Rusya'dan S-400 sözü! 2025 yılına kadar teslim edilecek!

Rusya'dan S-400 sözü! 2025 yılına kadar teslim edilecek!

Rusya, son iki S-400 hava savunma sistemini 2025'te Hindistan'a teslim etme sözü verdi. Bu, Hindistan Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Mareşali Amar Preet Singh'in bir basın toplantısında yaptığı açıklamadan açıkça anlaşılıyor. Ona göre, Rusya "kalan iki üniteyi gelecek yıla kadar teslim etmeyi taahhüt etti." 

Dünya

06.10.2024, 17:50

Rusya ve Hindistan arasında beş S-400 “Triumph” uçaksavar füzesi sisteminin tedariki için müzakereler, Hindistan hükümetinin en son Rus uçaksavar sistemlerine ilgi göstermesiyle 2015 yılı kadar erken bir tarihte başladı. Gelişmiş radarları ve 400 km'ye kadar menzillerdeki hedefleri yok etme yeteneğiyle bilinen S-400, Hindistan'ın savunma modernizasyonunun önemli bir parçasıdır. 

Görüşmeler birkaç yıldır devam ediyor, anlaşmanın değerinin onaylanması ve değerlendirilmesi gibi çeşitli aşamalardan geçiyor, ayrıca Rus silahları satın alan ülkelere yönelik finansman ve ABD yaptırımlarıyla ilgili konular da tartışılıyor. Bu dış zorluklara rağmen, Hindistan 2018'de nihayet beş taburu tedarik etmek için 5,43 milyar dolarlık sözleşmeyi imzalayarak sistemden yararlanmaya karar verdi.

Anlaşmanın son imzalanması, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ekim 2018'de Hindistan'a yaptığı resmi ziyaret sırasında gerçekleşti ve anlaşma hemen yürürlüğe girdi. Amerika'nın CAATSA [Amerika'nın Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası] kapsamındaki yaptırım tehditlerine rağmen Hindistan, ulusal güvenliğini güçlendirme konusundaki stratejik ihtiyacını gerekçe göstererek anlaşmaya sadık kalıyor. 

Dünya hakkında bildiğiniz her şeyi unutun! Bilim adamlarından yeryüzü hakkında gizemli keşif! Dünya hakkında bildiğiniz her şeyi unutun! Bilim adamlarından yeryüzü hakkında... Haberi Görüntüle

UKRAYNA SAVAŞI TESLİMATI GECİKTİRDİ

Hindistan'a ilk S-400 sistemleri 2021'de teslim edilmeye başlandı. Hindistan ordusu, Çin ve Pakistan'dan gelebilecek potansiyel tehditlere karşı hava savunmasını güçlendirmek için stratejik bölgelere ilk kompleksleri konuşlandırdı. 

Rusya ve Hindistan arasındaki resmi sözleşmeye göre, beş S-400'ün tamamı 2023 yılı sonuna kadar teslim edilecekti. Ancak geçen yıl, bir IAF temsilcisi, Ukrayna'daki kriz nedeniyle Moskova'nın "büyük bir teslimat" yapmama olasılığı hakkında Hindistan parlamento komitesine brifing verdi. Hindistan parlamentosunun alt kanadı tarafından yaygın olarak bildirilen bu itiraf, Hindistan yetkililerinin Rusya'nın ihracat taahhütlerini yerine getiremediğini ilk resmi olarak kabul etmesi olarak görülüyor.

2024'ün başında, Rosoboronexport CEO'su Alexander Mikheev, Hindistan'a S-400 hava savunma sistemlerinin tedarikinin askıya alınması yönündeki söylentileri nihayet reddetti. Sözleşme uygulama sürecinin her iki tarafça kararlaştırılan kesin şartlara göre ilerlediğini garanti etti . Mikheev, Hindistan'ın 2024'ün sonuna kadar iki S-400 sistemini teslim alacağına söz verdi, ancak Amar Preet Singh bugün 2024'ün teslimat yılı olmayacağını doğruladı. 

Hindistan, S-400 sistemlerini, özellikle komşu Çin ve Pakistan'dan gelen hava ve füze tehditlerine karşı savunmaya odaklanan hava savunma stratejisinin temel bir unsuru olarak kullanmayı planlıyor. Sistemlerin, Hindistan'ın Çin hava ve balistik füzelerine karşı koymayı ve bir çatışma durumunda hava sahasını savunmayı amaçladığı kuzeydoğu sınırı da dahil olmak üzere stratejik konumlara konuşlandırılması planlanıyor. 

S-400, uçaklardan füzelere ve insansız hava araçlarına kadar geniş bir tehdit yarıçapını kapsayarak 400 km'ye kadar mesafedeki hedefleri yok edebilir. Sistemler, bölgedeki artan gerginlikler bağlamında Hindistan'ın savunma stratejisi için kritik olan düşman hedeflerinin erken uyarı ve hassas hedeflemesini sağlayarak önemli bir avantaj sağlayacaktır.

BM kürsüsünde gülümseten anlar! Haiti Başbakanı dalgınlıkla yaptığı harekete kendisi de şaşırdı BM kürsüsünde gülümseten anlar! Haiti Başbakanı dalgınlıkla yaptığı harekete kendisi... Haberi Görüntüle

S-400'ÜN DİKKAT ÇEKİCİ ÖZELLİKLERİ

S-400 Triumph, Rusya tarafından geliştirilen en gelişmiş uçaksavar sistemlerinden biridir. Uçaklar, balistik ve seyir füzeleri ve insansız hava araçları da dahil olmak üzere çok çeşitli hava tehditlerine karşı savunma yapmak üzere tasarlanmıştır. Sistem, çok işlevli radarlar, otomatik komuta merkezleri, çeşitli füze kompleksleri ve mobil fırlatıcılar içerir. 

S-400'ün en dikkat çekici özelliklerinden biri, 10 m ila 30 km yükseklikteki hedefleri yok edebilmesi için 400 km'ye kadar maksimum menzile sahip olmasıdır. Kompleks, aynı anda 80'e kadar hedefi takip edebilir ve bunlarla etkileşime girebilir, bu da ona savunma operasyonlarında önemli bir etkinlik kazandırır. 

S-400'ün radar sistemi birkaç farklı sensör içerir, bunlardan en önemlisi uzun menzillerdeki hedefleri tespit edebilen üç boyutlu faz dizili bir radar olan 91N6E Big Bird'dür. Ek olarak, 92N6E Grave Stone radarları füzeleri yönlendirmek ve orta ve kısa menzilli hedefleri daha doğru bir şekilde tespit etmek için kullanılır. Sistem, fırlatıcılar ve radarlar arasındaki eylemleri koordine eden ve bir tehdit tespit edildiğinde hızlı bir yanıt sağlayan 55K6E modülüyle entegre komuta kontrolüne dayanır.

S-400, her biri farklı tehditler ve menziller için tasarlanmış çeşitli füze tiplerini ateşleyebilir. Başlıca füze tipleri arasında, 250 km'ye kadar orta ve uzun menzillerde uçakları ve füzeleri imha etmek için tasarlanmış 48N6E ve uzun mesafelerde stratejik hedefleri vurmak için uzmanlaşmış, 400 km'lik en uzun menzile sahip füze olan 40N6E yer alır. 

Sistem ayrıca, dronlar ve taktik füzeler gibi yüksek hızlı ve manevra kabiliyetine sahip hedefleri yok etmeye uygun 9M96E2 gibi daha kısa menzilli füzeleri de kullanabilir. Bu füze çeşitliliği, S-400'ün çok katmanlı koruma sağlamasına ve farklı tehdit türlerine uyarlanabilmesine olanak tanır. 

S-400 sistemi, tüm bileşenleri (fırlatıcılar, radarlar ve komuta modülleri) kamyonlarda yer aldığından yüksek mobilite için tasarlanmıştır ve hızlı konuşlandırma ve taşınabilirlik sağlar. Bu, stratejik ihtiyaçlara bağlı olarak operasyonel esneklik ve farklı noktalarda konuşlandırma sağlar. Entegre savunma sistemleri ve S-300 ve erken uyarı sistemleri gibi diğer komplekslerle bağlantı kurma yeteneği ile birlikte, S-400 "Triumph" modern hava ve füze savunma sistemlerinde önemli bir unsurdur.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading