Yandex Metrica

Suriye'den Türkiye açıklaması: 'Görüşmelere hazırız'

Suriye'den Türkiye açıklaması: 'Görüşmelere hazırız'

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in Türkiye ile müzakerelere ve görüşmelere hazır olduğunu söylediği iddia edildi.

Dünya

23.07.2024, 01:41

Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkiler Suriye'de başlayan iç savaşla beraber askıya alınmıştı. Beşşar Esed'in saldırılarından kaçan Suriyeliler Türkiye tarafından himaye edilmiş, himaye edilenlerin bir kısmı düzenlenen sınır ötesi operasyonlarla oluşturulan güvenli bölgelere yerleştirilmişti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu ayın başında yaptığı açıklama ilişkilerin yeniden normalleşmesi adına önemliş gelişmelerin yaşanacağına işaret ediyordu. Erdoğan, barışı, diyaloğu ve diplomasiyi en üst seviyede devreye almaları gereken günlerden geçildiğini belirterek aynı coğrafyayı paylaşan devletlerin karşılıklı diyalog zemininde buluşmaları gerektiğini hatırlatmış ve şuy ifadeleri kullanmıştı: "Mevcut bölgesel ve uluslararası konjonktürde, İslam ülkeleri arasında dayanışmayı artırmamız, fikir ayrılıklarını gidermemiz son derece mühimdir. Geçmişin, geleceğimizi de ipotek altına almasına müsaade edemeyiz. Bu anlayışla, komşularımızdan başlayarak bölgemizdeki tüm aktörlerle münasebetlerimizi ilerletmeye gayret ediyoruz. Şimdiye kadar bu çabalarımızın somut çıktılarını birçok yerde gördük." ifadeleriyle Suriye ile görüşmelerin başlayabileceğine işaret etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sulhe ve sükunete hizmet edecek ilave adımların atılması mümkündür. Bizim kimsenin toprağında ve egemenliğinde gözümüz yoktur. Suriye'nin toprak bütünlüğünün ve milli birliğinin korunması Türkiye'nin de önceliğidir." dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "İç siyaset gibi dış politikada da sıkılı yumrukların açılmasında büyük fayda olduğuna inanıyoruz. Bunun için kiminle görüşülmesi gerekiyorsa, geçmişte olduğu gibi yine görüşmekten imtina etmeyiz. Elbette bunu yaparken öncelikle Türkiye'nin menfaatlerini referans alacak ama bu süreçte bize güvenen, bize sığınan, bizimle ortak hareket eden hiç kimsenin mağdur olmasına da izin vermeyeceğiz. Türkiye dostlarını yarı yolda bırakan bir devlet değildir ve olmayacaktır." Suriye'de sağlanacak istikrarla ve oluşturulacak huzur ortamıyla geri dönüşlerin de artacağına vurgu yapan Erdoğan, "En zor günlerinde Suriyeli muhacirlere ensar olmanın onurunu göğsümüzde bir şeref madalyası olarak iftiharla taşıyacağız. Buna gölge düşürecek, 13 yıldır ülkemizin şefkat şemsiyesi altında olan mazlumları sıkıntıya sokacak hiçbir eyleme girişmeyiz. Suriyeli kardeşlerimizin gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşlerini bugüne kadar hep teşvik ettik. Suriye'nin kuzeyinde bölücü terörden arındırdığımız yerleşim yerlerine 670 bin kişi geri döndü. Katar'ın da desteğiyle hayata geçirdiğimiz konut projeleri tamamlandığında bu sayıya inşallah 1 milyon kişi daha eklenecek. Suriye'de huzur ortamı güçlendikçe geri dönüşler de artacak. Arzu eden herkesin gönüllü, huzurlu bir şekilde vatanlarına dönebileceği bir yapıyı ve iklimi tesis edebilirsek ne mutlu bize. Sığınmacılar konusunu önyargılar ve korkular temelinde değil, ülkemizin ve ekonomimizin gerçekleri temelinde akıllı, insani, vicdani bir çerçevede çözüme kavuşturacağız." ifadelerini kullandı. 

Kiev'de kabus var! JASSM'ler Ukrayna'ya çok yakın ama... İşte işleri topyekûn karıştıracak iddia Kiev'de kabus var! JASSM'ler Ukrayna'ya çok yakın ama... İşte işleri... Haberi Görüntüle

"ESED'E BİR DAVETİMİZ OLABİLİR" DEMİŞTİ

Aynı günlerde Şanghay İşbirliği Örgütü 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere gittiği Kazakistan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Beşşar Esed ile bir araya gelmeniz için hangi şartların yerine getirilmesi ya da ne tür gelişmelerin yaşanması gerekiyor?" şeklindeki soruya "Suriye ile yeni bir süreci başlatabileceğimizi cuma günü, cuma namazı çıkışında zaten söylemiştim. Bizim Sayın Putin ile Beşşar Esed'e bir davetimiz olabilir. Sayın Putin Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirebilirse, bu yeni bir sürecin başlangıcı olabilir." şeklinde cevap vermişti.

Ajanslara düşen son dakika haberine göre ise Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in Türkiye ile müzakerelere ve görüşmelere hazır olduğunu açıkladığı duyuruldu. Konuyla ilgili ayrıntıların gelecek günlerde netleşmesi bekleniyor.

Habere Tepki Ver

1

0

0

1

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading