Yandex Metrica

Savaş çıktı çıkacak: Devriye gemisi üst üste 3 kez kasten çarptı

Savaş çıktı çıkacak: Devriye gemisi üst üste 3 kez kasten çarptı

Çin ile Filipinler arasında ihtilafın yaşandığı Güney Çin Denizi'ndeki Sabina Sığı bir kez daha ısındı. Burada demirli gemisini bölgeden çekmeyen Filipinler, Çin donanmasının fizikî müdahalesiyle karşılaştı. Çin gemisi Filipin deniz aracına üst üste 3 kez çarptı.

Dünya

31.08.2024, 16:26

Güney Çin Denizi'nde 'Sabina Sığı' adlı bölge iki ülkeyi bir kez daha savaşın eşiğine getirdi. Çin ile Filipinler arasında ihtilafın yaşandığı bölgede Manila yönetimi BRP Teresa Magbanua adlı gemiyi sürekli olarak bulunduruyor. Bu gemiye helikopterle zaman zaman ikmaller yapılıyor. 

Pekin ise Sabina Sığı'nın Çin'e ait bir deniz alanı olduğunu iddia ederek Filipinler'i gemisini oradan çekmeye çağırıyor. Filipin Deniz Kuvvetleri'ne ait gemi Çin donanması tarafından sıklıkla taciz ediliyor. Bu girişimlerin sonuncusu ve en şiddetli olanı 31 Ağustos'ta gerçekleşti. 

Çin sahil güvenlik gemisi, Filipinler'e ait BRP Teresa Magbanua'ya ardı ardına 3 kez bilinçli olarak çarptı. Filipin gemisini ittirerek bölgeden uzaklaştırmaya çalışan Çinliler, devlet medyasında sözkonusu krizden Filipinler'i sorumlu tuttu. 

Pekin resmî yayın organı Global Times, gemiye kasıtlı olarak çarpan gücün Çin değil Filipinler olduğunu ileri sürdü.

Çin Sahil Güvenlik Kurumu Sözcüsü Liu Dejun, saat 12:06'da Filipin gemisinin Çin gemisi 5205'e tehlikeli biçimde kasıtlı olarak çarptığını savundu. 

Filipinler'i bir kez daha gerçeklerle yüzleşmeye, yanılsamaları terk etmeye ve yasadışı gemilerini bölgeden geri çekmeye çağıran Çin, bunun tek doğru yol olduğunu ifade etti. 

Gerilimin daha da tırmanması halinde ortaya çıkacak sonuçtan Filipinler'in sorumlu olacağını kaydeden Global Times, deniz haklarını koruma konusunda Pekin'in gereken bütün tedbirlere başvuracağını öne sürdü. 

ABD kesenin ağzını açtı! Ermenistan'a hibe yardımı iki kattan fazla arttırıldı ABD kesenin ağzını açtı! Ermenistan'a hibe yardımı iki kattan fazla... Haberi Görüntüle

DENİZDEKİ SÜRTÜŞME TIRMANIYOR 

Filipinlerin 'Buhanginan', Çinlilerin 'Şienbin' adını verdiği Sabina Sığı'nda Pekin egemenlik iddiasında bulunuyor. Spratly Adaları'nın güneyindeki bölgede taraflar arasında sık sık sürtüşme yaşanıyor. 

Güney Çin Denizi'ndeki Sabina Sığlığı

ABD'nin Çin'e karşı vekil güç olarak kullanmayı hedeflediği Filipinler, askerî modernizasyon için önümüzdeki 10 yıl içinde Washington'un desteğiyle 35 milyar dolar harcayacağını duyurmuştu. 

Washington-Manila hattında sıkılaşan ilişkiler sonrası Filipinler, sahil güvenlik gemisi BRP Teresa Magbanua'yı Sabina Sığı'nda demirleyerek sabitledi.

Çinli yetkililer, uyarılara aldırmayarak Filipinler'in 'bazı ülkelerin' iyiliğini ve desteğini kazanma peşinde olduğunu savunuyor. Filipin gemisi, çarpışma şeklindeki fizikî müdahale haricinde daha önce tazyikli su sıkılması suretiyle Çin gemilerinin hedefi olmuştu. 

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading