Yandex Metrica

Tacikistan'da neler oluyor? Halkı Müslüman olan ülkede başörtü ve dini bayramlar yasaklandı

Tacikistan'da neler oluyor? Halkı Müslüman olan ülkede başörtü ve dini bayramlar yasaklandı

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Temsilciler Meclisi tarafından 8 Haziran'da kabul edilen başörtüsü takmayı ve dini bayram kutlamayı yasaklayan yasa tasarısını imzaladı.

Dünya

22.06.2024, 00:18

Halkının yüzde 98'i Müslüman olan Tacikistan'da iş başında toplumun değerlerinden uzak bir yönetim var. Müslüman halkın inançlarını hiçe sayan yönetim başörtüsü takmayı ve dini bayramların kutlanmasını yasakladı. 8 Haziran'da Temsilciler Meclisi'nde yani parlamentonun alt kanadında kabul edilen söz konusu yasaklar Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi. Böylece yasa ile "milli değerlerin korunması amacıyla Tacik kültürüne uygun olmayan yabancı kültürlere ait kıyafetlerin giyilmesi, ithal edilmesi, satılması ve reklamının yapılması" yasaklanıyor. Başörtüsünün Tacik kültürüne uygun olmayan; yabancı kültüre ait kıyafet olarak görülmesi yeni değil. Ülkede 2007 yılında başlayan başörtüsü yasakları önce okullarda başlamış, daha sonra ise tüm kamu kurumlarına yayılmıştı.

Suriye'de Türkiye zirvesi: Esed, Putin'in Özel Temsilcisi Lavrentiev ile görüştü Suriye'de Türkiye zirvesi: Esed, Putin'in Özel Temsilcisi Lavrentiev ile görüştü Haberi Görüntüle

PARA CEZASI VERİLECEK

Başörtüsü yasağına uymayanları ise para cezaları bekliyor. Buna göre yasağa uymayan şahıslar 740 dolar, kurumlar 5 bin 400 dolar, hükümet yetkilileri 3 bin 700 dolar, dini otoriteler ise 5 bin 60 dolar para cezası alacak.

Tacikistan, bu meseleyi 2017'de de gündeme getirmişti. Tacikistanlı yetkililer bu yıl kadınları Tacik kıyafetleri giymeye davet etmiş ve ertesi yıl bununla ilgili 376 sayfalık bir kılavuz hazırlamıştı. Tacikistan'da ayrıca sakal uzatmak da gayriresmi olarak yasaklanmış ve binlerce kişinin sakalı polis tarafından zorla kesilmişti.

Arap Birliği'nden dikkat çeken Hizbullah kararı Arap Birliği'nden dikkat çeken Hizbullah kararı Haberi Görüntüle

CUMHURBAŞKANI İMAMALİ RAHMAN FETVA VERMİŞTİ

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, 2017 yılında yapıtığı konuşmada başörtünün Tacik geleneklerine uygun olmadığını söylemişti. Rahman, insanlara Allah'ı kalp ile sevmelerini, Müslümanlara "takvalarını dış görüntü ile göstermeyi durdurmalarını" önermişti.

Husiler'den katil İsrail'e ders: Gemileri balistik füzeyle vuruldu Husiler'den katil İsrail'e ders: Gemileri balistik füzeyle vuruldu Haberi Görüntüle

3 YIL DAHA GÖREVDE

Tacikistan’da 11 Ekim 2020'de düzenlenen seçimleri kazanarak beşinci kez cumhurbaşkanı seçilen İmamali Rahman, 2027'ye kadar görevde kalacak. Rahman, 1994, 1999, 2006 ve 2013 yıllarında yapılan cumhurbaşkanı seçimlerini de kazanmıştı.

Habere Tepki Ver

3

2

7

0

3

0

0

5

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading