Sosyal medyaya yeni kurbanlar! 19 öğrenci TikTok meydan okumasında kendine zarar verdi

Sosyal medyaya yeni kurbanlar! 19 öğrenci TikTok meydan okumasında kendine zarar verdi

Sosyal medyanın özellikle gençler üzerindeki zararları saymakla bitmiyor. Türkiye'de de tartışılan sosyal medya platformu TikTok'taki meydan okuma en az 19 öğrencinin yaralanmasına neden oldu.

Dünya

10.10.2024, 01:08

Teknolojinin ilerlemesi, iletişim kanallarının çeşitlenmesine neden olurken birçok sorunu da beraberinde getirdi. Özellikle çocukların ve gençlerin ölçüsüz ve bilinçsizce kullandığı akıllı telefonlar vasıtasıyla sosyal medya uygulamalarına rahatça ulaşılıyor. Herkesin elinde ve cebinde adeta patlamaya hazır bomba misali duran bu cihazlar çoğu zaman kara haberlerin kaynağını oluşturuyor. 

Zaman zaman X, Facebook, WhatsApp, Instagram, Telegram ve TikTok ve adını daha az duysak da önemli bir kitle tarafından kullanılan diğerleri... İletişim dışında gruplaşmalarla nefret objeleri oluşturulan bu uygulamalar vasıtasıyla kötü alışkanlıklar ediniliyor, suçlar işleniyor. Bazen de kendine zarar veriliyor. Buna örnek Kosova'dan...

Kosova'nın güneybatısındaki Yakova şehrinde Çin menşeli sosyal medya platformu TikTok'taki bir meydan okumaya (adına challenge da deniyor) katılan en az 19 ortaokul öğrencisi kendini yaraladı. Anadolu Ajansı'na konuşan Kosova Polisi Yakova Bölgesi Sözcüsü Sheremet Elezaj, 7-9 Ekim'de yapılan ihbarlarla farklı zaman diliminde 19 öğrencinin kendini yaraladığını söyledi. Bunun intihara yönlendime kapsamında suç teşkil ettiğini belirten sözcü, yaralı sayısının şimdilik 19 olduğunu ancak bu sayının artabileceğini ifade etti. 

Konuyla ilgili yerel basına açıklamalarda bulunan Yakova Belediyesi Eğitim Müdürü Eranda Kumnova Baçi ise öğrencilerin ortaokulda okuduğunu söyledi. Baçi, aileler tarafından yapılan ihbarın değerlendirildiğini ve öğrencilerin telefonlarının kontrol edilmesiyle durumun ortaya çıktığını belirtti. Telefonlarda Çinli sosyal medya platformu TikTok'taki bir meydan okuma nedeniyle ellerini kesici aletlerle yaraladıklarıyla ilgili fotoğrafların bulunduğunu kaydeden Baçi, öğrencilerin sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. 

Gazze kasabını kimler alkışladı? Netanyahu'nun BM'deki skandal konuşmasına dair yeni ayrıntılar Gazze kasabını kimler alkışladı? Netanyahu'nun BM'deki skandal konuşmasına dair yeni... Haberi Görüntüle

TİKTOK KOSOVA'DA KAMU KURUMLARINDA YASAKLANMIŞTI

Kosova hükümeti, haziran ayında "siber güvenliği artırmak" amacıyla Çinli sosyal medya platformu TikTok'un, devlet kurumlarında kurulumu, kullanımı ve çalıştırılmasını yasaklama kararı almıştı. Kararı hükümete sunan Kosova İçişleri Bakan Yardımcısı Bardhyl Dobra, "İçişleri Bakanlığı, siber güvenliği artırmak amacıyla Kosova Cumhuriyeti hükümetine TikTok sosyal ağ uygulamasının ve tüm hizmetlerinin, kamu kurumlarının sahip olduğu ve yönettiği tüm devlet elektronik haberleşme ağlarında ve resmi bilgi ve iletişim teknolojisi ekipmanlarında kurulumunu, kullanımını ve çalışmasını yasaklamasını tavsiye ediyor." demişti.

Türkler sahaya iniyor! İngiliz medyasından dikkat çeken analiz: Ankara İdlib ve Halep'e birlik gönderiyor Türkler sahaya iniyor! İngiliz medyasından dikkat çeken analiz: Ankara İdlib... Haberi Görüntüle

CHALLENGE NEDİR?

Sosyal medyayı kasıp kavuran challenge, (meydan okuma) İngilizce'de düelloya davet etmek, meydan okumak, boy ölçüşmek, davet etmek (düello); kafa tutmak anlamına geliyor. Challenge akımında ünlüler veya kullanıcılar, belirlenen meydan okuma etiketini paylaşarak yakın arkadaşlarına topu atıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading