Yandex Metrica

Sahibinin hayatını kurtardı! Bilim adamlarından kedilerin sezgileri ve koku yeteneklerine dair büyük keşif!

Sahibinin hayatını kurtardı! Bilim adamlarından kedilerin sezgileri ve koku yeteneklerine dair büyük keşif!

İngiltere'nin Lemington kentinde yaşayan Angela Tinning adındaki genç kadının kedisi Missy hırçınlaşıp huysuzlanmaya başladı. Genç kadının göğüsüne masaj yapan genç kadın ise nedenini bir türlü bulamayınca rahatsızlanmasının adından hastened kanser olduğunu öğrendi. Genç kadının kedisinin yapmış olduğu bu hamle ile kedilere dair büyük keşif yeniden gündeme geldi. 

Dünya

24.09.2024, 16:47

İngiltere Lemington'da yaşayan Angela Tinning isimli genç kadının kedisi Missy huzursuzlanıp hırçınlaşmaya başladı. Genç kadın duruma anlam veremezken kedisi göğüsüne yatıp masaj yapmaya başlamasından kısa bir süre sonra rahatızlanıp hastaneye gitti. 

Kafkasya'da yeni kriz! Sınırda yeniden silah sesleri yükseldi: İki ülke arasındaki gerilim tırmanıyor Kafkasya'da yeni kriz! Sınırda yeniden silah sesleri yükseldi: İki ülke... Haberi Görüntüle

KEDİSİ SAYESİNDE KANSER OLDUĞUNU ÖĞRENDİ

Yapılan tetkikler sonucunda ise genç kadının kanser öncesi hücrelere rastlandığı öğrenildi. Genç kasın yaşananlardan kısa bir süre sonra kedisinin kendisine bir şeyler anlatmaya çalıştığını anladı ve 2 yıl sonra yeniden rahatsızlandı. 

Tinny kedisinin anormal davranışlarını fark etmesinin ardından yeniden doktora gittiği ve kanser başlangıcı olduğunu öğrendi. Genç kadının meme kasnerine yakalandığı ancak kedisi sayesinde erken teşhis edildiğini ve kısa sürede tedaviye başlayacaklarını açıkladı. 

Genç kadın hayatını kedisi Missy'e borçlu olduğunu belirterek, "Köpeklerin içgüdüleri sayesinde sahiplerinin hastalıklarını hissettiğine dair şeyler duymuştum ama kediler hakkında bilgim yoktu. Ancak bir şeyler ters gidiyordu. Hırçın kedim sevgi dolu davranışlar sergiliyordu. Çok garipti. Göğsümde yatıyor ve daha önce benim de rahatsızlık duyarak dokunduğum bölgeye dokunuyordu. Doktora gittim, biyopsi yapılınca gerçek ortaya çıktı." dedi.

İsrail basınından dikkat çeken iddia: Hizbullah’la topyekun savaş yakın! İsrail basınından dikkat çeken iddia: Hizbullah’la topyekun savaş yakın! Haberi Görüntüle

KEDİLER HASTA BİREYLER İTESPİT EDEBİLİYOR

Milliyet'te yer alan habere göre yaşanan olay sonrası Veteriner İç Hastalıkları ve Psikoloji Uzmanı Prof. Dr. Tamer Dodurka ile röportaj gerçekleştirmelerinin ardından kedilerin koku ve sezgi yetenekleri hakkında bilgi verildi. 

Dodurka kedilerin hastalık tespit etme konusunda yetenekli olduklarını belirterek, "Normalde insanın nefes alıp vermesi ve terlemesiyle en az 3 bin 500 çeşit uçucu yağ asidi ve başka maddelerin atıldığı biliniyor. Köpek ve kediler en modern gaz kromotografi cihazından çok üstün şekilde bu yağ asitlerini ayırt edebilir ve bu cihazların ölçemeyeceği düşük düzeylerini bile koklayabilirler. Örneğin kedi ve köpeklerin tek yumurta ikizlerinin bile su bardağında bıraktığı dudak izini bir hafta sonra kokuyla ayırt edebildiği ortaya konulmuştur." ifade etti.

Kedilerin insanların solunum yoluyla yaydıkları yağ asidine göre algılayabildiklerini belirterek, ısı farklılıkları, kan dolaşımındaki değişiklikler ve vücuttaki hastalığa göre yayılan koku farklılığını tespit etme yeteneğine sahip.

Her kedinin hastalıklı bölgeyle ilgilenmediklerini belirten Tamer Dodruka, "Dedektör köpeklerin verilen eğitim sonunda hastalığı bulduğunda tepki vermesi başarılı şekilde öğretiliyor. Ancak eğitim almayan hayvanın, vakada olduğu gibi kadının kanserli bölgesiyle ilgilenmesinin meraktan mı, endişeden mi, yoksa ortaya konulamayan bazı sebeplerden mi kaynaklandığını söyleyebilmek şimdilik mümkün değil." ifade etti. 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Kübra BEYAZOĞLU

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading