Yandex Metrica

Soykırımcı İsrail'i herkes tanıyor: Vikipedi'deki '2023 İsrail Gazze Saldırısında Soykırım İddiaları madde', 'Gazze Soykırımı' olarak değiştirildi

Soykırımcı İsrail'i herkes tanıyor: Vikipedi'deki '2023 İsrail Gazze Saldırısında Soykırım İddiaları madde', 'Gazze Soykırımı' olarak değiştirildi

İsrail'in Gazze'de yaptığı katliam ve uyguladığı soykırım herkes tarafından görülüyor ve biliniyor. Ancak bazı çevreler bu katliamı ve soykırımı telaffuz etmekten çekiniyor. Vikipedi'nin ingilizce sayfasından bu konuyla ilgili önemli bir adım geldi. Sayfanın editörleri, İsrail'in Gazze'deki saldırılarıyla ilgili bir maddeyi değiştirdi.

Dünya

10.08.2024, 08:12

İsrail, 10 ayı aşkın zamandır Gazze'yi acımasızca bombalıyor. Özellikle sivil yerleşimin hedef alındığı saldırılarda ibadethaneler, hastaneler, okullar; kısaca sivillerin sığındığı her yer bilerek ve isteyerek hedef alınıyor. Bu saldırılarda 40 bine yakın Gazzeli hayatını kaybederken enkaz altında da bin lerce kişinin olduğu tahmin ediliyor. 100 bine yakın insan ise yaralı duurmda ve bunlardan önemli bir kısmı tedavi imkanlarından yararlanamayacak durumda. 

İsrail hükümetindeki çatlak derinleşiyor: Savunma Bakanı Gallant'tan Netanyahu'ya diktatör iması İsrail hükümetindeki çatlak derinleşiyor: Savunma Bakanı Gallant'tan Netanyahu'ya diktatör iması Haberi Görüntüle

"GAZZE SOYKIRIMI" OLARAK DEĞİŞTİRİLDİ

UAD'de soykırım davası görülen İsrail'in Gazze'de yaşattıklarını şimdiye kadar görmezden gelen Vikipedi'de bugün önemli bir adım atıldı. Vikipedi'nin (Wikipedia) İngilizce baskısının editörleri, İsrail'in Gazze'de soykırım yaptığını belirtmek için bir makalenin adını değiştirdi. 

Daha önce "İsrail'in 2023'te Gazze'ye saldırısında soykırım iddiaları" başlığıyla yazılan makalenin başlığı "Gazze soykırımı" olarak değiştirildi.

Değişikliğin 25 Temmuz'da yapıldığı bildirilirken İsrail'in Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) soykırımla suçlandığı bir döneme denk gelmesi dikkat çekti. Değişikliğin ayrıca uluslararası hukuk uzmanları ve soykırım araştırmacılarının İsrail'in Gazze'de soykırım yaptığına dair akademik bir fikir birliği olduğu gerekçesiyle yapıldığı belirtilirken bazı çevreler bu değişikliğin güvenilir olmayan kaynaklara rağmen yapıldığını düşünüyor. 

Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanına İsrail aleyhine açtığı davaya ülkeler de katılmış, bu ülkelerden biri de Türkiye olmuştu. 

Gagavuzya'nın sigortası Türkiye! Başkan Evghenia Gutul'dan Erdoğan'a teşekkür: Ankara özerkliğimizin en büyük destekçisi Gagavuzya'nın sigortası Türkiye! Başkan Evghenia Gutul'dan Erdoğan'a teşekkür: Ankara özerkliğimizin... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN UAD'YE MÜDAHİLLİK BAŞVURUSU

Türkiye, TBMM'den bir heyetle Lahey'e giderek müdahillik başvurusunda bulundu. Heyette yer alan TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, "Türkiye'nin müdahilliği, Gazze'de yaşananların 'soykırım' olarak tespit edilmesi yolunda güçlü bir adımdır." dedi. Yüksel, Türkiye'nin müdahillik başvurusunun bölgeden yapılan ilk kapsamlı başvuru olduğunu da hatırlatarak "Türkiye'nin kapsamlı ve iyi savunulmuş başvurusu yüksek düzeyde bir hukuk bilimi ve adalete adanmışlığı göstermektedir. Bu öncü çaba, diğer bölge ülkelerine uluslararası hukuk savunuculuğuna daha aktif bir şekilde katılmaları için ilham verebilir ve küresel yargı konularında daha fazla bölgesel temsil ve etkiyi teşvik edebilir." dedi. Bu başvurunun bir dönüm noktası olduğunu ifade eden Yüksel, "Türkiye, ayrıntılı, kapsamlı ve güçlü bir şekilde tartışılan bir yasal çerçeve sunarak, uluslararası yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesinin ve ciddi insani krizlerin ele alınmasının önemini vurgulamaktadır. Bu müdahale, diğer ülkelerin uluslararası hukuk süreçlerine katılımı için yeni bir standart oluşturmaktadır ve UAD'nin müzakerelerini ve gelecekteki uluslararası hukuk emsallerini önemli ölçüde etkileme potansiyeline sahiptir." dedi. Dosyada Anadolu Ajansı'nın bölgedeki insani dramı anlatan fotoğrafları da yer aldı. AA, bu fotoğrafları Kanıt kitabıyla tüm dünyaya göstermişti.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading