Yandex Metrica

Selanik yönetimi Sultan Abdülhamid'in vagonunu istiyor: Hemen depodan çıkarın

Selanik yönetimi Sultan Abdülhamid'in vagonunu istiyor: Hemen depodan çıkarın

Sultan II. Abdülhamid'in Selanik'e sürgün edilirken kullandığı tren vagonu Yunanlıları birbirine düşürdü. Atina'da bir depoya kaldırılan tarihi vagonun Fransız Kraliçesi tarafından Sultan'a hediye edildiğini söyleyen Selanik Belediye Başkanı Stelios Angeloudis, şehrin bir parçası olan vagonu ilgili bakanlıktan istedi. Ancak sözkonusu taleplere Atina'nın kulak asmadığı belirtiliyor.

Dünya

27.06.2024, 18:31

13 Nisan 1909'daki '31 Mart' tertibi bahane edilerek tahttan indirilen Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid, Selanik'e sürgüne gönderilişinin 113. yılında tren vagonuyla gündemde. Selanik Belediyesi, devrik Osmanlı Padişahı'nın sürgün yeri Alatini Köşkü'ne doğru İstanbul'dan yola çıkarıldığında kullandığı tarihî tren vagonunun peşine düştü. 

Abdülhamid'in tren yolculuğunda o ünlü 'son vagon'u sigara içmek için sık sık ziyaret ettiğini söyleyen Selanik Belediye Başkanı Stelios Angeloudis, sürgün vagonunun Abdülhamid'e dönemin Fransa Kraliçesi tarafından hediye edildiğini belirterek, 'paha biçilmez' değerdeki bu tarihî eserin Atina'dan getirilmesini istedi. 

Sultan Abdülhamid, 1909 yılı nisan ayı sonlarında İstanbul'dan bindirildiği trenle Selanik'e götürüldü.

Yunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bir mektup yazan Angeloudis, geçmişte vagonun sergilenmek üzere Atina'ya götürüldüğünü, sonrasında Rentis Deposu'na kaldırıldığını, Selanik'le ilgili bu tarihi eserin kente yeniden kazandırılması gerektiğini belirtti. 

Dışişleri'nden Suriye'nin kuzeyindeki olaylara ilişkin açıklama: Provokasyon malzemesi yapılması yanlış Dışişleri'nden Suriye'nin kuzeyindeki olaylara ilişkin açıklama: Provokasyon malzemesi yapılması yanlış Haberi Görüntüle

TREMOPOULOS: VAGON GÜNDEN GÜNE ÇÜRÜYOR

Atina yönetiminin sözkonusu talebe kulak asmadığı yönünde eleştiriler gündemdeyken Selanik Belediye Meclis Üyesi Michalis Tremopoulos şunları söylüyor:

"Selanik'in tarihi, tramvayın tarihiyle bağlantılıdır. Şehir bu yolla gelişti. 19. yüzyılın sonları Selanik'in yeniden doğduğu, geliştiği, modernleştiği bir dönemdi. Tramvay hattının yapımı 1892 yılında başladı, 10 kilometrelik kısmı bir yıl içinde tamamlandı. Buna katkı veren en önemli isim karizmatik kişiliğiyle Osman Hamdi Bey'di. 

Selanik Tren İstasyonu, şehrin birçok önemli binsında imzası bulunan büyük mimar Piero Arrigoni tarafından 1893 yılında inşa edilmeye başlandı. 1908'de tramvaylara elektrik verildi. Tramvaylar istasyondaki depoda park edilmişti. Depo binası Kültür Bakanlığı tarafından tarihi eser olarak belirlenmesine rağmen günümüze dek bazı kısımları yıkıldı. Belediye bu alanı kar temizleme tuzu deposu olarak kullanıyor. 

Restore etmeyi önerdiğimiz iki vagondan ilki, 1999 yılında tatil evi olarak kullanılan Retziki'deydi. Sonra oradan Demiryolu Müzesi'ne taşındı. Oradan da eski istasyona ve sonra depoya götürüldü. Atina'daki deponun hava koşulları nedeniyle vagon zarar gördü." 

Selanik Tren İstasyonu binası.jpg

"İkinci vagon ise Theodoros Angelopoulos ve Tasos Psarras'ın filmlerinde kullanılmak üzere verilmişti. Bu vagon dönemin Selanik Belediyesi Mimarlık Şubesi Müdürü Apostolos Papagiannopoulos'un hassasiyeti sayesinde kurtarıldı. Ancak vagon günden güne çürüyor."

Selanik'te tutulan vagonla birlikte Atina'daki vagonun da getirilerek restore edilmesini isteyen Michalis Tremopoulos, şu dönemde bu konuda olumlu bir iklim yaşandığını kaydediyor.

Yunan Skai gazetesi, Abdülhamid'i Selanik'e götüren trenin vagonlarını restore etme konusunda gereken malî kaynağın nereden bulunacağıyla ilgili tartışma yaşandığının altını çiziyor. 

Sultan Abdülhamid, İttihadçılar tarafından darbeyle tahttan indirilerek Selanik'e getirilmiş ve burada Musevi Georgio Alatini'ye ait köşke yerleştirilmişti. 

Abdülhamid'in torunlarından, hanedan üyesi Orhan Osmanoğlu o köşke yaptığı gezide dedesine ait hatıraların izini sürdü. 

Habere Tepki Ver

1

2

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading