Yandex Metrica

Somali-Etiyopya gerilimin sonlandırılması için çabalar sürüyor: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali ile görüştü

Somali-Etiyopya gerilimin sonlandırılması için çabalar sürüyor: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede ikili ilişkiler, bölgesel ve küresel meselelerle Etiyopya-Somali gerilimi ele alındı.

Dünya

10.08.2024, 22:44

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın diplomasi trafiği devam ediyor. Erdoğan, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali ile bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmeye dair ayrıntılar Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından duyuruldu. 

İletişim Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada Erdoğan ile Ahmed Ali arasında yapılan görüşmede iki ülke ilişkileri, bölgesel ve küresel meselelerle Etiyopya ile Somali arasındaki gerilim ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyoyla Başbakanı Abiy Ahmed Ali'ye Somali ile Etiyopya arasındaki gerilimin sonlandırılması için Türkiye'nin gayretlerini sürdürdüğünü, Etiyopya'dan Somali'nin birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik endişelerini giderecek adımlar gelmesinin süreci kolaylaştıracağını söyledi.

Görüşmede İsrail'in Gazze'te sürdürdüğü soykırım da ele alınırken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya'nın Filistin davasına insanlık vicdanından yana duruş sergileyerek destek vermesinin uluslararası toplumun kalıcı barış için çabalarına katkı sağlayacağını belirtti.

40 bin yıllık tehlike: Eriyen buzullarda binlerce yeni virüs bulundu! Tüm dünya şokta 40 bin yıllık tehlike: Eriyen buzullarda binlerce yeni virüs bulundu!... Haberi Görüntüle

ETİYOPYA-SOMALİ GERİLİMİNDE TÜRKİYE'NİN ROLÜ

Etiyopya Başbakanı Ahmed Abiy'in bu açıklamalarının iki ülke dışişleri bakanının Türkiye'deki görüşmelerinden sonra yapılması dikkat çekti. Etiyopya ve Somali Dışişleri Bakanları 1 Temmuz'da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ev sahipliğinde Ankara'da bir araya gelmişti. İki taraf Türkiye'nin kolaylaştırıcılığında, kabul edilebilir çerçevede ele almaya yönelik perspektifler geliştirmeye ve ikinci tur görüşme için 2 Eylül 2024'te Ankara'da tekrar buluşmaya karar vermişti.

Bundan birkaç gün sonra Etiyopya Meclisi'nde konuşma yapan Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali, Somali'ye diyalog mesajları vererek kendilerinin komşu merkezli ve dostane bir dış politika izlediğini, ülkelerinde yaşayan Somalililer bulunduğunu ve bunun için fedakarlıkta bulunduklarını ifade etmişti. 

Denize erişimleri olmadığını hatırlatan Abiy Ahmed Ali, denize erişim konusunun Etiyopya için ulusal çıkar meselesi olduğunu belirterek Eritre, Cibuti, Kenya, Sudan ve Somali halkına seslenmiş ve "Onlar bizim kardeşimizdir ve onların kötülüğünü istemiyoruz. Barış içinde yaşamak istiyoruz. Etiyopya bir yıkım gücü değil, tüm bu ülkeler için ihtiyaç anında yanlarında olacak bir ağabey ve kalkan gibidir." şeklinde konuşmuştu.

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading