Yandex Metrica

Suyun altını net görebilen kabile: Göz rengini değiştirebiliyorlar

Yaklaşık 4 bin yıldır Myanmar ile Tayland arasında yaşayan Moken Kabilesinin çocukları çok önemli bir yeteneğe sahip. Denizden avladıkları canlıları yiyerek yaşayan kabile çocukları su altında tıpkı yunuslar gibi net görebiliyor. 

Dünya

18.05.2024, 19:56

Tayland'da göçebe denizcilerden oluşan Moken Kabilesinin çocuklarını diğer çocuklardan ayıran çok ilginç bir özellikleri var. 

Binlerce dron gökyüzüne yükseldi: Gece boyu bomba sesleri dinmedi: Kan kokusu ağırlaşıyor Binlerce dron gökyüzüne yükseldi: Gece boyu bomba sesleri dinmedi: Kan... Haberi Görüntüle

"DENİZ GÖÇEBELERİ" OLARAK BİLİNİYORLAR

Andaman Denizi takımadalarında yaşayan "deniz göçebeleri" adı da verilen bu kabile genellikle denizden yakaladıkları canlıları yiyerek hayatlarını sürdürüyor. Bunları yakalayabilmek için ağ ve mızrak gibi aletler kullanıyorlar ancak sahip oldukları daha önemli bir şey var ki, o da gözleri. 

İngilizler harita çizip burada petrol var demişlerdi! O ilimizde petrol arama çalışmaları başlayacak İngilizler harita çizip burada petrol var demişlerdi! O ilimizde petrol... Haberi Görüntüle

SU ALTINDA NET GÖREBİLİYORLAR

Kabilenin çocukları su altında görüşü netleştirmek için kendilerini adeta eğitmiş. Artık gözlerinin şeklini tıpkı yunuslar gibi su ortamına uyum sağlamak için değiştirebiliyorlar. 

Şu ana kadar Moken halkına has bir özellik gibi görünse de yapılan araştırmalar her çocuğun bu yeteneğe birkaç haftalık çalışmayla ulaşabileceğini gösteriyor. 

Kuzey Kore'de seller can aldı! Kim Jong, aksaklıklardan sorumlu tuttuğu 30 kişiyi idam ettirdi Kuzey Kore'de seller can aldı! Kim Jong, aksaklıklardan sorumlu tuttuğu... Haberi Görüntüle

ARAŞTIRMACI ANNA GISLAN FARKETTİ

Su altında görüşü netleştirmeye yarayan bu kabiliyet ilk olarak İsveç'teki Lund Üniversitesi'nden görme araştırmacısı Anna Gislan tarafından fark edildi.

"Su altına girdiğinizde genellikle her şey bulanık olur. Onu ayarlamaya çalışmak aslında normal bir refleks değil. Moken çocukları her iki şeyi de yapabiliyor; hem gözbebeklerini küçültebiliyor hem de göz merceğinin şeklini değiştirebiliyor."

100 değil 200 değil tam 400 gemi ve denizaltı suya indi! Okyanus'ta gövde gösterisi: Savaş öncesi son prova! 100 değil 200 değil tam 400 gemi ve denizaltı suya... Haberi Görüntüle

Mega-tsunami şoku! 90 saniyede bir beşik gibi sallandı: 9 gün durmadan devam eden sarsıntının gizemi çözüldü Mega-tsunami şoku! 90 saniyede bir beşik gibi sallandı: 9 gün... Haberi Görüntüle

KABİLEDE YER ALMAYAN ÇOCUKLAR TEST EDİLDİ

Gislan, Mokenlilerin sahip olduğu becerinin genele uyarlanıp uyarlanamayacağını anlamak için bir test yaptı. Ebeveynleriyle birlikte tatile çıkan bir grup ​​çocuğu bir araya getirdi. Onları su altına daldıkları ve kendilerine sunulan kartlardaki çizgilerin yönünü çözmeye çalıştıkları bir dizi egzersiz için kullandı. 

"Çocuk su altında bir deseni doğru bir şekilde tanımlayabilmede hata yapana kadar daha ince bir ızgara kullandık. Desen artık göremeyeceği incelikteydi."

Katiller geri döndü: İşgal ordusu Tulkerim kentindeki hastaneleri kuşattı Katiller geri döndü: İşgal ordusu Tulkerim kentindeki hastaneleri kuşattı Haberi Görüntüle

11 AYDA SU ALTINDA NET GÖRMEYİ BAŞARDILAR

Çalışma 11 aya yayıldı. Neticede hem Moken çocuklarının hem de diğerlerinin aynı seviyede su altı görme keskinliğine ulaşmayı başardığı görüldü.

Araştırmacı Anna Gislan yetişkinleri de test etti. Hiçbirinin çocuklarla aynı yeteneğe sahip  olmadığı keşfedildi. 

ABD-Çin savaşı yükleniyor! Pekin'in Tayvan planı Pentagon'u harekete geçirdi: DEVGRU askerleri hazırlığa başladı ABD-Çin savaşı yükleniyor! Pekin'in Tayvan planı Pentagon'u harekete geçirdi: DEVGRU... Haberi Görüntüle

Hamas'tan İsrail'e Netanyahu uyarısı: 'Esirler gün yüzü göremeyecek' Hamas'tan İsrail'e Netanyahu uyarısı: 'Esirler gün yüzü göremeyecek' Haberi Görüntüle

MOKENLİLERİN YAŞAM TARZI ESKİSİ GİBİ DEĞİL

Moken halkına özgü gibi görünen bu yetenek yaşlandıkça körelmeye başlıyor. Zira göz merceği yaşla birlikte daha az esnek hale geliyor. Ayrıca buradaki yerlilerin yaşam tarzı da artık eskisi gibi değil. Dolayısıyla gelecek nesillere bu yeteneğin miras kalması olası görünmüyor.

Moken halkı yaklaşık 4 bin yıldır Myanmar ile Tayland arasında yaşıyor. Olağanüstü serbest dalış becerileriyle tanınıyorlar. Geleneksel kabang teknelerinde yaşayan kabile dünyada bu şekilde yaşayan son insanlar arasında. 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading