Yandex Metrica

Savaş jetinin gizli teknolojisi ifşa oldu: Milyarlarca dolarlık bilgi, 1 dolara Telegram'da satılıyor

Savaş jetinin gizli teknolojisi ifşa oldu: Milyarlarca dolarlık bilgi, 1 dolara Telegram'da satılıyor

F-35'e rakip olarak üretilen Güney Kore yapımı KF-21 çok rollü savaş uçağının gizli teknolojik bilgileri ve yazılımı Telegram üzerinden 1 dolara satışa çıkartıldı. Kore istihbaratını harekete geçiren bu olayın baş şüphelileri Endonezyalı mühendisler. Milyarlarca dolarlık çalışma, rakip ülkelerin ellerinde olabilir.

Dünya

26.06.2024, 17:27

Güney Kore ordusu, Endonezyalı mühendisler tarafından KF-21 savaş uçağıyla ilgili gizli teknolojilerinin çalındığı ve yayımladığı iddiasıyla kırmızı alarma geçti. Ordu, polis ve istihbarat el ele verip soruşturma başlattı ve son derece önem arz eden yeni bir güvenlik ihlali tespit edildi.

Kore istihbaratı, Kore Havacılık ve Uzay Sanayii (KAI) tarafından üretilen KF-21 savaş uçağı ve KUH-1 Surion helikopterinin gizli teknolojik sırlarının Telegram üzerinden satışa çıkartıldığını tespit etti. Yetkililer, gizli belgelerin satışa çıkartıldığı Telegram kanalı hakkında çok kapsamlı bir soruşturma başlattı.

Güney Kore donanması için oldukça büyük öneme sahip KF-21 çok rollü savaş uçağının gizli bilgilerinin Telegram üzerinde satışa çıkartılmasında, içeriden bilgi sızdırılmasında Endonezyalı mühendislerin rolü büyük. Söz konusu Telegram hesabının sahibi ise Şubat ayında Kore'nin askeri ve savunma araştırma kurumlarında içeriden işbirlikçileri olduğunu iddia etmiş ve Surion helikopterinin bileşenlerine ait olduğuna inanılan fotoğraflar yayınlamıştı. 

KAI KF-21 Boramae: İkinci Kore yapımı savaş uçağı

Yunanistan silahlanıyor! 20 adet F-35 alımı komisyondan geçti Yunanistan silahlanıyor! 20 adet F-35 alımı komisyondan geçti Haberi Görüntüle

ORDU KIRMIZI ALARMA GEÇTİ

Kanalda ayrıca Güney Kore ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki Freedom Shield ortak askeri tatbikatlarıyla ilgili bilgilerin de bulunduğu iddia ediliyor. Yetkililer şu anda Telegram kanalının arkasındaki operatörü tespit etmeye ve belgelerin gerçek askeri sırlar olup olmadığını doğrulamaya odaklanmış durumda. Doğrulandığı takdirde yetkililer resmi bir polis soruşturması başlatacak. 

Savunma Teknolojisi Güvenlik Yasası uyarınca, savunma sanayi teknolojisini yasadışı yollardan edinme, kullanma ya da ifşa etme cezaları 10 yıla kadar hapis ya da 1 milyar won'a (720.000 dolar) kadar para cezasını içerebiliyor. 

Yaşanan bu son olay, KF-21 savaş uçağıyla ilgili hayati verileri kaçırmaya çalışırken yakalanan Endonezyalı mühendislerin karıştığı daha önceki olayın ardından Güney Kore'nin savunma teknolojisinin korunmasına ilişkin süregelen endişelerin altını çiziyor. 

Ele geçirilen ve kritik 3D modelleme yazılımı ile diğer gizli materyalleri içeren USB cihazı, hassas askeri teknolojinin yasadışı yollardan elde edilmesine birden fazla kişinin karıştığını ortaya gözler önüne serdi.

360 milyon dolarlık silah satışını onayladı: Altius-600M-V bölgedeki gerilimi yükseltecek 360 milyon dolarlık silah satışını onayladı: Altius-600M-V bölgedeki gerilimi yükseltecek Haberi Görüntüle

KF-21'İN GİZLİ TEKNOLOJİK BİLGİLERİNİ İÇEREN USB YAKALANDI

Ele geçirilen ve kritik 3D modelleme yazılımı ile diğer gizli materyalleri içeren USB cihazı, hassas askeri teknolojinin yasadışı yollardan elde edilmesine birden fazla kişinin karıştığını ortaya koydu.

Boramae olarak da bilinen KF-21, Güney Kore'nin yaşlanan F-4 ve F-5 jetleri filosunun yerini alacak yerli yapım bir süpersonik savaş uçağı geliştirme konusundaki iddialı çabasının sonucudur. DAPA, 2022 yılındaki ilk uçuşundan bu yana altı KF-21 prototipinden oluşan savaş uçaklarının üzerinde performans testlerini her şeye rağmen gerçekleştirmeye devam ediyor.

2015'ten bu yana Endonezya ile ortaklaşa geliştirilen program, teknoloji hırsızlığı iddiaları ve Cakarta'dan gelen ödeme gecikmeleri de dahil olmak üzere son zamanlarda aksaklıklarla karşılaştı ve ikili ortaklığın geleceği konusunda endişelere yol açtı.

25 Haziran'da Korea Aerospace Industries, Ltd. (KAI), son teknoloji ürünü KF-21 savaş uçağının seri üretimine başlamak üzere Güney Kore Savunma Edinim Programı İdaresi (DAPA) ile 1.96 trilyon wonluk (1.41 milyar dolar) dev bir anlaşma sağladığını duyurdu. 

Sınıra 30 km uzaklıkta ölümcül saldırı: Güdümlü bombalar şehir merkezini vurdu Sınıra 30 km uzaklıkta ölümcül saldırı: Güdümlü bombalar şehir merkezini... Haberi Görüntüle

ENDONEZYA'YA GÜVEN SARSILDI

Bu sözleşme kapsamında Hanwha Aerospace, KF-21'in önemli bileşenlerinden olan yaklaşık 40 adet F414 motorunun yanı sıra Aralık 2027'ye kadar devam edecek bakım ve teknik destek sağlayacak. 

Bu gelişmelere rağmen, DAPA Şefi Seok Jong-gun'un son açıklamaları programın uluslararası işbirliğine gölge düşürdü

Seok, Endonezyalı mühendislerin hassas teknoloji verilerini yasadışı yollardan elde ettiği ve bunun gelecekteki ortak geliştirme çabalarını tehlikeye atabileceği yönündeki iddialara ilişkin endişelerini dile getirdi. Endonezya'nın katılımının, iddia edilen veri ihlaline ilişkin soruşturmanın sonucuna bağlı olabileceğini belirtti.

Endonezya'nın mali kısıtlamalarına karşılık olarak DAPA, Jakarta'nın programa katkısını azaltmayı ve karşılığında teknoloji transferini önemli ölçüde azaltmayı kabul etti. Bu hamle, Güney Kore'nin Endonezya ile ortaklığının yarattığı diplomatik ve mali zorlukların ortasında teknolojik ilerlemelerini korumakta son derece kararlı olduğunu gözler önüne seriyor.

Habere Tepki Ver

3

0

0

0

0

1

0

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading