Yandex Metrica

Sitede Ara

Sonuçları ağır olur: Türkiye Bafel Talabani'ye yönelik baskıyı artırıyor: PKK ile iş birliğini kes

Sonuçları ağır olur: Türkiye Bafel Talabani'ye yönelik baskıyı artırıyor: PKK ile iş birliğini kes

Güvenlik kaynakları KYB'li Bafel Talabani'yi rotasını değiştirmemesi halinde 'operasyonel sonuçlar' konusunda uyardı. Türkiye PKK ile iş birliği yapan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Başkanı Bafel Talabani'ye yönelik baskıyı artırma kararı aldı.

Dünya

23.07.2024, 12:00

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) ikinci büyük partisi olan Talabani'nin KYB'si ile Ankara arasındaki gerginlik, son iki yıldır tırmanıyor ve Türkiye, Talabani'yi Suriye'de PKK bağlantılı gruplarla iş birliği yapmakla suçluyor.

Geçtiğimiz yıl Ankara, KYB'nin kalesi olan Irak'ın kuzeydoğusundaki Süleymaniye'ye uçuşları yasaklamış ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da dahil olmak üzere üst düzey Türk yetkililer, özellikle Talabani'yi hedef alan sert kınamalarda bulunmuştu. 

Son aylarda Türkiye, Kuzey Irak'taki PKK'ya karşı askeri operasyonlarını hızlandırdı ve daha önce Kürt silahlı grubunun kalesi olan Metina bölgesine yaklaştı. Bu ilerleme, Türk askeri operasyonlarına yönelik eleştirilerini yumuşatan KRG ve Bağdat ile iş birliği içinde gerçekleşti.

Son dakika... Kullanışlı aparat devrede: Almanya'daki bıçaklı saldırıyı DEAŞ üstlendi Son dakika... Kullanışlı aparat devrede: Almanya'daki bıçaklı saldırıyı DEAŞ üstlendi Haberi Görüntüle

PKK ORTADAN KALDIRILIYOR

Konuya yakın bir kaynak, yaptığı açıklamada, KYB liderine yönelik kamuoyu baskısına rağmen üst düzey PKK üyelerinin Süleymaniye'de bulunduğunu ve burada eğitim aldığını söyledi.

Erdoğan bu yılın başlarında PKK'nın şehirde bir hastanesi olduğunu bile iddia etti. Kaynak, "Süleymaniye civarındaki PKK faaliyetlerini yakından izliyoruz ve olası tehditler ortadan kaldırılıyor" dedi.

Mart ayında Türkiye'nin ulusal istihbarat servisi, Süleymaniye yakınlarındaki gençlik kamplarından sorumlu üst düzey PKK üyesi Gülsün Silgir, namıdiğer Sara Hogir Riha'yı "ortadan kaldırdı".

Türk güvenlik kaynakları, Talabani'nin PKK ile bağlarını koparmaması halinde "operasyonel sonuçlar" doğabileceği konusunda uyarıldığını MEE'ye bildirdi.

Ancak bu kaynaklar, sonuçların ne olacağı konusunda ayrıntı vermekten kaçınırken, Ankara'nın geçen yıl Süleymaniye'deki PKK liderlerini hedef alan hava saldırılarını hatırlattı.

Hamaney'den Pezeşkiyan'a ABD uyarısı: 'Düşmana güvenmeyin' Hamaney'den Pezeşkiyan'a ABD uyarısı: 'Düşmana güvenmeyin' Haberi Görüntüle

TALABANİ'YE TÜRKİYE'NİN BASKISI ARTIYOR

PUK unsurlarının doğrudan hedef alınıp alınmayacağı konusunda ise yorum yapılmadı. Türkiye, 2023 yılında askeri İHA operasyonlarıyla çoğunluğu Süleymaniye'de olmak üzere en az 15 üst düzey PKK yetkilisini öldürdü.

IKBY güvenlik kaynakları, isimlerinin açıklanmaması kaydıyla Middle East Eye açıklamalarda bulundu. Kaynak Türkiye'nin Kuzey Irak'taki PKK kalelerine yönelik operasyonlarının KYB üzerinde baskı yarattığını söyledi. KYB'nin rakibi Kürdistan Demokratik Partisi'nin (KDP) hakim olduğu KRG'deki bir güvenlik kaynağı, "Bafel Amerikalılar ve İranlılar aracılığıyla bir çıkış yolu bulamadı. Bu gerçek bir baskıdır" dedi.

Bu ayın başında Talabani'nin Türkiye'nin baskısıyla Irak'tan kaçtığı duyurulmuş ancak IKBY güvenlik kaynakları bu iddiayı yalanlamıştı. Geçtiğimiz hafta Talabani, Türkiye'nin operasyonlarını görüşmek üzere Süleymaniye'de Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Eremi ile bir toplantıya katıldı.

Tiyatro başlıyor! Arap askeri ataşeleri Pentagon'a çağrıldı: İran'a füze kotası konuldu Tiyatro başlıyor! Arap askeri ataşeleri Pentagon'a çağrıldı: İran'a füze kotası... Haberi Görüntüle

DESTEK AZALIYOR

PUK kaynakları MEE'ye parti içindeki iç bölünmelerin Talabani ve destekçilerini zayıflattığını söyledi. Ayrıca, KRG ve Türkiye ile iyi ilişkilerden yana olan Bafel'in kuzeni ve kardeşi Lahur ve Kubad Talabani'nin güçlendiğini eklediler.

KYB kaynaklarına göre, Kürdistan'da yapılacak gelecek seçimlerde KYB'nin askeri kanadının büyük çoğunluğu, Ocak ayında Bafel'e rakip olmak amacıyla kendi partisi Halk Cephesi'ni kuran Lahur'u destekleyecek.

Seçimler yapılırsa, Kürdistan bölgesindeki siyasi tablo değişecek. Bu bölgenin mezhepsel inatçılıkla istikrarsızlaştırılması, onu PKK ve İran için bir oyun alanına dönüştürüyor,” dedi bir PUK kaynağı. “Bafel ve ekibi de PUK içindeki eksen kaymasının farkında.”

Türk güvenlik kaynakları, MEE'ye istihbarat kanalları aracılığıyla yürütülen dolaylı görüşmelerde Bafel Talabani'ye ve aynı zamanda IKBY Başbakan Yardımcısı olan Kubat Talabani'ye mesajlar gönderildiğini söyledi.

Kaynaklar, Bafel Talabani'nin Türk mevkidaşlarıyla doğrudan görüşme taleplerinin, PKK ile bağlantılı olduğu iddiası nedeniyle reddedildiğini belirtti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading