güvenli bölgeye koştu

Rus uydusu parçalandı: ISS astronotları güvenli bölgeye koştu

ABD uzay ajansından yapılan açıklamaya göre, yötüngedekibir Rus uydusu 100'den fazla parçaya bölünerek Uluslararası Uzay İstasyonun'daki (ISS) astoronotları önlem anlama zorladı. 

Dünya

28.06.2024, 12:14

Rusya'nın 2022'de hizmet dışı bırakılacak olan RESURS-P1 Dünya gözlem uydusunun parçalanmasına neyin sebep olduğuna dair hiçbir ayrıntı verilmedi. ABD uzay ajansı perşembe günü yaptığı açıklamada, enkaz kümesini izlediği için acil bir tehdit olmadığını söyledi. 

Olay, saat 10.00 sıralarında meydana geldi. Uzay İdaresi, Çarşamba günü saat filiminin (Dağ Saati) (1600 GMT) olduğunu söyledi. NASA'nın uzay istasyonu ofisi, olayın uzay istasyonu yakınındaki yörüngede meydana geldiğini ve Amerikalı astronotların yaklaşık bir saat boyunca uzay gemilerine sığınmaya zorlandığını söyledi.

Şirket, ABD'li uzay takip şirketi LeoLabs'ın radarlarının uydunun çok sayıda parça parça saldığını tespit ettiğini bildirdi.

Ortodoks Yahudiler İsrail polisi ile çatıştı: 'Düşman ordusunda askerlik yapmayız' Ortodoks Yahudiler İsrail polisi ile çatıştı: 'Düşman ordusunda askerlik yapmayız' Haberi Görüntüle

100'DEN FAZLA ENKAZ

Kendi küresel uzay tabanlı algılama radarları ağına sahip olan ABD uzay ajansı, uydunun anında "100'den fazla tespit edilebilir enkaz" ürettiğini söyledi.

Yörünge enkazı yaratan büyük olaylar nadirdir , ancak uzay, geniş bant internet ve iletişimden temel navigasyon hizmetlerine kadar Dünya'daki günlük yaşam için hayati önem taşıyan uydu ağlarıyla doldukça artan bir endişe haline geliyor.

Rusya'nın 2021 yılında, yörüngede hizmet dışı bırakılan uydularından birini yere konuşlu bir anti-uydu füzesiyle vurarak, 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesi öncesinde bir silah sistemini test etmek için binlerce enkaz oluşturmasının uluslararası öfkeye yol açtığı hatırlanıyor.

Uydu çatışmaları ve uzay savaşı olasılığı, uzay savunucuları ve hukukçuların ülkelere, şu anda mevcut olmayan, uzay trafiğini yönetmek için uluslararası bir mekanizma oluşturma çağrılarının aciliyetini artırdı.

Habere Tepki Ver

2

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading