Yandex Metrica

Savaşta bir ilk daha: Kamikaze hava savunma sistemi, Lancet'i, Zala'yı, Orlan'ı vuruyor

Savaşta bir ilk daha: Kamikaze hava savunma sistemi, Lancet'i, Zala'yı, Orlan'ı vuruyor

Rus İHA'larını bir süredir hafif eğitim uçağından makineli tüfek atışıyla bertaraf etmeye çalışan Ukraynalılar, usta dron operatörleri sayesinde sıradışı bir fikir daha geliştirdi. Ukrayna mevzilerine yaklaşan Rus İHA'ları artık kamikaze dronla takip edilip patlatılıyor. 

Dünya

07.09.2024, 12:51

Kısıtlı imkanlar silahlı güçleri yaratıcı fikir bulmaya zorluyor. Rus ordusuna ait füze, İHA ve dronların yoğun saldırısı altındaki Ukrayna, savaş tarihinde ilk kez görülen eylemlere imza atıyor. 

Ukraynalılar kamikaze dronları hava savunma sistemi olarak kullanmaya başladı.

Cephe hattı ve gerisinde uçmakta olan Rus hava araçlarına karşı çok sayıda dronla gökyüzünde devriye atan Ukrayna, uçmakta olduğu tespit edilen Rus İHA ve dronlarına karşı patlayıcı yüklü dron kullanıyor. 

Son birkaç gündür yayınlanan görüntüler, Ukrayna semalarında Rusya'ya ait Lancet, Orlan, Supercam ve Zala mini İHA'larının kamikaze dronla tahrip edildiğini gözler önüne serdi. 

Bu küçük hava araçlarına karşı milyon dolarlık savunma füzelerini kullanmak çok pahalı bir çözüm olacağı için Ukraynalılar cephe hattının ucuz ve etkin silahı dronlar başvurdu. 

Çok sayıda kamikaze İHA'yı Ukrayna dronlarının operasyonları nedeniyle kaybeden Rus ordusu, havada kolayca fark edilmeyi önlemek için insansız hava araçlarını boyamaya başladı. Ancak kamuflaj denemesi de Rus İHA'larını korumaya yetmiyor. 

Bu araçların uçtuğunu havada gördükten sonra Rus İHA'sını aynı irtifada karşılayan Ukrayna dronları, İHA'yı takip edip ona biraz daha yüksek irtifadan yaklaşarak kendini patlatıp düşman aracını düşürüyor. 

Türkiye'nin tepkisi sonuç verdi: ABD, terör örgütü PKK/YPG'nin Suriye'de yapmayı planladığı sözde seçime karşı çıktı Türkiye'nin tepkisi sonuç verdi: ABD, terör örgütü PKK/YPG'nin Suriye'de yapmayı... Haberi Görüntüle

PERVANELİ UÇAKTAN TÜFEK ATIŞI

Ukraynalılar karada bulunan uçaksavar özellikli top ve tüfeklerin yanında zaman zaman pervaneli mini eğitim uçaklarıyla da devriye atarak gökyüzündeki Rus İHA'larını makineli tüfekle avlıyor. 

Son birkaç aydır Kiev güçlerinin yayınladığı görüntüler, yerli yapım Aeroprakt A22 tipi 2 kişilik 'ultralight' uçağının hava savunma için devriye görevi yaptığını ortaya koymuştu.

Bu uçakların bazısı, bağışçılar tarafından toplanmış paralarla tanesi 35 bin dolar karşılığında satın alınarak devreye sokuldu. Pilotun yanında oturan nişancı asker, tespit edilen Rus İHA'larını havada makineli tüfek atışıyla düşürmeyi başarıyor. 

Omuzdan atılabilir hava savunma roketlerinin (MANPADS) çok az olduğunu, Patriot füzelerinin ise çok pahalı olduğunu ve ateşledikten sonra saldırıya uğrama riski bulunduğunu söyleyen Ukrayna askerleri, diğer kara tabanlı sistemlerin ise dronlara karşı çok etkili olamadığını ileri sürüyor. Bu nedenle Ukrayna ordusu çareyi sıradışı çözümler geliştirmekte buldu. 

Mini eğitim uçağından makineli tüfek atışı sonrasında kamikaze dronlarla hava devriyesi fikri böylelikle ortaya çıktı. 

Habere Tepki Ver

1

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading