Yandex Metrica

Sarayın dibinde şehit ettiler: Haniye suikastının gizemi ortaya çıkıyor! Güdümlü mermi mi patlayıcı düzenek mi

Sarayın dibinde şehit ettiler: Haniye suikastının gizemi ortaya çıkıyor! Güdümlü mermi mi patlayıcı düzenek mi

İran'ın başkenti Tahran'da şehit edilen Hamas Lideri Haniye'nin yankıları sürerken, Haniye’nin vurulduğu binanın İran Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na kuş uçuşu 751 metre mesafede bulunduğu ortaya çıktı. Amerikan basını ise Haniye’yi öldüren bombanın 2 ay öncesinden binaya sokulduğunu iddia etti.

Dünya

02.08.2024, 14:19

Hamas’ın Siyasi Büro Lideri İsmail Haniye’nin İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen suikastla öldürülmesinin yankıları sürüyor. Amerikan New York Times (NYT) gazetesi Haniye’nin öldürüldüğü belirtilen binaya dair önceki gün sosyal medyada dolaşıma giren fotoğrafların doğruluğunu teyit ederken, binanın İran Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na olan yakınlığı ise şaşkınlık yarattı.

Instagram'dan çığır açan özellik: Hikayeler kısmında büyük değişiklik! Instagram'dan çığır açan özellik: Hikayeler kısmında büyük değişiklik! Haberi Görüntüle

SARAYA 750 METRE

Sosyal medyada Haniye’nin vurulduğu binayi gösterdiği iddia edilen fotoğraftaki binanın bir köşesinin hasar gördüğü ve yeşil bir bezle örtüldüğü görülüyordu. Birinci katın çatısında ise saldırı sonucu oluştuğu düşünülen moloz yığınları yer alıyordu. NYT gazetesi fotoğrafın doğru olduğunu teyit ederken, uydu şirketi Maxar Technologies tarafından, sadece altı gün önce, 25 Temmuz’da çekilen aynı binanın başka bir görüntüsünde molozlar ya da yeşil branda yer almıyor. Haniye’nin vurulduğu Devrim Muhafızları Ordusu’na gazilerine hizmet veren bir misafirhane binasının İran Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na kuş uçuşu mesafesi ise yalnızca 751 metre.

Papa'nın ziyaretine ayrılan 12 milyon dolarlık bütçeye sert tepki: Hükümet yoksulları göz ardı ediyor Papa'nın ziyaretine ayrılan 12 milyon dolarlık bütçeye sert tepki: Hükümet... Haberi Görüntüle

GÜDÜMLÜ MERMİ KULLANILDI

Öte yandan İran’ın İsrail ordusunu suçladığı saldırıyla ilgili Tel Aviv cephesinden henüz bir açıklama gelmedi. Ancak saldırının nasıl gerçekleşmiş olabileceğine yönelik olası senaryolar ve iddialar ortaya atılmaya devam ediyor. İran devlet haber ajansı IRNA’nın iddiasına göre üzerinde durulan ihtimallerden biri “havadan güdümlü bir mermi” kullanılmış olması. Haniye’nin kaldığı binanın lokasyonun açık bilgi olduğu ancak odasının binanın hangi noktasında olduğu gibi spesifik istihbaratın kimden geldiğinin ise belirsiz olduğu iddia edildi. IRNA’ya göre patlama sonucunda odanın pencereleri ve tavanının tahrip olması da bu ihtimali güçlendiriyor.

Casus uçakları Ege'de! Komşuda Aksungur paniği! Türkler nefes aldırmıyor! Casus uçakları Ege'de! Komşuda Aksungur paniği! Türkler nefes aldırmıyor! Haberi Görüntüle

CASUS YAZILIM İDDİASI

Bu bilginin nereden gelmiş olabileceğine dair en çarpıcı iddialardan biri ise savaş muhabiri ve askeri analist Elijah J. Magnier’den geldi. Magnier, İsrail’in, Haniye’nin telefonuna WhatsApp mesajı aracılığıyla bir casus yazılım yerleştirdiğini ve bu sayede konumunun belirlendiğini iddia etti. Magnier, Haniye’nin suikasttan kısa süre önce oğluyla telefon görüşmesi yaptığı ve Hamas liderinin kesin konumunun bu görüşme esnasında saptandığını belirtti. İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ise suikastın ABD koordinasyonuyla gerçekleştiğini iddia etti. Kalibaf, “Bu saldırının ABD’nin desteği ve koordinasyonuyla gerçekleştiğini biliyoruz. Bu cinayete doğru zaman ve yerde karşılık vermek görevimizdir” ifadesini kullandı.

Haniye’nin saldırıya uğradığı binanın bir kısmının brandayla örtüldüğü ve birinci katta moloz kalıntıları olduğu görülüyor.

Uzayda ilk sivil yürüyüşü başlıyor! Polaris Dawn'ın bu hafta fırlatılması bekleniyor Uzayda ilk sivil yürüyüşü başlıyor! Polaris Dawn'ın bu hafta fırlatılması... Haberi Görüntüle

BOMBA ÖNCEDEN Mİ KONMUŞTU

Amerikan NYT gazetesi ise haberinde Haniye’nin ölümüne neden olan bombanın iki ay öncesinde binaya sokulduğunu iddia etti. NYT’nin ikisi İranlı yedi Ortadoğulu yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Haniye daha önceki İran ziyaretlerinde aynı lokasyonda kalmıştı. Bu bilgi dahilinde Haniye’nin ziyaretinden çok önce binaya sokulan bomba, Hamas liderinin odasına geldiğinin teyit edilmesinin ardından uzaktan patlatıldı. Kaynaklar, bombanın nasıl uzun süre boyunca saklandığının henüz belirsiz olduğunu söylerken, olayın İran adına büyük bir güvenlik zaafiyeti olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Habere Tepki Ver

0

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading