Yandex Metrica

Şeytani plan devrede! Gizemli adaya devasa üs kuracaklar! Düşman denizaltıları izleyecekler!

Şeytani plan devrede! Gizemli adaya devasa üs kuracaklar! Düşman denizaltıları izleyecekler!

ABD şeytani planı devreye aldı! Amerika'nın Hint-Pasifik bölgesindeki caydırıcılık kapasitesini artırabilecek ve Çin'in denizaltı faaliyetlerini izleyebilecek bir hamle olarak, Avustralya'nın ücra Cocos Adaları'nda devasa bir üs kurmayı planladığı öğrenildi.

Dünya

08.08.2024, 00:33

Avustralya anakarasının yaklaşık 3.000 kilometre batısında yer alan Cocos Adaları, sadece 600 kişilik bir nüfusa sahip küçük bir bölge olarak dikkat çekiyor. Fakat adanın mütevazı boyutuna rağmen, Çin'in petrol sevkiyatının yarısının geçtiği Hint Okyanusu'ndaki Malakka Boğazı'na yakınlığı, stratejik önemini artırıyor.

ABD ordusunun Cocos Adaları'na olan ilgisi, Pasifik Caydırma Girişimi kapsamında Hint-Pasifik'teki Amerikan askeri varlığını ve altyapısını güçlendirmeye yönelik daha geniş kapsamlı bir çabayı yansıtıyor.

Rafale yerine Su-30SM! Kardeş ülkeden Fransa'ya tarihi çalım: Savaş uçakları filoya dahil oldu Rafale yerine Su-30SM! Kardeş ülkeden Fransa'ya tarihi çalım: Savaş uçakları... Haberi Görüntüle

ÇİN DENİZALTILARI GÖZLEMLENECEK

Reuters'ın haberine göre, Filipinler, Doğu Timor ve Papua Yeni Gine gibi diğer yerlerin yanı sıra Cocos Adaları da potansiyel inşaat projeleri için değerlendiriliyor.

Bu girişimler, Çin'in artan denizaltı faaliyetleri ve tırmanan jeopolitik gerginliklere yanıt olarak ABD'nin askeri yeteneklerini ve bölgesel nüfuzunu güçlendirmeyi amaçlıyor.

ABD Donanması'nın bölgedeki üs altyapısı için yakın zamanda yayınladığı ihalede, Cocos Adaları olası bir yer olarak listeleniyor.

Ancak ABD Deniz Kuvvetleri'nin Pasifik Filosu mühendislik kolu NAVFAC Pacific, bu projelerin ABD Deniz Piyadeleri'nin Darwin merkezli rotasyon gücüne destek içerebileceğini veya içermeyebileceğini belirtti.

Geçtiğimiz yıl Batı Avustralya Üniversitesi'nden savunma uzmanı Troy Lee Brown,  coğrafi konumlanmanın stratejik önemine dikkat çekmişti.

Troy Lee Brown, "Cocos, Boğazlar'a ne kadar yakın stratejik bir konumda olduğu için muhteşem olacak. Malakka, Sunda ve Lombok Boğazları var. Bu Boğazları izlerken, özellikle Çin denizaltılarını ama her türlü gemiyi, zanaatı ve denizaltıyı görebilirsiniz. Eğer onları bulursanız, onları daha sığ, daha dar geçiş alanlarından alacağınız yer orasıdır." ifadelerini kullandı.

Avustralya ayrıca Cocos Adaları'ndaki askeri altyapısını da ilerletiyor ve bu yıl adanın havaalanını genişletmeyi planlıyor. Bu yükseltme, denizaltı avlama yetenekleriyle bilinen P-8A Poseidon da dahil olmak üzere daha ağır uçakların barındırılmasını sağlayacak.

Bu gelişmelere rağmen Avustralya Savunma Kuvvetleri, adada şu anda herhangi bir ABD yatırımı bulunmadığını açıkladı.

Macron'dan gözaltına alınan Pavel Durov iddiası: 'Siyasi bir karar değil' Macron'dan gözaltına alınan Pavel Durov iddiası: 'Siyasi bir karar değil' Haberi Görüntüle

BOMBARDIMAN UÇAKLARI KONUŞLANDIRILACAK

ABD, Avustralya'daki uçak varlığını artırmak için önemli bir anlaşmaya varıyor; özellikle bombardıman uçaklarının konuşlandırılmasına odaklanılıyor.

Bu gelişme, 6 Ağustos'ta düzenlenen ABD-Avustralya Bakanlar Görüşmeleri'nin ardından geldi. Görüşmelerde iki ülke bir dizi savunma ve stratejik girişimi ele almıştı.

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong ve Savunma Bakanı Richard Marles, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin ile yıllık görüşmeleri için ABD'ye gitti.

Austin, gazetecilere yaptığı açıklamada, iki ülkenin "kuvvet duruşu işbirliğini derinleştirmeye devam etme" konusunda anlaştıklarını söyledi.

İşbirliği  kapsamında  Avustralya'daki ABD güçlerinin rotasyonları genişletilecek ve Kuzey Avustralya üslerinden faaliyet gösteren deniz devriye ve keşif uçaklarının sıklığında önemli bir artış sağlanacak.

Ek olarak, ABD bombardıman uçaklarının bölgeye daha sık konuşlandırılması gerçekleşecek. Bu hareketin, ABD ve Avustralya arasındaki daha derin bir stratejik iş birliğini yansıtarak ortak eğitim çabalarını ve bölgesel tatbikatları desteklemesi bekleniyor.

Bilim adamlarından büyük keşif! Dünyanın yarısı büyüklüğüne dev göl keşfedildi! Bilim adamlarından büyük keşif! Dünyanın yarısı büyüklüğüne dev göl keşfedildi! Haberi Görüntüle

AVUSTRALYA DİREKT HEDEF HALİNE GELECEK

Bu eylemin Pekin ile gerginliği tırmandırıp Avustralya'yı daha belirgin bir hedef haline getirebileceği yönündeki endişelere yanıt olarak Avustralya hükümeti, Amerikan güçlerinin varlığının komşu ülkelerle işbirliğinin artırılması için değerli bir fırsat sunduğunu ileri sürdü.

ABD Hava Kuvvetleri, Avustralya ve diğer Hint-Pasifik ortaklarıyla ortak operasyonlar ve tatbikatlar için düzenli olarak RAAF Tindal ve Darwin gibi Avustralya üslerine bombardıman uçakları ve savaş uçakları konuşlandırıyor.

Ancak, Avustralya'ya son Bombardıman Görev Gücü konuşlandırılmasının üzerinden iki yıl geçti ve bu durum, söz konusu stratejik faaliyetlerde önemli bir boşluk olduğunu gösteriyor.

Bu yılın başlarında, Pentagon'un, Pekin ile artan gerginliğin ortasında Güney Çin Denizi'ndeki güç projeksiyonunu desteklemek için RAAF Tindal da dahil olmak üzere Avustralya üslerinde altyapı yatırımı yaptığı bildirilmişti.

Öte yandan Hindistan merkezli EurAsian Times, daha önce  yaptığı haberde, RAAF Tindal'da yapılacak ABD askeri ihalesine ilişkin belgelerde, altı B-52 bombardıman uçağı ve yakıt ikmal uçağı barındıracak tesisler için teklifler yer aldığını ve bu girişimlerin stratejik amacını vurguladığını bildirmişti  .

Avustralya Savunma Bakanı Richard Marles, ABD'nin artan askeri varlığının stratejik faydalarına dikkat çekti.

Bu genişlemenin, Japonya gibi ortaklarla daha geniş bir yelpazede faaliyet, operasyon ve tatbikat yapılmasına olanak sağlayarak bölgesel iş birliği fırsatlarını artıracağını söyledi. Marles ayrıca ABD ve Japonya ile üçlü tatbikatları genişletme taahhüdünü vurguladı.

Habere Tepki Ver

0

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading