Yandex Metrica

Sitede Ara

Savaşmaya hazır! TR-3 paketine sahip ilk F-35 piyasaya sürülecek

Savaşmaya hazır! TR-3 paketine sahip ilk F-35 piyasaya sürülecek

Lockheed Martin, 2024 yılı sonuna kadar TR-3 yükseltmesinin ara versiyonuyla 75 ila 110 F-35 Lightning II uçağı teslim etmeyi planlıyor. Yine de, tam "savaşmaya hazır" TR-3 paketi henüz hazır değil. Kaynaklar TR-3 paketine sahip ilk F-35'in 2025 baharında piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Dünya

06.09.2024, 15:53

Yükseltme sürecindeki herhangi bir gecikme Lockheed Martin'e pahalıya patlayabilir.  Gecikmeler teknoloji geliştirme ve entegrasyondan kaynaklanıyorsa, Pentagon her geciken uçak için 5 milyon dolar kesinti uyguluyor. Bu ceza Lockheed uçağı müşteriye teslim ettiğinde kaldırılır.

Daha önce, depolama tesislerinde modifikasyon bekleyen F-35 savaş uçaklarının birikmesine neden olan TR-3 yükseltmesindeki gecikme gündemi oldukça meşgul etmişti. Bir uzlaşma olarak geçici bir paketin onaylanmasının ardından Lockheed, depolanan F-35 sayısını yavaş yavaş azaltmaya başladı. Şirket, her ay bu uçaklardan 20 tanesini depolardan çıkarmayı hedefliyor. 

F-35'in TR-3 [Teknoloji Yenileme 3] yükseltmesi, uçağın bilgi işlem ve sensör sistemlerinin kapsamlı bir şekilde elden geçirilmesidir. Bu yükseltme, savaş uçağının işlem gücünü, belleğini ve genel performansını önemli ölçüde artıracaktır. TR3'ün kalbinde, F-35'in gelecekteki muharebe ortamlarında rekabetçi kalmasını sağlayan son teknoloji donanım ve yazılım entegrasyonu yer almaktadır.

Bu yükseltme, uçağın sensörlerinden daha fazla veri işlemesine, gelişmiş silah sistemlerini kullanmasına ve yeni nesil yazılımları entegre etmesine olanak tanıyarak modern savaşta öldürücülüğünü ve uyarlanabilirliğini artırır. Lockheed Martin, TR-3'ün Block 4 yükseltmesini destekleyeceğini ve F-35'e ek füze sistemleri ve geliştirilmiş radar işlevselliği gibi yeni yetenekler getireceğini vurgular. 

Kuzey Kore'den Güney Kore'ye: Çöp balonu yağmuru başladı Kuzey Kore'den Güney Kore'ye: Çöp balonu yağmuru başladı Haberi Görüntüle

F-35'İN SANCILI GELİŞİM SÜRECİ

TR-3 yükseltmesini geliştirmek ve entegre etmek beklenenden daha zordu. Lockheed Martin, yeni entegre çekirdek işlemci, panoramik kokpit ekranı ve bellek ünitesi dahil olmak üzere yeni donanım ve yazılımın karmaşıklığı nedeniyle zorluklarla karşılaştı. TR-3, öncülünden önemli ölçüde daha fazla bilgi işlem gücünü desteklemek için üretildi ve bu yeni bileşenleri sistem kararlılığını korurken entegre etmek hassas mühendislik gerektiriyor.

Lockheed sözcüsü zorlukları kabul ederek, "Gelişmiş teknolojileri mevcut F-35 sistemleriyle entegre etmek, geliştirme takvimini uzatan bir karmaşıklık gerektiriyordu." dedi. Bu zorluklar, üretim ve testlerde gecikmelere yol açtı. 

TR-3 yükseltme süreci uçağın katı performans ve güvenlik standartları nedeniyle daha da karmaşık hale geldi. Pentagon, F-35'in konuşlandırılmadan önce her operasyonel gereksinimi karşıladığından emin olmanın gerekliliğini vurguladı. Bir Pentagon yetkilisi, "F-35'in güvenilirliği ve öldürücülüğünden ödün veremeyiz, TR-3 uçağın geleceği için hayati önem taşıyor, ancak sahada olası sorunları önlemek için geliştirilmesi titizlikle yürütülmeli." ifadelerini kullandı.

Yazılım entegrasyon sorunları ve donanım uyumluluk sorunları F-35 teslimatlarını neredeyse bir yıl erteledi. Bu gecikme, ön cephe görevleri için bu uçaklara büyük ölçüde güvenen hem ABD hem de müttefik kuvvetler için büyük sonuçlar doğuruyor. 

Türkiye, Esad'ın normalleşme şartını kabul edecek mi? Lavrov'dan dikkat çeken sözler Türkiye, Esad'ın normalleşme şartını kabul edecek mi? Lavrov'dan dikkat çeken... Haberi Görüntüle

4 YIL GECİKME YAŞANMIŞTI

TR-3 entegrasyonundaki gecikme, şu anda ulusal savunma yetenekleri üzerindeki etkisine ilişkin endişelerini dile getiren ABD yasa koyucuları tarafından fark edilmeden kalmadı. ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi üyesi, "F-35 hava üstünlüğümüzü sürdürmek için hayati önem taşıyor. Konumlandırılmasındaki herhangi bir gecikme, bizim ve müttefiklerimizin hazırlığını zayıflatır." dedi.

Gecikmeyle birlikte, TR-3 yükseltmesine sahip ilk muharebeye hazır F-35'in artık 2025 baharında olması bekleniyor. Bu sorunlara rağmen Lockheed Martin, programın geleceği konusunda iyimserliğini sürdürüyor. Testler tamamlandıktan sonra TR-3 donanımlı F-35'lerin teslimatını hızlandırmak için Savunma Bakanlığı ile yakın bir şekilde çalışıyorlar. Yükseltilmiş jetlerin gelecekteki muharebe senaryolarında oyun değiştirici olması bekleniyor.

Lockheed Martin uçak yükseltmelerinde bir dizi aksilik yaşadı ve F-35 için TR-3 gecikmesi bunların en dikkat çekenlerinden biri. Bu, havacılık devinin hayati sistemleri zamanında teslim etmekte zorlandığı ilk örnek değil. 

Lockheed Martin'in bir diğer son teknoloji beşinci nesil gizli savaş uçağı olan F-22 Raptor'ı ele alalım. Diğer uçaklarla iletişimi ve koordinasyonu artırmayı amaçlayan Increment 3.2B yazılım yükseltmesi de projenin zaman çizelgesini etkileyen önemli gecikmelerle karşı karşıya kaldı. 

Başlangıçta 2013'te teslim edilmesi planlanan Increment 3.2B yükseltmesi, gelişmiş radar yetenekleri, gelişmiş elektronik harp sistemleri ve yeni hassas silahlar için destek getirdi. Ancak, yazılım entegrasyonundaki sorunlar nedeniyle, tam uygulama yaklaşık dört yıl ertelendi ve sonunda 2017'de tamamlandı.

Bu zorluklar, yeni dijital sistemlerin mevcut bir gövdeye entegre edilmesinin karmaşıklığından kaynaklandı. Bu, F-35'in TR-3 yükseltmesinde karşılaşılan engelleri hatırlatıyor. O zamanlar, askeri liderler, yükseltmeyi F-22'nin hava-hava muharebesindeki üstünlüğünü korumak için çok önemli olarak görerek hayal kırıklıklarını dile getirdiler. 

F-22 için gecikmeler önemli olsa da, nihayetinde çözüldü ve uçağın ABD Hava Kuvvetleri cephaneliğinin hayati bir bileşeni olarak kalmasına izin verildi. F-35'in TR-3 gecikmesi de benzer eleştirilerle karşı karşıya kaldı, ancak Lockheed Martin bu tür engelleri yönetmede oldukça deneyimli. Bir savunma analisti , "Bu programların geçmişi, gecikmelerin idealden daha az olsa da, uçağın gelecekteki muharebe ihtiyaçlarını karşılayabilmesini sağlamak için bazen gerekli olduğunu gösteriyor" dedi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

2

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading