Yandex Metrica

SMO'ya bağlı Müşterek Kuvvet Komutanlığı'ndan Kayseri'de yaşanan olaylara ilişkin açıklama: 'Eylemlerin arkasında fitneciler var'

SMO'ya bağlı Müşterek Kuvvet Komutanlığı'ndan Kayseri'de yaşanan olaylara ilişkin açıklama: 'Eylemlerin arkasında fitneciler var'

SMO'ya bağlı Müşterek Kuvvet Komutanlığı'ndan Kayseri'de yaşanan olaylara ilişkin  bir açıklama yapıldı. Açıklamada eylemlerin arkasında fitne çıkarmaya çalışanların olduğu belirtilirken bu olayların amacının Türkiye'de yaşayan milyonlarca Suriyeliye zarar veren nefret söylemini yaymak olduğu vurgulandı. 

Dünya

02.07.2024, 07:42

SMO'ya bağlı Müşterek Kuvvet Komutanlığı'ndan Kayseri'de yaşanan olaylara ilişkin  bir açıklama yapıldı. Açıklamada eylemlerin arkasında fitne çıkarmaya çalışanların olduğu belirtilirken bu olayların amacının Türkiye'de yaşayan milyonlarca Suriyeliye zarar veren nefret söylemini yaymak olduğu vurgulandı. 

Kayseri'de Suriye uyruklu bir kişi yine Suriye uyruklu çocuğa cinsel tacizde bulunduğu gerekçesiyle olaylar çıkmıştı. Gözaltına alınan Suriyeli şüpheli ise emniyetteki işlemlerinin ardından tutuklanmıştı. 

Konuya ilişkin açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya şunları kaydetmişti: "Konuyla ilgili derhal soruşturma başlatılmıştır. Ancak daha sonra vatandaşlarımız bu bölgede toplanmış, insani değerlerimize yakışmayan bir tavırla yasa dışı hareket ederek Suriye uyruklu şahıslara ait ev, iş yeri ve araçlara zarar vermiştir. Söz konusu eylemlere güvenlik güçlerimizin müdahalesi esnasında 67 şahıs gözaltına alınmıştır. Toplanan kalabalık saat 02.00'den sonra dağılmıştır.

Türkiye bir hukuk devletidir. Güvenlik güçlerimiz tüm suç ve suçlularla mücadelesini dün olduğu gibi bugün de sürdürmektedir. Yüce Türk adaleti, suçlulara hak ettikleri cezaları vermektedir. Halkımızın kamu düzenini, güvenliğini ve insan haklarını gözetmeden çevreye zarar vermesi kabul edilemez. İnancımızda, medeniyet değerlerimizde, aziz milletimizin sicilinde olmayan yabancı düşmanlığına müsaade edemeyiz."

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da Suriye uyruklu küçük yaştaki çocuk, kardeşleri ve annenin devlet korumasına alındığını bildirmişti. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Mağdur çocuk, kardeşleri ve anne, emniyetteki işlemlerin ardından devlet korumasına alınmıştır. Uzman ekiplerimiz tarafından çocuğa ve ailesine yönelik psikososyal destek süreci başlatılmıştır. Bakanlık olarak dava sürecine müdahil olarak suçlunun en ağır cezayı almasının yakın takipçisi olacağız." denilldi.

Kayseri'de yaşanan tatsız olayların ardından provokatörler harekete geçti ve Türkiye'nin düzenlediği Fırat Kalkanı Harakatı'yla huzur getirdiği bölgelerde karışıklık çıkarmaya çalıştı. Kayseri'deki olayları bahane eden provokatörler, El Bab ve Azez kentlerinde kendilerine emredileni yaparak Türkiye'ye ait çok sayıda tırın bölgeye girişine engel olmaya çalıştı. Türk tırını taşlayan grup, harekat bölgesindeki 2 PTT binasını da yağmaladı. Bununla da kalmayan provokatörler Türk bayrağını da indirdi. Terör yandaşları Türkiye aleyhtarı propaganda yaparak bölge halkını Türkiye'ye karşı kışkırtmaya çalışıyor. Resmi kaynaklara göre Suriye'de yaşanan olayların arkasında terör örgütleri PKK ve DEAŞ var.

Eisenhower pes etti: ABD uçak gemisi Kızıldeniz'den çekiliyor Eisenhower pes etti: ABD uçak gemisi Kızıldeniz'den çekiliyor Haberi Görüntüle

SURİYE GEÇİCİ HÜKÜMETİNDEN AÇIKLAMA

Bu olaylara karşı Suriye Geçici Hükümeti itidal çağrııs yaptı. "Komşu Ülkelerde Suriyeli Sığınmacılara Yönelk Saldırılar ve Nefret Eylemleri Hakkında Açıklama" başlığıyla yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Tarih ve coğrafya, Türkler ve Araplar arasında yüzyıllar boyunca var olan kardeşliğe tanıklık etmektedir. Bölgenin yaşadığı tüm zorluklara ve çilelere rağmen, bu kardeşliğin önümüzdeki yüzyıllar boyunca da devam edeceğine dair inancımız tamdır. Bunu da iki halkın ortak kaderi gerektirmektedir. 

Bu nedenle Suriye Geçici Hükümeti, katil Esad rejimi, müttefikleri ve terör örgütlerinin işlediği suçlardan kaçan Suriyeli mültecilere yönelik tüm aşırı görüşlü eylemleri kınamaktadır. Bu kınama kapsamında Kayseri'de bazı aşırı görüşlü kişiler tarafından bazı Suriyeli mültecilere yönelik aşırı davranışları da içermektedir.

Suriye Geçici Hükümeti, Türkiye'deki ve tüm sığınma ülkelerindeki Suriyelilerin korunmasının gerekliliğini vurgulamakta ve Türkiye İçişleri Bakanlığı'nın saldırganlara karşı aldığı yasal adımları takdir etmektedir.

Ayrıca Suriye Geçici Hükümeti, özgürleştirilmiş bölgelerde yaşayan halkımızı, Türk ve Suriye halkları arasında mevcut ittifakı baltalamayı ve Türk ordusu ile Suriye Milli Ordusu'nun fedakarlıkları ile inşa edilen mal ve kurumlara saldırmayı amaçlayan kışkırtıcı çağrılara uymamaya çağırmaktadır.

Suriye Geçici Hükümeti, bu olayların devrim düşmanları tarafından Türk-Suriye ilişkilerine zarar vermek ve Suriye topraklarını terörizmden kurtarmada Suriye halkıyla birlikte çalışan Türk kardeşleri hedef almak için kullanılma tehlikesinin altını çizmektedir.

Suriyelilerin seslerini ve duygularını barışçıl bir şekilde Türk kardeşlerimize iletmeye son derece önem verdiğimizi vurguluyor, özgürleştirilmiş bölgelerde güvenliğin bozulmaması için halkımızı itidallı davranmaya ve devrimimizin müktesebatına sahip çıkmaya davet ediyoruz."

Bolivya'daki darbenin arkasında kim var? Luis Arce, Putin ile BRICS üyeliğini konuşmuştu Bolivya'daki darbenin arkasında kim var? Luis Arce, Putin ile BRICS... Haberi Görüntüle

MÜŞTEREK KUVVETLER KOMUTANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Bir açıklama da SMO'ya bağlı Müşterek Kuvvetler Komutanlığı'ndna yapıldı. Yapılan açıklamada eylemlerin arkasında fitne çıkarmaya çalışanların olduğu belirtilirken bu olayların amacının Türkiye'de yaşayan milyonlarca Suriyeliye zarar veren nefret söylemini yaymak olduğu vurgulandı. Açıklamada şunlar denildi:

"Müşterek Kuvvet öncülüğünde dün Türk Devleti Kayseri'de yaşanan talihsiz olaylar sonucunda halkın öfkesine tanık olan, kurtarılan bölgelerde yaşanan olayları sabahtan beri takip ediyoruz. Suriyelilere ve onların mallarına saldıran sabotajcıların hesap vermesi konusunda kurumların ilgisinin olduğu konusunda bize güvence veren Türk tarafıyla temas halindeyiz. Bunu, bu eylemleri kınayan, faillerden hesap sorulduğunu ve gerekli önlemlerin alındığını vurgulayan Türkiye Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanının açıklamalarından da gördük.

Suriye halkına onların yanında olduğumuzu ve haklarını savunduğumuzun güvencesini veriyoruz. İfade ve gösteri özgürlüğünü destekliyoruz ama bugün bazı yerlerdeki devrimci kurumlara yönelik saldırılar kesinlikle kabul edilemez. Çünkü bu eylemlerin arkasında kesinlikle fitne çıkarmaya çalışan, partileri destekleyen kişiler var. Türkiye'deki Suriyelileri aleyjine kışkırtmak, bu olayları istismar etmek, Türkiye'de yaşayan milyonlarca Suriyeliye zarar veren nefret söylemini yaymak.

Bu nedenle özgürleştirilmiş tüm bölgelerdeki halkımızı Suriyelilere ait kurumlarımızı sabote etmeye çalışan fitnecilerin tuzağına düşmekten kaçınmaya çağırıyoruz. Sizi ve kurumlarınızı bazı koşulların bazı kişiler tarafından istismar edilmesinden korumak için yanınızdayız."

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading