Yandex Metrica

Sınırsız petrol rezervi: Güneş açtıkça oluk oluk petrol akacak: Hem de bedava olacak!

Sınırsız petrol rezervi: Güneş açtıkça oluk oluk petrol akacak: Hem de bedava olacak!

Almanya çığır açacak bir sistemi dünyaya duyurdu. Almanya’nın Jülich kentinde, Synhelion adındaki bir şirket, dünyada ilk kez güneş enerjisi ile sentetik ham petrol üretecek bir tesis kurdu.

Dünya

24.06.2024, 16:15

Dünya güneş enerjisi ile ham petrol üretimine başlıyor. İlk adım Almanya'dan geldi. Almanya’nın Jülich kentinde kurulan tesis güneş enerjisi kullanarak gazyağı, dizel ve benzin gibi sıvı yakıtlar üretiyor. Jülich’teki tesis, yüzlerce hareketli ayna sayesinde güneş enerjisinden yararlanarak 1500 dereceye kadar çıkan sıcaklıklara ulaşıyor.

1500 dereceye ulaşan ısı, su buharı üretmek yerine, sıvı yakıt üretiminde kullanılıyor. Bu süreç, karbon emisyonlarını önemli ölçüde azaltarak, uçuşların ve deniz taşımacılığının daha çevre dostu olmasını sağlayacak.

Öte yandan Avrupa Birliği 2025’ten itibaren havayollarının uçuşlarında yüzde 2 oranında yeşil kerosin (gazyağı) kullanmalarını zorunlu kılacak. Bu oran, 2030’da yüzde 6’ya ve 2035’te yüzde 20’ye çıkacak. Ancak, mevcut sürdürülebilir havacılık yakıtlarının (SAF) üretim kapasitesi, bu talepleri karşılamakta yetersiz kalabilir. Synhelion’un güneş enerjisi ile gazyağı üreten tesisi, bu açığı kapatmada büyük bir rol oynayabilir

Çağrılar peş peşe geldi! Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinden savaş uyarısı: 'Lübnan'ı derhal terk edin' Çağrılar peş peşe geldi! Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinden savaş... Haberi Görüntüle

1000 TON YAKIT ÜRETİLECEK

Almanya'da tesiste güneş ısısını toplamak için özel olarak tasarlanmış aynalar kullanılıyor. Söz konusu aynalar, güneş ışığını yüksek hassasiyetle bir noktaya odaklayarak, reaktörde kullanılan sıcak buharı üretiyor. Üretilen bu buhar biyogaz ile karıştırılarak, sentetik ham petrol ve gazyağı gibi diğer yakıtların üretiminde kullanılıyor.

Ayrıca endüstriyel kullanıma hazır olan Synhelion, 2025 yılında İspanya’da yılda yaklaşık 1.000 ton yakıt üretecek ilk ticari tesisi kurmayı planlıyor. Synhelion, on yıl içinde yıllık yaklaşık bir milyon ton güneş enerjisi üretim hacmine ulaşmayı hedefliyor.

Habere Tepki Ver

6

2

5

0

0

0

0

1

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading