Sitede Ara

Saflar belirleniyor! 3. Dünya Savaşı için geri sayıma başlandı: Hangi devletler Türkiye'nin yanında olacak?

Saflar belirleniyor! 3. Dünya Savaşı için geri sayıma başlandı: Hangi devletler Türkiye'nin yanında olacak?

Dün gece "İntikam" operasyonu düzenleyen İran, dünyanın 3. Dünya Savaş'ı korkularını bir kez daha tetikledi. Dün gece üzerinden bir analiz yayınlayan İngiliz medyası, olası bir savaşta İran ile İsrail'in hangi ülkeler tarafından destekleneceğini değerlendirdi. Peki olası dünya savaşında Türkiye hangi safta yer alacak?

Dünya

03.10.2024, 00:12

İsrail'e yönelik balistik füze saldırısı düzenleyen İran,  Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Hamas lideri İsmail Haniye ve Devrim Muhafızları komutanı Abbas Nilfuruşan suikastlarının "intikamını" aldıklarını duyurdu. Tüm dünyada son dakika kodu ile geçilen bi operasyon 3. Dünya Savaşı korkularını da tetikledi. 

İran'ın İsrail'e yönelik misilleme saldırısı Ortadoğu'daki gerilimi kaynama noktasına getirdi diyen İngiliz gazetesi Mirror ise çarpıcı bir analize imza attı. 

İran'ın saldırılarının, İsrail ve ABD'yi istikrarsızlaştırmak için İran tarafından desteklenen 'direniş ekseni"'nin varlığını tehdit ettiğini söyleyen İngiliz basını, "direniş eksenine karşılık olarak İsrail'in ABD ve İngiltere'nin de aralarında bulunduğu Batılı ülkelerden maddi ve askeri destek aldığını belirtti." ifadelerini kullandı.

BM kürsüsünde gülümseten anlar! Haiti Başbakanı dalgınlıkla yaptığı harekete kendisi de şaşırdı BM kürsüsünde gülümseten anlar! Haiti Başbakanı dalgınlıkla yaptığı harekete kendisi... Haberi Görüntüle

KİM KİMİN MÜTTEFİKİ OLACAK?

Saldırılar topyekûn bir savaşa dönüşürse Tahran ve Tel Aviv'in müttefikleri kimler olacak? sorunu soran İngiliz basını, "ABD ile olan bağı eski başkan Harry S. Truman'ın tanıma kararı almasına kadar uzanan İsrail, başta ABD olmak üzere geniş bir yelpazede güçlü müttefikler edindi." yorumunu yaptı.

Habere devam eden Mirror, "Bu müttefikler arasında ABD'nin yanında İngiltere ve Avrupa Birliği ülkeleri yer aldı. İngiltere'nin de bulunduğu çok sayıda Avrupa ülkesi İsrail'e desteklerini açıkladı. Avrupa'daki ülkeler ile doğrudan bağlantısı bulunan İsrail'in, 2022 yılında en büyük ticaret ortağı yüzde 28,8 ile AB ülkeleri oldu." dedi.

İngiliz hükümeti, İHA üretimini sınırlandırmak amacıyla İran'a karşı ticari yaptırımlar uygulamaya başladı diyen İngiliz basını, "Bu yılın Temmuz ayında Dışişleri Bakanı David Lammy, İngiltere'nin “önümüzdeki haftalar ve aylar boyunca” İran da dahil olmak üzere bölgedeki pek çok faaliyeti gözden geçireceğini söyledi." yorumunu yaptı.

İsrail'in yeni odağı Lübnan! Savunma Bakanı Gallant, güçlerini kuzeye kaydırdıklarını söyledi İsrail'in yeni odağı Lübnan! Savunma Bakanı Gallant, güçlerini kuzeye kaydırdıklarını... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE HANGİ SAFTA YER ALACAK?

Habere devam eden İngiliz basını, "1979 yılında devrim gerçekleştiren İran, soğuk savaş sırasında Doğu Bloku'ndan Muhammed Rızâ Pehlevî ile uzak dursa da devrimin ardından İsrail ile birlikte ABD'nin müttefiklerini yok etmeye sözü verdi." dedi.

Öte yandan Mirror'ın haberinde, "İran, İsrail'in ABD, AB ve İngiltere ittifakına karşılık olarak Rusya, Çin ve Türkiye ile bir destek ağı örmeyi başardı" değerlendirmesi yer aldı.

İngiliz basını habere, "Rusya, ABD'ye karşı müttefik olarak gördüğü İran'ın yanında yer alırken Çin, İran ile stratejik bir ilişkilerini sürdürdü ve ülkede petrol kuyuları açmak için sözleşmeler imzaladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı'nın suçlamalarını aldırış etmedi ve İran ile diplomatik bağlarını sürdürdü." diyerek devam etti. 

Mirror haberini "Pekin yönetimi, İran'ın büyük nüfusunun ihtiyaçlarını karşılamak için enerji tedariki konusunda İran'la sözleşmeler ve anlaşmalar imzaladı." diyerek sonlandırdı.

Habere Tepki Ver

4

0

0

0

0

1

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading