Savaş zamanı ne yapacağız! Toplu tüfekli değil broşürlü önlem: Kuzey Avrupa'da harp hazırlığı

Savaş zamanı ne yapacağız! Toplu tüfekli değil broşürlü önlem: Kuzey Avrupa'da harp hazırlığı

3. Dünya Savaşı hazırlıklarına devam eden İsveç ve Finlandiya yakın zamanda ulusal çapta dağıtılan broşürlerini ve web sitelerini savaş veya acil durum halinde vatandaşlara yönelik rehberlik ve tavsiyelerle güncelledi.

 

'Kriz veya Savaş Durumunda İsveç'te Yaşayanlar İçin Önemli Bilgiler' başlıklı İsveç broşürü 5 milyon adet basıldı ve birkaç gün önce kapı kapı dağıtılmaya başlandı. 

İkinci Dünya Savaşı sırasında hazırlanan, Soğuk Savaş sırasında revize edilen ve 2018'de Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinin ardından güncellenen bir baskı. Ancak son baskı 2018 baskısından iki kat daha fazla sayfaya sahip ve Sivil Savunmamıza karşılık gelen İsveç departmanı adına kitapçığın yazımına katılan danışman Svante Werger'in de açıkladığı gibi 'temel fark savaş durumunda hazırlıklı olmaya daha fazla odaklanılması ve uyarıların daha sert bir tonda olması'.

HAVA SALDIRISINDAN NASIL KAÇILIR?

İsveççe broşürün içinde çeşitli konularda pratik tavsiyeler yer almaktadır: nasıl sığınak aranacağı veya kaçılacağı, evde stok olarak hangi yiyeceklerin bulundurulacağı veya hava saldırısı durumunda nasıl davranılacağı. Ayrıca özel yardıma ihtiyaç duyan hassas durumdaki kişiler ya da evcil hayvan sahibi kişiler için de bir bölüm bulunmaktadır. Ön sayfada, içindekiler bölümünden sonra şöyle yazıyor: 'İsveç saldırıya uğrarsa asla teslim olmayacağız. Teslim olma ile ilgili tüm bilgiler yanlıştır'.

İsveç Savunma Bakanı Carl-Oskar Bohlin, “2018'de son broşürün yayınlanmasından bu yana güvenlik durumunun kötüleştiğini” ve tarihin tam da bu anında ortaya çıkan dış koşulların ailelere verilen bilgilerin güncellenmesini gerektirdiğini söyledi: “Yeni broşür, bireyin genel savunma içindeki rolünü netleştirmek için önemli bir araçtır.”

Finlandiya da krize hazırlık konusunda vatandaşlara yönelik bir broşürün güncellenmiş bir versiyonunu internet üzerinden yayınladı; Danimarka ve Norveç de bu yılın başlarında aynı şeyi yaptı. Norveç broşüründeki ana değişikliklerden biri, vatandaşların üç gün değil bir hafta boyunca özerk olmaları gerektiğidir.

UKRAYNA'DAN SONRA SIRA KİMDE?

Tüm bu yeni rehberlerde Finlandiya ve Norveç'le sınır komşusu olan Rusya'dan doğrudan bahsedilmese de, New York Times'a konuşan bazı İsveçli ve Finlandiyalı yetkililer Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin kararlarında önemli bir rol oynadığını söyledi.

Norveç Sivil Savunma'dan Tore Kamfjord, “2018'den bu yana dünya önemli ölçüde değiştiği için” Norveç'in tavsiyelerini güncellediğini söyledi. Finlandiya İçişleri Bakanlığı Başkanı Eriikka Koistinen'e göre ise değişen sadece Ukrayna'daki savaş değil, aynı zamanda bu hafta Baltık Denizi'nden geçen iki denizaltı telekomünikasyon kablosuna yapılan sabotaj, Ortadoğu'da devam eden çatışma ve Rusya'nın Kuzey Kore ile artan ilişkisi.