Şahid sürüsü böyle uçtu: 98 İHA, 6 füze, 9 şehir! Savaş boyunca ilk kez yaşanıyor

Şahid sürüsü böyle uçtu: 98 İHA, 6 füze, 9 şehir! Savaş boyunca ilk kez yaşanıyor

İran kamikaze dronlarını kendi topraklarında üreten Rusya, 'Geran' olarak adlandırdığı Şahid-136 tipi kamikaze İHA'larla sürü saldırılara başladı. Toplu uçuş esnasındaki kayıtlar ilgi çekici bir görüntü ortaya çıkardı. 

Dünya

20.10.2024, 10:27

İran menşeili Şahid-136 tipi mini kamikaze İHA'ları Geran adıyla kendi topraklarında üreten Rusya, bu silahlarla seri saldırılar düzenliyor. 24 Şubat 2022 tarihinde başlayan savaş süresince Rusya 'sürü dron' konseptini Şahid İHA'larıyla denedi. 

18 Ekim'i 19 Ekim'e bağlayan gece Rus ordusu 98 adet Şahid-136'yı aynı anda uçurdu. Saldırıda 6 adet de Kh-59/69 havadan karaya seyir füzesi kullanıldı. 

Kamikaze İHA ile füzeler, Odesa, Sumi, Çerkazi, Kiev, Kirovohrad, Çernihiv, Poltava, Mikolayev ve Herson kentlerini hedef aldı. Ukrayna Hava Kuvvetleri, ateşlenen 98 drondan 42'sini, füzelerden ise 4'ünü düşürdüklerini duyurdu. 

Kamikaze İHA'lardan biri Sumi oblastında bir binayı vururken, burada bir kişi öldü, 8 kişi yaralandı. Bölgedeki itfaiye binası da bu hava araçlarıyla hedef alındı; Ukrayna Devlet Acil Durum Servisi'ne göre, burada en az 5 çalışan yaralandı. 

Ukrayna'ya yönelik saldırılar sırasında çok sayıda binada hasar oluştu.

Rus dronlardan birkaçının Romanya hava sahasını da ihlal ettiği ileri sürüldü. Romanya saldırı esnasında 2 adet F-16 savaş uçağını sınır devriyesi için havalandırdı. Bu uçaklara 2 adet İspanyol F-18'i eşlik etti. Fakat radarda görünen dronlar daha sonra ansızın ortadan kayboldu. Savaş jetleri Şahid-136'larla görsel temas sağlayamadı.

Game of Thrones eşyaları rekor fiyatlarla satışa sunuldu: Demir taht kaç milyon dolara satıldı? Game of Thrones eşyaları rekor fiyatlarla satışa sunuldu: Demir taht... Haberi Görüntüle

ÜZERİNDE ELEKTRONİK HARP VE STARLINK KİTİ BULUNMUŞTU 

Rusya'nın Şahid/Geran dronlarını toplu şekilde uçurduğunu gösteren kayıtlar ise sosyal medyada ilgi çekti.

Bir yılı aşkın süredir İran dronlarını kendi topraklarındaki fabrikalarda üreten Rusya'nın, bu kamikaze İHA'lara elektronik harp aygıtı taktığı ortaya çıkmıştı. 

Düşürülen bir Şahid/Geran üzerinde yapılan incelemede, araçta uçuş esnasında radyo ve video sinyallerini tarayıp buna karşı parazit sinyal yayan bir cihaz bulunmuştu. 

Buna göre Rus Geran dronları, başka bir insansız hava aracından yayılan radyo sinyallerini algılaması halinde rakip İHA'nın vidyo bağlantısını bozmak için 60'şar saniyelik periyodlar halinde tekrarlanan, hedef frekanstan daha güçlü seviyede bir parazit sinyalini etkinleştiriyor. 

Rus Geran İHA'sı üzerine takılmış elektronik harp aparatı

Bu araçlar şimdiye dek Ukrayna topraklarındaki hedefler üzerinde büyük tahribata neden oldu. Hava savunma füzeleri konusunda Kiev'e yönelik yardımların artmasıyla birlikte bu tip dronlara karşı vuruş etkinliği de arttı. Ukrayna aynı zamanda, bu tip dronları vurmak için daha ekonomik bir çözüm olan Gepard tipi yakın hava savunma silahlarını kullanıyor. 

Geçtiğimiz günlerde bu tip Rus dronları üzerinde Amerikan Starlink uydu kitine rastlanması ise iletişim sistemi açısından Rusların yeni bir aşamaya geçtiğini ortaya koymuştu. 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading