Yandex Metrica

Süper güçlere süper meydan okuma! Görev başarılı: Ay'ın "karanlık yüzünden" toprak getirdiler

Süper güçlere süper meydan okuma! Görev başarılı: Ay'ın "karanlık yüzünden" toprak getirdiler

Dün sabah erken saatlerde, Çin'in Chang'e-6 uzay aracı Dünya'ya döndü ve ülkenin iddialı uzay programlarının geliştirilmesine büyük bir heyecanla yöneldiği bir dönemde, Ay'ın "karanlık yüzünden" örnekler toplamaya yönelik tarihi görevini başarıyla tamamladı.  

Dünya

26.06.2024, 22:41

Çin'in Chang'e-6 uzay aracı dün sabahın erken saatlerinde (Türkiye saati ile) Dünya'ya döndü ve ülkenin heyecanla bilimi geliştirmeye yöneldiği bir dönemde, Ay'ın "karanlık yüzünden" örnekler toplamaya yönelik tarihi görevini başarıyla tamamladı. 

Karmaşık uzay aracının yeniden giriş kapsülü, Çin'in İç Moğolistan'ın kuzey bölgesindeki önceden belirlenmiş bölgeye öğleden sonra 2'den kısa bir süre sonra "başarılı bir şekilde indi". Devlet yayıncısı CCTV'ye göre yerel saat. Ülke çapında yayınlanan görüntülerde, insansız uzay aracının paraşütle inişini gösterirken, kontrol odasından alkış ve tezahüratlar duyuldu.

Bir arama ekibi birimin yerini inişten birkaç dakika sonra buldu. Canlı yayında, bitki örtüsünün az olduğu, ıssız bir alana park edilen kapsül üzerinde kontroller yapan bir işçi görüldü.

100 milyon dolarlık uçağı çöpe atıp yarışa dahil oldular: İşte KAAN'ın yeni rakibi 100 milyon dolarlık uçağı çöpe atıp yarışa dahil oldular: İşte... Haberi Görüntüle

SÜPER GÜÇLERE MEYDAN OKUMA

Başarılı misyon, Çin'in bizzat Başkan Xi Jinping'in de belirttiği gibi Hindistan ve ABD gibi ülkelerin de güçlendiği bir dönemde ülkeyi baskın bir uzay gücü haline getirme yönündeki "ebedi hayalinde" bir kilometre taşı olarak görülüyor. 

Dünkü kutlama mesajında ​​Xi, misyonu "uzayda güçlü bir varlık oluşturmanın yanı sıra bilim ve teknolojinin gelişmesinde bir başka dönüm noktası niteliğindeki başarı" olarak övdü. Pekin, 2030 yılına kadar astronotları aya göndermenin yanı sıra, su izleri içerdiğine inanılan güney kutbunda bir araştırma üssü inşa etmeyi planladığını duyurdu. ABD ayrıca bölgede bir üs kurma isteğini de dile getirdi.

Uranyumları bitti artık F-35 üretemeyecekler: Kaynak için her an Türkiye'nin kapısı çalınabilir Uranyumları bitti artık F-35 üretemeyecekler: Kaynak için her an Türkiye'nin... Haberi Görüntüle

ÖRNEKLER ANALİZ EDİLECEK

Uzun yolculuğuna 3 Mayıs'ta başlayan Chang'e 6'nın, Dünya uydusunun güney kutbu olarak da adlandırılan "Ay'ın görünmeyen tarafı"ndan yaklaşık 2 kilogram ay tozu ve kayayla birlikte Dünya'ya dönmesi planlandı. Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), bulguların uluslararası bilim adamlarının erişimine izin verilmeden önce Çinli araştırmacılar tarafından analiz edileceğini söyledi.

Örneklerin analizinden elde edilecek bulgular, bilim adamlarının Ay, Dünya ve güneş sisteminin tarihsel oluşumu hakkında bilgi edinmesine yardımcı olabilir.

Ay'ın diğer tarafı, bilim adamlarını ilk kez 1959'da Sovyet Luna 3 uzay aracı tarafından çekilen vasat siyah-beyaz görüntülerde gördüklerinden ve Dünya'ya bakan taraftan ne kadar farklı olduğunu fark ettiklerinden beri büyüledi. Onlarca yıl sonra ve Chang'e-4 misyonunun Çin'i "karanlık tarafa" iniş yapan ilk ülke haline getirmesinden yaklaşık beş yıl sonra, küresel bilim camiası dün gezegenimize inen şeyin bir hazine olmasını umuyor.

Habere Tepki Ver

2

1

2

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading