Yandex Metrica

Sitede Ara

SİDA Karadeniz'de savaş uçağı düşürdü! İşte R-73 füzesinin son kurbanı

SİDA Karadeniz'de savaş uçağı düşürdü! İşte R-73 füzesinin son kurbanı

İnsansız deniz aracına hava savunma füzesi entegre ederek yeni bir dönemin kapısını aralayan Ukrayna, Kırım açıklarında Ruslara ait Su-30SM tipi bir savaş uçağını vurdu. 

Dünya

12.09.2024, 15:25

İnsansız deniz araçlarını silahlı hale getiren ve bu platformları son dönemde hava savunma sistemi olarak kullanan Ukrayna, Karadeniz'de Ruslara ait bir uçağı daha vurdu. Ukrayna Askerî İstihbaratı, 12 Eylül şafak vaktinde Su-30SM tipi bir uçağı vurduklarını duyurdu. 

Ukrayna birimleri operasyon ânına ilişkin bir de görüntü paylaştı. Bir dron kamerası tarafından kaydedilen görüntüde, Rus uçağının fark edilmesinin hemen ardından denizde seyir halinde bir araç beliriyor. 

Uçağı düşüren füzenin ateşlenme ânı görüntüde yer almazken, Rus jetinin bir süre sonra vurularak alev alması kayıtlara yansıdı. Olay mahallinin Kırım batısındaki Tarkhankut açıkları olduğu belirtiliyor. 

Ukrayna istihbaratı, uçağın Kırım'daki Saki Hava Üssü'nden havalandığını, düşürülen Su-30SM'nin Rus 43. Deniz Havacılık Alayı'na kayıtlı olduğunu bildirdi. Yaklaşık 50 milyon dolarlık savaş uçağının Karadeniz sularını boylamasıyla birlikte Ruslar bölgeye kurtarma ekipleri gönderdi. 

An-26 uçağı, Mi-8 ve Ka-27 helikopterleri ile bu hava araçlarında görevli personelden oluşan arama-kurtarma birimi, Tarkhankut Burnu'nun 70 kilometre kuzeybatısına düşen uçağın enkazını aradı. 

Çelik Kubbe Atina manşetlerinde! Öve öve bitiremediler: Türkler kuş uçurtmayacak! Çelik Kubbe Atina manşetlerinde! Öve öve bitiremediler: Türkler kuş uçurtmayacak! Haberi Görüntüle

SALDIRININ AYRINTILARI AÇIKLANMADI AMA...

Alman medyası saldırının omuzdan atılabilir MANPADS türü hava savunma sistemiyle yapıldığını iddia etse de olay Karadeniz semalarında gerçekleştiği için bu iddia dayanaktan yoksun görünüyor. 

Yayınlanan görüntüde, uçağın düşmesinden hemen önce su yüzeyinde beliren bir platform dikkat çekiyor. Bu teknenin R-73 füzeleri takılmış bir insansız deniz aracı olduğuna kesin gözüyle bakılıyor. 

Ukrayna birlikleri hem Azak Denizi'nde hem de Kırım'ın Karadeniz kıyılarında SİDA'ya entegre hava savunma füzesini kullanarak geçmişte çok sayıda Rus uçağını düşürmüştü. 

Ukrayna İDA'sı üzerinde R-73 hava-hava füzesi böyle görüntülendi.

Sovyetler döneminde tasarlanmış R-73 hava-hava füzesi, Ukraynalılar tarafından deniz aracından ateşlenecek şekilde modifiye edildi. 

Füzenin menzil kapasitesi Rus uçakları için son derece büyük bir tehdit unsuru. Isı güdümlü arayıcıyı başlığa sahip R-73, ateşlendikten sonra 30 kilometre menzildeki hava hedeflerini 20 kilometre irtifaya kadar yakalayabiliyor. 

Saatte 2 Mach'ın üzerinde süratiyle (2 bin 500 km/s) R-73, 60G'yi bulan manevra yeteneği ile birlikte 'süper çevik hava savunma mühimmatı' olarak tanımlanıyor.

Hava savunma füzesini SeaBaby tipi deniz dronuna entegre eden Ukraynalılar modern savaşta yeni bir perdeyi daha aralamıştı. 

Rusya'ya ait Su-30SM tipi savaş uçakları

Habere Tepki Ver

0

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading